OVERKILL – Live in Overhausen

OVERKILL sú späť! Tentokrát to nebude o novej štúdiovej nahrávke, ale poriadne rozpálenom koncertnom kotúčiku, ktorý zachytáva elektrizujúce vystúpenie v nemeckom Oberhausene.

Mesto Oberhausen je 16. apríla 2016 vtipne prekrstené na „Overhausen“, kedy hordy nadržaných fanúšikov v typických rifľových vestách mieria k miestnej Turbinenhalle, kde sa thrash metalová legenda z ďalekého New Jersey chystá na svoje triumfálne bombardovanie a zároveň pompéznu oslavu. Nejde však o oslavu iba tak ledajakú – túto noc sa totiž nebude čerpať z jednej legendárnej nahrávky, ako je to v dnešnej dobe veľkým zvykom (recenzia na podobne ladený „Kings Among Scotland“ od spriaznených ANTHRAX už čoskoro!), lenže rovno z dvojice kultových dosiek!

OVERKILL – Live in Overhausen

Okrúhlych 30 rokov od svižného debutu „Feel the Fire“ a ďalších 25 od najpredávanejšej „Horrorscope“ je vskutku poriadny dôvod na usporiadanie takéhoto pamätného večera, kde vznikol i novučičký, skoro dvojhodinový živý záznam. Natrieskaná hala, veľkolepá scéna, kapela v perfektnej kondícii a množstvo famóznych skladieb – presne o tom je album „Live In Overhausen“, ktorý vychádza vo forme blu-ray, dvd, 2 cd a lp.

A práve niečo z tohto bohatého zoznamu by mal mať každý pravý thrasher uložené na svojej obľúbenej polici. Aktuálny živák od OVERKILL je totiž jednoducho bomba! Môžeme začať so skvelým zvukom, pokračovať s elektrizujúcou atmosférou a končiť pri výborne naladenej formácii.

OVERKILL

Setlist sa výhradne zameriava na tracky z vyššie spomínaných placiek, takže síce nedôjde na kvantum koncertných tutoviek, lenže to vôbec nevadí. Obe platne disponujú tak kvalitným materiálom, že brutálne čísla „Infectious“, „Horroscope“, „New Machine“, „Rotten to the Core“, „Hammerhead“ či raritne dávkované „Live Young Die Free“, „There´s No Tommorow“, „Kill At Command“ na dlhé chvíle zaujmú vašu pozornosť. Kapitolou samou o sebe sú vzrušujúce prepracované hymny ala „Soulitude“ a „Feel the Fire“.

Pochváliť taktiež treba bezchybnú prácu početného tímu kameramanov a najmä veľmi citlivý strih – obrazový chaos a bolehlav typu „Dying Alive“ od KREATOR alebo „Death on the Road“ od IRON MAIDEN teda skutočne ani prinajmenšom nehrozí. Práve naopak! Na pódiu sa vždy niečo deje a oko fanúšika nepríde o nič zaujímavé, čo umocňuje aj viacero minidokumentov rozosiatych medzi jednotlivé piesne, kde sa naša pätica rozhovorí o svojej kariére, tvrdej príprave a nacvičovaní programu. Náhradníkovi za bicími (Eddy Garcia z PISSING RAZORS zaskočil doslova v hodine dvanástej) i fatálnej, no super vtipnej chybičke v prevedení nikdy nehrávanej „Kill At Command“.

Tieto spomínané nahliadnutia do zákulisia príprav možno mohli Američania zaradiť do bonusovej časti (na nosičoch okrem živého záznamu nič iné nenájdete) a samotné vystúpenie by bez kúskovania určite dostalo omnoho rýchlejší spád, ale to je snáď iba jediná malá výčitka smerom k „Live In Overhausen“. Pre milovníkov starej školy jednoznačná povinnosť!

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 18.05.2018
Web: www.wreckingcrew.com
Zostava:
Bobby „Blitz“ Ellsworth – vokál
Dave Linsk – gitara
Derek Tailer – gitara
D.D. Verni – basgitara
Eddy Garcia – bicie
Tracklist:
Coma (05:36)
Infectious (04:09)
Blood Money (05:16)
Thanx For Nothin´ (04:21)
Bare Bones (05:45)
Horrorscope (07:35)
New Machine (04:24)
Frankenstein (Edgar Winter cover) (05:05)
Live Young Die Free (04:51)
Nice Day – For A Funeral (06:26)
Soulitude (06:22)
Raise the Dead (04:12)
Rotten to the Core (06:57)
There´s No Tomorrow (03:45)
Second Son (04:59)
Hammerhead (03:55)
Feel the Fire (07:20)
Blood and Iron (04:11)
Kill at Command (05:07)
Overkill (06:00)
Fuck You (The Subhumans cover) (05:11)
Diskografia (živáky/dvd):
Metal Hammer Roadshow 1 – 1986
Videoscope – 1991
Wrecking Your Neck Live – 1995
Wrecking Everything – 2002
Live At Wacken Open Air 2007 – 2008
Live From Oz – 2013
Live in Overhausen – 2018
Definitíva:
Dva roky starý záznam z osláv legendárnych placiek „Horrorscope“/„Feel the Fire“ sa vydaril na jednotku, a preto neostáva než odporučiť tento skvelý počin všetkým milovníkom legendárnych OVERKILL a thrashu ako takého.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla