SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY – Smutnice

Česká folk metalová formácia SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY po siedmich rokoch vydala svoju šiestu plnohodnotnú štúdiovú nahrávku, ktorá dostala veľmi zaujímavý názov „Smutnice”.

Po vypočutí prvých dvoch piesní (obzvlášť tej druhej s názvom “Kdo z nás je víc”) som si pomyslel, že albumu by viac svedčal názov „Hnevnice” než „Smutnice”. A to hlavne kvôli priam až agresívnemu prejavu vokalistu Pavla Hrnčířa. Avšak pre tých, ktorí by sa nebodaj zľakli, prichádza vzápätí priam ukľudňujúci hlas speváčky Hanky Hajdovej, ktorej vokál je v perfektnom kontraste s výraznými chraplákmi.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY – Smutnice

Úvod albumu sa však pomerne razantne odlišuje od jeho zvyšku. Z ostatných skladieb sa vytratí spomínaný chraplák, aj keď mužský vokál je prítomný aj naďalej, no v už oveľa jemnejšej podobe. Atmosféra ďalších šiestich piesní už viac korešponduje s názvom albumu. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY namiešali zaujímavý mix plný rôznorodých emócií.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY sú známi svojou tematickosťou, kde prepájajú mystickosť až takmer s duchovnom, a vďaka príbuznej reči je naozaj zaujímavé sledovať príbeh nahrávky. Väčšina skladieb sa zaoberá akoby mystickou stránkou života pod rúškom negativizmu a smútku. Poslucháč sa však nemusí obávať, že by ho prepadla depresia. Hlavne uprostred nahrávky nie sú skladby ani náznakom ťahavé a šmrnc im dodáva pestré využitie folkových prvkov. Avšak o tom, že ide skôr o rozprávanie príbehu ako o „len” o klasické skladby, svedčí aj ich samotná stopáž, ktorá neraz presahuje päť minút.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY

Z albumového konceptu sa tak trochu vymyká pieseň „Za nevěstou”, ktorá začína netradične – ako keby spevom folklórneho zboru, no neskôr sa vracia do klasických temnejších koľají.

Temným koľajám však SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY dali za dosť v posledných dvoch skladbách „Tichý zpěv” a „Bezbřeží”, kde hudobníci spomalili tempo na minimum, a tieto piesne priam evokujú requiem na život. Záver albumu vám teda náladu zaručene nezdvihne.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY s albumom „Smutnice” sa vám určite nedostanú pod kožu na prvé vypočutie. Ani zďaleka sa nedá hovoriť o prvoplánovom albume, práve naopak, tejto nahrávke treba dať čas, a mať na ňu správnu náladu a v podstate aj pokoj.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: doom/folk metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Redblack Productions
Dátum vydania: 11.05.2018
Web: www.ssoge.com
Zostava:
Hanka Hajdová – spev
Pavel Hrnčíř – spev
Radek Hajda – gitara
Stanislav Pavlík – basgitara
Michal Sýkora – violončelo
Gabriela Povrazníková – husle
Michal Milták – bicie
Tracklist:
Ten, který ukoval Slunce (05:24)
Kdo z nás je víc (04:54)
Synečku (04:56)
Ptakoprav (07:15)
Malověrná (05:51)
Za nevěstou (06:33)
Tichý zpěv (05:59)
Bezbřeží (07:37)
Diskografia:
Iron – 1996
Behind the Shadows – 1998
Themes – 2000
Relic Dances – 2004
Osamělí (EP) – 2006
Návaz – 2011
Smutnice – 2018
Definitíva:
„Smutnice” od SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY prezentujú životný príbeh pod rúškom smútku. Ak máte chuť na album, pri ktorom sa dá premýšľať o čomkoľvek, tak by vám rozhodne nemal ujsť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články