Cadaveria – Horror Metal

Horror Metal je štvrtým počinom talianskej formácie CADAVERIA, ktorá nesie názov po svojej frontmanke. Alebo frontwomanke? Výber z krás slovenčiny nechám na vás. Každopádne táto kapela sľubuje viacero zaujímavých elementov, od tvrdého ženského vokálu až po miešanie rôznych štýlov.
Album Horror Metal má jedenásť skladieb a väčšina z nich má okolo päť minút, takže poslucháč má na hodinu o zábavu postarané. Album otvára skladba Flowers in Fire a už od úvodu je jasné, že hlavným elementom albumu je black metal, ktorý je v jednotlivých skladbách popreplietaný a doplnený o prvky iných žánrov. Postupne sa na albume striedajú prvky thrashu, deathu, gothic, doomu a symfonického metalu. Vokál speváčky je hrubý a pôsobí neotesane, Cadaveria vo svojom prejave väčšinou prezentuje blackový chraplák v rôznych polohách. Melodické časti sa na albume vyskytujú len veľmi zriedkavo, napríklad v skladbe Whispers of Sin. Speváčkin vokál je miestami taký hrubý, až pôsobí plačlivo. Cadaverii sa výborne darí vyjadriť emóciu v jednotlivých skladbách a tie, ktoré sú v ponurej nálade mi miestami pripomínajú posledný počin Sarah Jezebel Deva (ex-CRADLE OF FILTH). Miestami sa, hlavne v slohách, ku speváčke pridáva aj mužský vokál, ktorý sa ale od toho speváčkinho aj tak jednoducho nerozoznáva.

Po inštrumentálnej stránke album Horror Metal príliš neprekvapí, po celý čas sa drží linky tvrdých a rýchlych gitarových riffov, ktoré sú hlavne v refrénoch doplnené o mohutný zvuk bicích. Bicie sú samozrejme prítomné aj v iných častiach skladieb, no do popredia sa dostávajú väčšinou len v refrénoch, žiadne inštrumentálne sóla sa na nahrávke nekonajú. Aj v inštrumentálnej zložke prevláda black metal, ale vôbec nie výrazne a povedal by som, že je to polovičný mix blacku, thrashu a doomu. O letargii hovoriť nemôžem, pri tak hrubom hlase speváčky sa do nej upadnúť nedá, no album znie miestami monotónne. To je spôsobené aj spomínanou jednotvárnosťou hudobného podania skladieb. Výnimku tvorí pieseň The Days of the After and Before, kde sa vyskytujú aj elektronické elementy, ktorých síce nie som veľkým zástancom, no v tomto prípade prinášajú príjemné oživenie. Táto skladba je asi najlepšou na albume, pretože má výborný rytmus, ktorý dotvára speváčka rôznymi polohami hlasu. Aj keď sa v tomto žánri toho po hudobnej stránke nedá vymyslieť veľa, od sľubovanej rôznorodosti žánrov som očakával niečo viac. Kapelu však treba pochváliť za to, že sa drží svojej priamej linky bez zbytočného a riskantného experimentovania, no predsa sa snažia do svojej tvorby vniesť nové, cudzie prvky. Cítiť však, že aj kapela sa s nimi stále zžíva a je jasné, čo je jej primárnym žánrom. Celý album je zahalený poriadnou temnotou, ktorá sa strieda s už spomínanou plačlivosťou a zlosťou.

Album Horror Metal je dosť ťažko zaraditeľný a preto sa mi aj ťažko hodnotí. CADAVERIA neponúka žiadne davové šialenstvo, ktoré by ste si púšťali dennodenne bez prestávky. Zaujme však výkon speváčky, ktorá v rôznych polohách svojho spevu dodáva albumu šťavu a prevedie poslucháča rôznymi atmosférami a náladami.

Žáner: symphonic/gothic/black metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Bakerteam Records
Dátum vydania: 31.1.2012
Web: www.cadaveria.com
Zostava:
Cadaveria – vokály
Frank Booth – gitara
Dick Laurent – gitara
Killer Bob – basgitara
Marcelo Santos – bicie
Diskografia:
The Shadows Madame – 2002
Far Away from Comformity – 2004
In Your Blood – 2007
Horror Metal – 2012
Tracklist:
Flowers In Fire (6:49)
The Nights Theatre (5:00)
Death Vision (5:00)
Whispers of Sin (3:41)
Assassin (5:07)
The Days of the After and Behind (5:47)
Apocalypse (6:00)
The Oracle (Of the Fog) (5:05)
Requiem (5:15)
This Is Not the Silence (5:29)
Hypnotic Psychosis (3:10)
Definitíva:
CADAVERIA nie je moja šálka kávy,
ale z albumu Horror Metal cítiť kvalitnú robotu
 a okrem speváčkinho výkonu poteší hlavne
 príjemný kompromis medzi využitím klasických
 metalových prvkov, hrubých blackových čŕt
 a vnesením línií ostatných tvrdých žánrov,
 ktoré poslucháča nevyvedú z miery a nenarúšajú
 základný koncept albumu. Za vypočutie
tento album rozhodne stojí.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla