Cannibal Corpse – Torture

S vydarenými metalovými plackami sa akoby v poslednom čase roztrhlo vrece. Len pred pár dňami sme totiž na našich stránkach recenzovali mimoriadne energickú novinku thrasherov OVERKILL a dnes tu máme opäť chutné, ale tento krát o čosi plnotučnejšie hody. Samozrejme mám na mysli mäsiarov CANNIBAL CORPSE a ich aktuálny nový album s výstižným názvom „Torture“. Od samých počiatkov 90. rokov chŕli táto kultovka z Buffala jeden krvavý flák za druhým a prakticky bez väčších zaváhaní sa im to darí až doteraz. Ani v roku 2012 však od „Kanibalov“ nikto nečaká prevratné štýlové kotrmelce, lenže aj to klasické masírovanie ušných bubienkov by si malo držať ako takú kvalitu. Myslím, že i z tohto pohľadu je na tom aktuálny „Torture“ veľmi dobre.
Legendárnych OVERKILL som však v úvode nespomenul len tak náhodou. Obidve kapely si samozrejme svoju prácu odvádzajú dobre, avšak momentálne vidím hlavnú paralelu s týmto zoskupením v ich samotnom zložení. Tak ako som spomínal pred pár dňami v recenzii na „The Electric Age“, tak aj CANNIBAL CORPSE disponujú silnou zostavou, ktorú môžeme smelo označiť za maximálne zohratú, bohato skúsenú a momentálne zažívajúcu maximálnu pohodu. Charizmatický chroptič George „Corpsegrinder“ Fisher,  brutálny gitarový dvojzáprah Barrett/O Brien a hlavne neodmysliteľné dvojčatá za rytmikou, páni Webster a Mazurkiewicz. Všetko teda hráči ako remeň! Aj častokrát preklínaný bubeník Paul Mazurkiewicz (death metalový Lars Ulrich?) na novinke odviedol výbornú prácu, hoci mi jeho bicie pripadajú oproti zvyšku predsa o niečo v pozadí.

Tu sa pomaly dostávame k aktuálnemu materiálu, ktorý opäť zdobí artwork od uznávaného Vincenta Lockeho. Ten v posledných rokoch čarbe akosi umiernenejšie obaly a nie je tomu ináč ani tento krát, hoci pohľad na okolité dianie z vnútra páchnucej mŕtvoly (?) má svoje isté čaro. Spomenúť sa taktiež musí odzbrojujúci zvukový kabátik (produkovaný Erikom Rutanom a samotnými členmi kapely), ktorý snáď musí ulahodiť každému fanúšikovi tejto americkej brúsky. Nepreniknuteľná vrstva gitár správne chrastí a vytvára jeden podarený riff za druhým. Okrem riffov sa však nachádza v samotných skladbách množstvo zaujímavých vyhrávok a hlavne sól, ktoré sa tento krát vážne vydarili. Môže za ich divokosť azda hosťovanie Pata O Briena v SLAYER? Najväčším tromfom však pre mňa opäť zostáva výnimočný basgitarista Alex Webster, ktorého výkon na „Torture“ prekračuje hranice ľudského chápania. Ten sa dokonca párkrát vytiahne aj nejakou tou krátkou sólovou pasážou. Lahôdka!

Pri tvorení aktuálneho koncertného setu (nezabudnite, že kapela sa predstaví v rámci svojho turné takisto 27.júna v košickom Collosseu!) však budú mať chalani asi menší problém, keďže vybrať pár skladieb z tohto dvanásťmiestneho monolitu bude určite dosť náročné. Koncertnú premiéru si už odkrútili beštiálna šleha „Demented Agression“ i značne náladová „Scourge Of Iron“. Pozornosti by sa však mohlo dostať aj rýchlym náklepom „As Deep As The Knife Will Go“ či „Rabid“. Úplný Top však pre mňa osobne predstavuje fantastické trio po sebe idúcich skladieb z druhej polovice, a to presne v poradí „Followed Home Then Killed“, „The Strangulation Chair a „Caged… Contorted“. Až nebezpečne chytľavé a nákazlivé bomby!

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 13.3.2012
Web: www.cannibalcorpse.net
Zostava:
George „Corpsegrinder“ Fisher – vokál
Pat O Brien – gitara
Rob Barrett– gitara
Alex Webster – basgitara
Paul Mazurkiewicz – bicie
Diskografia:
Eaten Back To Life – 1990
Butchered At Birth – 1991
Tomb Of The Mutilated – 1992
The Bleeding – 1994
Vile – 1996
Gallery Of Suicide – 1998
Bloodthirst – 1999
Gore Obsessed – 2002
The Wretched Spawn – 2004
Kill – 2006
Evisceration Plague – 2009
Torture – 2012
Tracklist:
Demented Aggression (03:14)
Sarcophagic Frenzy (03:42)
Scourge Of Iron (04:44)
Encased In Concrete (03:13)
As Deep As The Knife Will Go (03:25)
Intestinal Crank (03:54)
Followed Home Than Killed (03:36)
The Strangulation Chair (04:09)
Caged… Contorted (03:53)
Crucifier Avenged (03:46)
Rabid (03:04)
Torn Through (03:11)
Definitíva:
CANNIBAL CORPSE vydali ďalší album.
Kvalitný, brutálny i chytľavý zároveň!
Čo viac dodať?

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla