Overkill – The Electric Age

V poslednom období sa akosi popri boomu tzv. veľkej thrash metalovej štvorky (Big Four v zložení METALLICA, SLAYER, MEGADETH a ANTHRAX), tak trochu zabúda na  stálice z neblahého „druhého“ sledu, ktoré vedia svojou kvalitou neraz šikovne predbehnúť o dosť slávnejších, vyššie menovaných kolegov. Do tohto pomyselného kruhu je možné takisto zaradiť amerických matadorov OVERKILL, ktorým to momentálne šlape jedna radosť. Pohodu a radosť z hry veľmi cítiť aj z aktuálnej novinky „The Electric Age“. Tá vyšla pred pár dňami prostredníctvom gigantických Nuclear Blast Records. 
Momentálnej zostave OVERKILL zatiaľ ide karta náramne. Začiatok tohto všetkého by sme mohli pokojne ohraničiť príchodom bubeníka Rona Lipnickeho v roku 2005. Ten kapelu evidentne poriadne nakopol. Tá to totiž silne potrebovala, keďže v tej dobe vypustila do sveta svoj suverénne najhorší počin „ReliXIV“. Jeho nasledovník „Immortalis“ už bol kvalitatívne niekde inde a sľuboval pomyselný návrat k lepšiemu, čo sa samozrejme potvrdilo s albumom „Ironbound“, jedným z najlepších thrash metalových výkonov roku 2010.  Výborný bicmen, parádne zohratý gitarový dvojzáprah Links/Tailer a hlavne neodmysliteľné „siamské dvojčatá“ Blitz/Verni však majú v záujme kuť železo pokiaľ je ešte poriadne žeravé. „The Electric Age“ tak môže potvrdiť nastolený kvalitatívny trend, ale vždy je tu i druhá možnosť a s ňou nemilé sklamanie. OVERKILL v roku 2012 však opäť zabíjajú!

Prvé, čo ihneď padne do oka, je nesmierne podarený artwork novinky! Na OVERKILL ma vždy bavili ich obaly, avšak tento je doslova úchvatný a plne korešponduje s hudobným obsahom. Ten je jedným slovom elektrizujúci. „The Electric Age“ nijak nevybočuje z nastolenej línie a môžeme ho smelo považovať za logického nástupcu predchádzajúceho zárezu „Ironbound“. Prináša totiž výdatnú porciu punkovej výbušnosti a thrash metalovej brutality, a to všetko okorenené priam dokonalou produkciou. Až mám pocit, či si chalani na gitary namiesto strún omylom nenasadili nejaké tie elektrické káble. Gitary totiž režú až do mäsa, basgitara D.D. Verniho je ako vždy nádherne vytiahnutá a zvonivá, bicie razantné ako babička tĺčikom „masírujúca“ nedeľňajšie rezne. A čo nezmar Bobby „Blitz“ Ellsworth? Tento starý bastard sa snáď nikdy nezmení a šteká slová jedna radosť.

Zo samotných skladieb je ťažké vypichnúť určitých favoritov, keďže doska prakticky tvorí jednoliaty celok. K vrcholom kolekcie však jednoznačne patrí prvá štvorka, ktorá je doslova stopercentná! Dve takmer najdlhšie pecky hneď na úvod? Žiaden problém, „Come And Get It“ a singlovka „Electric Rattlesnake“ totiž absolútne nenudia a tempo nie a nie povoliť. To trochu zvoľní až v pochodovej „Black Daze“, kde si naopak vychutnáme geniálnu prácu spomínaného basáka D.D. Verniho. Ten takisto pilne zaobstaráva v skladbách všadeprítomný doprovodný vokál, nasledujúcu punkovú jazdu „Save Yourself“ nevynímajúc. Kvalitatívne album až do konca vôbec nepoľavuje, hoci prvotné prekvapenie z enormného nasadenia a energie už predsa tak trochu chýba. Spomenúť ale určite treba poslednú vec s názvom „Good Night“, ktorá patrí k ďalších vrcholom (úvod je vskutku prenádherný) recenzovanej dosky.

Thrasherov OVERKILL a ich horúcu novinku „The Electric Age“ tak napokon hodnotím nadmieru pozitívne a snáď ešte o chĺpok lepšie ako predchádzajúci zárez. Nový album tejto nesmierne sympatickej kapely totiž prináša maximálne vyrovnaný materiál, ktorý musí zaujať každého fanúšika dobrej a hlavne tvrdej muziky. A pamätajte, dobrý thrash metal nemôže byť zlý thrash metal!

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 27.3.2012
Web: www.wreckingcrew.com
Zostava:
Bobby „Blitz“ Ellsworth – spev
D.D. Verni – basgitara, spev
Derek Tailer – rytmická gitara
Dave Linsk – sólová gitara
Ron Lipnicki – bicie
Diskografia:
Feel The Fire – 1985
Taking Over – 1987
Under The Influence – 1988
The Years Of Decay – 1989
Horrorscope – 1991
I Hear Black – 1993
W.F.O. – 1994
The Killing Kind – 1996
From The Underground And Below – 1997
Necroshine – 1999
Bloodletting – 2000
Killbox 13 – 2003
ReliXIV – 2005
Immortalis – 2007
Ironbound – 2010
The Electric Age – 2012
Tracklist:
Come And Get Me (06:17)
Electric Rattlesnake (06:19)
Wish You Were Dead (04:19)
Black Daze (03:55)
Save Yourself (03:43)
Drop the Hammer Down (06:25)
21st Century Man (04:12)
Old Wounds, New Scars (04:11)
All Over But The Shouting (05:30)
Good Night (05:36)
Definitíva:
Prekrásny artwork, fantastický sound
 a hlavne detonačná muzika. Tým všetkým
 je preplnený nový album „The Electric Age“.
 OVERKILL totiž momentálne vládnu thrash metalu.
Čím teda odpovedia kolegovia z TESTAMENT?

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla