DIMMU BORGIR – Eonian

Neuveriteľné, skoro osemročné čakanie, je vo finiši a fanúšikovia DIMMU BORGIR môžu smelo otvárať šampanské. Výsledkom obrovskej pauzy je vytúžená štúdiovka, ktorú si dnes na našich stránkach trochu rozoberieme.

Hoc je „Eonian“ nepochybne zaujímavým kusiskom dobre napísanej, natočenej a luxusne zabalenej muziky, istej kontroverznosti sa nevyhneme ani tentokrát. Slávna formácia ju síce viac či menej vzbudzuje od svojho vzniku, takže ono to možno ani nikoho neprekvapí, ak sa aktuálny album stane jedným z najprepieranejších počinov tohto roka.

DIMMU BORGIR – Eonian

DIMMU BORGIR totiž už dávno neplatia za dravé blackové šelmy, kde sa šestica talentovaných a seberovných muzikantov pokúša v tradičných časových intervaloch prinášať ďalšiu porciu surového nárezu. O stave po odchode dvojice Vortex/Mustis niečo napovedala minulá doska „Abrahadabra“ a kotúčik „Eonian“ tento fakt len potvrdzuje. Z kapely sa pomaly stal ďalší naleštený projekt stajne Nuclear Blast a vymäknuté „bububu“ divadielko, ktoré sa chce zaľúbiť masovému publiku a fans THERION či NIGHTWISH.

Skromná zostava Shagrath, Silenoz, Galder sa spolu s nájomnými hudobníkmi (výplatné šeky a honoráre sa lepšie delia medzi trojicu hladných krkov…) opäť pokúša o populárnu fúziu metalu so symfonickými prvkami, takže hudobná náplň svojou ohromnou pompéznosťou a dramatickým poňatím neraz pripomína soundtrack k veľkofilmu. Azda sa chalanom prisilno zapáčil ten bombastický feeling z nedávneho žívaku „Forces of the Northern Night“?

DIMMU BORGIR

Všetkého ale veľa škodí, aspoň sa to hovorí… Všadeprítomné orchestrácie a najmä chorály sú totiž občas na nevydržanie a hojne dávkované „áááá“/„óóóó“ často budí zo sna. Podiel zborov v početných refrénoch je tak majoritný, že inak stále spoľahlivý spevák Shagrath zostáva neraz v úlohe štatistu a zbytočne bokom. Celkovo má novinka skutočne bližšie k poslednej štúdiovke „Endless Forms Most Beautiful“ od NIGHTWISH, než k svojím black metalovým koreňom, čo jeden smiešny pentagram v klipovke „Interdimensional Summit“ a občasný blastbeat bicmena Daraya (ex-VADER) asi nespravia.

Je zhola evidentné, že trio investovalo do produkcie nemalé prostriedky, či už sa bavíme o financiách, čase strávenom pri komponovaní a v štúdiu. Skvelý zvuk, výborné inštrumentálne výkony (potešili najmä hravé klávesy ala BURZUM) a rozumná hracia stopáž sú samozrejmosťou, horšie je to však so samotnými nápadmi. Kvalita jednotlivých skladieb je totiž často značne kolísavá a viac než celé skladby bavia jednotlivé motívy, tu a tam rozosiate po celkovej ploche. Citeľne chýba silná hitovka.

Suma sumárum je tak nakoniec na samotnom poslucháčovi, či pristúpi na momentálnu hru pomaľovaných Nórov, a aj napriek všetkému napísanému, si ochotne vyberie to najchutnejšie z celého, značne pocukrovaného koláča. S prihliadnutím na obrovské osemročné čakanie je však novinka sklamaním…

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

Žáner: symphonic black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 04.05.2018
Web: www.dimmu-borgir.com
Zostava:
Shagrath – vokál, klávesy
Silenoz – gitara, basgitara
Galder – sólová gitara
Hostia:
Geir Bratland – klávesy
Daray – bicie
Tracklist:
The Unveiling (05:47)
Interdimensional Summit (04:39)
Aetheric (05:27)
Council of Wolves and Snakes (05:19)
The Empyrean Phoenix (04:44)
Lightbringer (06:06)
I Am Sovereign (06:46)
Archaic Correspondence (04:55)
Alpha Aeon Omega (05:18)
Rite of Passage (05:16)
Diskografia:
For All Tid – 1995
Stormblast – 1996
Enthone Darkness Triumphant – 1997
Spiritual Black Dimensions – 1999
Puritanical Euphoric Misanthropia – 2001
Death Cult Armageddon – 2003
Stormblast MMV – 2005
In Sorte Diaboli – 2007
Abrahadabra – 2010
Eonian – 2018
Definitíva:
Mierne nadpriemerný album zaujme viac formou ako obsahom, a to iba striktne fanúšikov dramatických orchestrov a epických zborov. Niekde ďaleko pod tým všetkým dostávame aj metalovú kapelu, ktorá sa však topí vo svojich prehnaných ambíciách a umeleckej načačkanosti…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články