Amberian Dawn – Circus Black

Fínski AMBERIAN DAWN prichádzajú v týchto dňoch so svojim štvrtým radovým albumom. Od uvedenia debutu pritom neuplynulo veľa času a tak ich tvorba  znáša kritéria istého workoholizmu. Už je len otázne, či ide v tomto prípade o pretlak tvorivosti alebo len o omieľanie prázdnej slamy.
AMBERIAN DAWN sa navonok tvária ako copy – paste kopírka NIGHTWISH. Typická šablóna so speváčkou na čele a orchestrom za zadkom, to neznie príliš originálne. No nedá sa im uprieť, že za tie roky vytvorili okolo seba dosť veľký potenciál, ktorý im pomáhajú zužitkovať ľudia v pozadí procesu nahrávania.

„Circus Black“ je po technickej stránke skoro dokonalý album. Orchestrálne aranžmány znesú tie najprísnejšie kritéria a zároveň nepôsobia až príliš rušivo. Speváčka Heidi Parviainen má sympatický operný prejav, no oproti Tarji Turunen (s ktorou ju bude asi každý porovnávať) má nevýhodu v tom, že nemá vedľa seba Holopainena, ktorý by jej písal veci osobnejšieho charakteru a s veľkou dávkou typicky severskej chladnej melanchólie. Takto pôsobí celý album dosť mechanicky, bez výraznejších emócií. Z miernej letargie vytrháva výraznejšie akurát hosťovanie Tima Kotipelta (STRATOVARIUS) v skladbe „Cold Kiss“ (ku ktorej vznikol aj videoklip) a dvojice Tuomas Nieminen (ex – ADAMANTRA) – Nils Nordling (ex – DREAMTALE), ktorí si zaspievali v skladbe „I Share With You This Dream“. Tí pozornejší možno postrehnú aj typicky klávesový rukopis Jensa Johanssona (STRATOVARIUS), ktorý sa podpísal pod skladbu „Crimson Flower“.

AMBERIAN DAWN sa nedá uprieť snaha. To čo robia, robia dobre. No v ich škatuľke to bez výraznejšej pridanej hodnoty bude vždy len istota stagnácie, ktorá síce na istú chvíľu bude zaujímavá, no ostane rýchlo zabudnutá. A to je celkom škoda, keďže patria medzi to najzaujímavejšie, čo sa v danom žánri dá nájsť.

Žáner: symfonic gothic metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 29.2.2012
Web: www.myspace.com/amberiandawn
Zostava:
Heidi Parviainen – vokály
Kasperi Heikkinen – gitary
Kimmo Korhonen – gitara
Tuomas Seppälä – gitara, klávesy
Jukka Koskinen – basgitara
Heikki „Joey Edith“ Saari – bicie
Diskografia:
River of Tuoni – 2008
The Clouds of Northland Thunder – 2009
End of Eden – 2010
Circus Black – 2012
Tracklist:
Circus Black (3:48)
Cold Kiss (3:30)
Crimson Flower (4:23)
Charnels Ball (4:26)
Fight (3:19)
Letter (4:28)
I Share With You This Dream (3:36)
Rivalry Between Good and Evil (3:59)
Guardian (5:09)
Lily of the Moon (4:07)
Definitíva:
Starší NIGHTWISH v novom kabáte – to sú AMBERIAN DAWN. Tieň svojich kolegov však neprekonali.
Remeselne zaujímavé, no až príliš strojovo šablónovité.
Stále to tlie, možno nabudúce priložia na regulárny oheň.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla