Asphyx – Deathhammer

Už pri comebackovom albume Death…the Brutal Way som prežíval neuveriteľne slastný pocit. Vokál Martina van Drunena patrí medzi najšpecifickejšie v death metale a bezpochyby patrí k mojím obľúbencom. Som preto veľmi rád, že po troch rokoch nám táto holandská štvorica naservírovala ďalší album nazvaný Deathhammer.
Ako som spomínal v úvode, comebackový album nesklamal, skôr naopak. Špecifický, no pritom nenáročný death/doom metal v podaní ASPHYX mám veľmi rád. Pred vložením materiálu do prehrávača som preto mal veľké očakávania, ktoré sa do bodky naplnili. Bez akéhokoľvek upozornenia (na mysli mám intro) to ASPHYX na nás vybalia poriadne od podlahy. Prvé dve šlehy Into the Timewastes a Deathhammer ma absolútne dostali. Obe skladby sa nesú v rýchlom a agresívnom tempe a ja sa nestačím čudovať. Martin van Drunen bol vždy excelentný death metalový vokalista, no na tomto albume je akoby v životnej forme. Čím starší, tým lepší.

Ako sme zvyknutí, tak ASPHYX sa nám opäť predvedú aj v melancholickejších a atmosferickejších doomových polohách a to hneď v tretej skladbe Minefield. Okrem tejto skladby nám Holanďania ponúkajú pomalšie a rozsiahlejšie kúsky aj pri piesňach Der Landser, We Doom You to Death a As the Magma Mammoth Rises. V pekelných deathových jazdách mám pocit, akoby hrali ASPHYX najrýchlejšie vo svojej kariére. Geniálne songy Reign of the Brute a Vespa Crabro sú toho nespochybniteľným dôkazom. Mimochodom na limitovanej edícii, ktorú som mal k dispozícii nájdete ďalších skvostných 7 bonusov.

Na novom albume sú v popredí okrem smrteľného van Drunenovho vokálu skvelé ťažkotonážne riffy, ktoré sa vám zarývajú pod kožu ako žiletka v rukách emo mládeže. Stále rozmýšľam, či sú ASPHYX silnejší v atmosferickejších častiach, alebo v rýchlom death metalovom tempe a výsledok mi príde nerozhodný. Holandské kvarteto vie majstrovsky skĺbiť oba spomínané prvky. ASPHYX sú priekopníkmi európskeho death metalu, čo do bodky napĺňajú aj novým albumom Deathhammer. Death metal v ich podaní naozaj chutí a nový album sa dá prirovnať k ich nesmrteľným nahrávkam zo začiatku 90. rokov. Naozaj klobúk dole. Fantastické!


Foto: Dario Dumancic

Žáner: death/doom metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 27.2.2012
Web: www.asphyx.nl
Zostava:
Martin van Drunen
– vokály
Paul Baayens
– gitara
Alwin Zuur
– basgitara
Bob Bagchus
– bicie
Diskografia:
The Rack – 1991
Last One on Earth – 1992
Embrace the Death – 1996
God Cries – 1996
On the Wings on Inferno – 2000
Death…the Brutal Way – 2009
Deathhammer – 2012
Tracklist:
Into the Timewastes
(3:40)
Deathhammer
(2:27)
Minefield
(7:28)
Of Days When Blades Turned Blunt
(3:22)
Der Landser
(6:54)
Reign of the Brute
(2:59)
The Flood
(3:03)
We Doom You to Death
(6:44)
Vespa Crabro
(2:50)
As the Magma Mammoth Rises
(7:51)
Definitíva:
Deathhammer je naozaj skvostné dielo,
ktoré s kľudným svedomím prirovnám
 k ich kultovým nahrávkam. Rýchle deathové jazdy
 sú vhodne prepletené s prvotriednym navodením
 atmosféry v doomovejších polohách.
Všetko okorenené majstrovským hlasom Van Drunena
 a zabalené v old schoolovom šate. Bravó!


Autor: Stillborn



Hodnotenie autora: 9,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla