REFUGE – Solitary Men

Istý Peavy Wagner, gitarista/spevák a frontman RAGE, je v poslednom čase doslova na roztrhanie, čo dokumentuje početná aktivita v radoch spomínaných Nemcov, ba i opätovné spojenie s niekdajšou dvojicou starých spoluhráčov. Práve s nimi sa mu podarilo v rozpätí 1987 až 1993 natočiť viacero historických šlágrov.

Odvtedy ale pretieklo more, ba dokonca i oceán času. Niekto sa stihol poriadne zaobliť do guľata (Peavy), iný zhodiť pár zbytočných vlasov (Chris Efthimiadis) a niekomu pribudla nejedná poriadna šedina (Manni Schmidt). Cit pre rezkú power metalovú vypaľovačku je však stále tam, a preto zoskupenie s názvom REFUGE určite poteší viacero vyznávačov pravej germánskej ocele.

REFUGE – Solitary Men

Pritom sa malo všetko podstatné výhradne odohrať na pódiu. Naše trio sa presne s týmto zámerom dáva v roku 2014 znovu dokopy a pod titulom jednej zo svojich dávnych hitoviek (pieseň s totožným názvom vyšla na kultovej doske „The Missing Link“) sa vrhá do plnej koncertnej prevádzky, kedy dokonca navštívi aj slovenský More Than Fest v Banskej Bystrici. Apropo, kdeže je to sľubované dvd?

S jedlom ale rapídne rastie chuť a nápad ukuchtiť čerstvú štúdiovú nahrávku sa stáva nakoniec vytúženou realitou, ktorú môžeme smelo dvakrát podškrtnúť – 8. júna 2018. Práve v tento deň vychádza na svetlo sveta novučičká, desať skladbová kolekcia „Solitary Men“, a ak v tom ešte stále nemáte poriadny hokej, pogratulujte si a jeden drink na mňa!

REFUGE

Máme tu originálny RAGE v zostave s dvojicou Marcos/Lucky, kde sa na posledných albumoch vraciame ďaleko ku koreňom a zároveň naše ušné bubienky masíruje najslávnejšia zostava „besnenia“ pod názvom REFUGE, s ktorou sme sa, hádate správne, ocitli v úplne rovnakých žánrových vodách. Pre mnohých obrovský dôvod na radosť, pre ostatných možno až tak nie…

Akýsi experiment by od placky „Solitary Men“ očakával asi iba totálny blázon, no materiál nesúci sa v klasických mantineloch kapely, najviac prekvapuje tým, že vôbec neprekvapuje. Peavy varí z doslova rovnakých ingrediencií a my skutočne cestujeme niekam do roku 1992, lenže s tým podstatným rozdielom, že dostávame už stokrát prežutú omáčku ostrých riffov, typického vokálu a mierne úsporných bicích.

Nie, novinka ozaj nie je zlá, je len presne po vzore posledných albumov RAGE, až priveľmi obyčajná a predvídateľná (Peavyho rukopis je čoraz nudnejší a nudnejší), vďaka ktorej síce obdržíme niekoľko fajn skladieb, ale žiaľ nič, čo by dvihlo poslucháča zo stoličky. V prípade REFUGE, ala sranda projektu na vyplnenie voľného času, sa to určite ešte dá tolerovať a svojich fanúšikov si táto forma spomínania rozhodne nájde, avšak v prípade materských RAGE by možno nebol na škodu mierny posun vpred. Rôznych nostalgických paródií na slávne časy tu totiž máme viac než dosť…

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: power/speed metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 08.06.2018
Web: www.refuge-band.com
Zostava:
Peavy Wagner – vokál, basgitara
Manni Schmidt – gitara
Chris Efthimiadis – bicie
Tracklist:
Summer´s Winter (04:28)
The Man in the Ivory Tower (04:57)
Bleeding from Inside (04:48)
From the Ashes (04:45)
Living on the Edge of Time (04:50)
We Owe A Life To Death (04:36)
Mind Over Matter (04:14)
Let Me Go (04:49)
Hel Freeze Over (04:34)
Waterfalls (07:50)
Another Kind of Madness (05:49)
Diskografia:
Solitary Men – 2018
Definitíva:
RAGE, pardon REFUGE, nám servírujú debutový album, ktorý žiaľ „iba“ pokračuje v línií posledných výtvorov hlavného kapelmajstra. Hoci sa chalani muzikou evidentne bavia, rozhodne chýba niečo, čo fanúšika občas preplieska a zároveň zhodí zo stoličky.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články