AT THE GATES – To Drink from the Night Itself

Spolu s „At War With Reality“ sa Švédi konečne vrátili na scénu, čo chcú chlapčiská potvrdiť aj na ďalšej návratovej doske, horúcej „To Drink from the Night Itself“.

Zástupcovia göteborskej scény, melodickí AT THE GATES, patria medzi ťahúňov daného žánru a staručičké dosky ala „The Red in the Sky is Ours“ a najmä veľmi úspešná „Slaugter of the Soul“ právom ku klasikám, ktoré pomáhali písať históriu death metalového subžánru.

AT THE GATES – To Drink from the Night Itself

Pätica si však uprostred deväťdesiatych rokov prešla turbulentným obdobím, čo má za následok šokujúci rozpad a predlhý spánok, z ktorého sa kapela definitívne prebúdza až vďaka sérií živých vystúpení a hlavne novučičkej štúdiovke „At War With Reality“.

Tá vo svojej dobe zaznamenáva pomerne slušný ohlas, turné strieda turné a chalani si týmto upevňujú svoju znovunadobudnutú pozíciu. Aj vďaka tomu tu máme po štvorročnej pauze ďalšiu porciu čerstvej muziky! Sympatický frontman Tomas Lindberg (ex-LOCK UP) a spol. zúročujú bohaté skúsenosti a prinášajú kvalitnú kolekciu dvanástich piesní, ktoré musia potešiť každého verného fanúšika AT THE GATES a zároveň celého melodeathu.

AT THE GATES

Za pomoci renomovaného producente Russa Russella (DIMMU BORGIR, NAPALM DEATH) kapela vypustila von tucet typických skladieb pod názvom „To Drink from the Night Itself“, kde minimálne prvú polovicu môžeme smelo zaradiť medzi to najlepšie z bohatej diskografie týchto veteránov. Nekompromisný vokál, množstvo rytmických zmien a parádne melodické motívy. Či sa už bavíme o najväčšej hitovke od čias bájnej „Blinded By Fear“, a to neuveriteľne chytľavej titulke, razantnom kombe „A Stare Bound in Stone“/„Palace of Lepers či prepracovanej hymne „Daggers of Black Haze“.

Žiaľ, nastolené vysoké tempo s ďalšími pribúdajúcimi minútami o čosi viac poľavuje a zapamätateľných nápadov je čoraz menej a menej. Z miernej letargie tak vytrhne až rýchla jedovka „In Death They Shall Burn“ a najmä krásna záverečná bodka s názvom „The Mirror Black“, ktorá sa asi najviac vymyká všetkému, čo sme sa zatiaľ mali možnosť na albume počuť. Snáď ju chalani trochu prevetrajú aj na blížiacom sa turné, zastávku na populárnom festivale BRUTAL ASSAULT nevynímajúc. Bude to veľké a mocné!

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 18.05.2018
Web: www.atthegates.se
Zostava:
Tomas Lindberg – vokál
Martin Larsson – gitara
Jonas Stalhammar – gitara
Jonas Björler – basgitara
Adrian Erlandsson – bicie
Tracklist:
Der Widerstand (01:28)
To Drink from the Night Itself (03:30)
A Stare Bound in Stone (04:08)
Palace of Lepers (04:05)
Daggers of Black Haze (04:42)
The Chasm (03:21)
In Nemeless Sleep (03:37)
The Colours of the Beast (03:50)
A Labyrinth of Tombs (03:30)
Seas of Starvation (03:56)
In Death They Shall Burn (03:59)
The Mirror Black (04:42)
Diskografia:
The Red in the Sky is Ours – 1992
With Fear I Kiss the Burning Darkness – 1993
Terminal Spirit Disease – 1994
Slaugter of the Soul – 1995
At War With Reality – 2014
To Drink from the Night Itself – 2018
Definitíva:
AT THE GATES prichádzajú s maximálne typickou ukážkou svojich predností, a hoci je druhá polovica hracieho času predsa len citeľne slabšia, doska „To Drink from the Night Itself“ patrí medzi ďalšie podarené záležitosti roku 2018.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články