Košice uprostred festivalového leta zažili fantastickú lahôdku! ARCH ENEMY potešili uši i oči fanúšikov

Parádne zaplnený košický Spoločenský pavilón zažil vynikajúci metalový večer. Nadšení fanúšikovia najprv aplaudovali slovenským skupinám SYMFOBIA a DOGMA INC., aby si potom vychutnali hviezdnych ARCH ENEMY.

KOŠICE. Robiť klubové vystúpenie uprostred leta plného rôznych open air festivalov je vždy poriadny risk. K tomu v čase, kedy je naša nenápadná krajina doslova „sužovaná“ veľkými metalovými menami (SOULFLY v Bratislave, CANNIBAL CORPSE v Banskej Bystrici a spomenúť môžeme i parádny maratón Gothoom na čele s EXODUS) a k tomu v období, kedy väčšine z nás ešte len cengajú sms s prichádzajúcimi výplatami, no veru pekne neistý krok. Ľudia okolo Raymonda Kaňu a tradičného klubu Collosseum sa však ponúknutej príležitosti nezľakli a v košickom Spoločenskom pavilóne rovno vypálili koncert, na ktorý bude väčšina fanúšikov spomínať poriadne dlho.

V rámci seriálu „Na východe nič nie je“ totiž do metropoly východu premiérovo zavítala škandinávska superstar, melodickí death metalisti ARCH ENEMY, so supportom v podobe spoľahlivého komba DOGMA INC./SYMFOBIA. Po nekompromisných vpádoch do Sniny (4.8.2017) a bratislavského Majesticu (25.9.2017), ide už o tretiu návštevu Slovenska za posledný rok, čo je vcelku úctyhodné číslo a zároveň dôkazom, že sa spomínanej pätici, na čele s pôvabnou Kanaďankou Alissou White-Gluz, u nás evidentne páči. Žiaľ, zvolený termín, častá koncertná aktivita a netradičné miesto konania mohli zvádzať k nepeknej myšlienke, že to nakoniec predsa len bude komerčná samovražda a divácky prúser ako noha!

Lenže hľa, zázraky sa občas stávajú a okolo 850 platiacich silno prekvapilo, no čo však potešilo ešte omnoho viac, je skutočnosť, že zďaleka nejde o jediný potešujúci fakt! Parádne pocity musel hneď vyvolať už len vstup do útrob Spoločenského pavilónu, kde do tej doby išlo o úplne prvý metalový koncert v histórií (opravte ma, ak sa mýlim!) a ja ozaj dúfam, že vôbec nie posledný. Priam perfektný stánok doslova dýcha novotou a ponúka vskutku kultúrne prostredie s veľkými priestormi, balkónom, novými WC, parkoviskom a vestibulom, kam organizátori umiestnili jeden výčap s pivom i bohatý stánok s merchom.

Späť však k samotnému koncertu a dianiu na poriadne rozmernej scéne. O príjemný štart celej akcie sa podľa očakávaní postarala nitrianska symfonická formácia SYMFOBIA, ktorých rozoberie náš takisto prítomný šéfredaktor Stillborn.

V popredí Erika Strečková z kapely SYMFOBIA

Celý vydarený večer odštartovali Nitrania SYMFOBIA. Pre viacerých znalcov domácej scény šlo zaiste o menšie prekvapenie, keďže sa žánrovo pohybujú v dosť odlišných vodách ako hlavné hviezdy večera ARCH ENEMY. Ja osobne som tento fakt ale privítal všetkými desiatimi. Kapela oslovila potenciálnych nových fanúšikov, ktorí ju nepoznali, čo tam po tom, že sa pohybujú v symfonických vodách. V Košiciach bolo vidieť aj fanúšikov v ich tričkách, takže zaradenie tejto kapely považujem za skvelý ťah.

Hlavná speváčka Erika, vokalistka Peťa a ansábel skúsených muzikantov sa zhostili úlohy otváracej kapely výborne. V ich zostave sme mohli vidieť jednu zmenu, miesto dovolenkujúceho gitaristu Milana si s kapelou zahral Šimon, známy zo spolupráce so SNOVONNE. Do kapely zapadol perfektne, vidieť, že pódium mu nie je cudzie, dokonca pridal koncertom tejto kapely nový, u nich zatiaľ nevidený prvok. Práve Šimon pomáhal babám roztlieskať košických fanúšikov.

SYMFOBIA stále dokončujú druhú štúdiový album a už pravidelne zaraďujú do svojho playlistu aj piesne z neho. Mali sme možnosť počuť skladby „Hunger“, „Bury It“, klipovku „Everything’s Possible“ a aj „Smog of Tomorrow“, práve tak by sa mal volať aj nový album. Okrem toho zazneli už známe hity „Dragon“, či „Bloody Wings“.

Fanúšikov bolo v úvode tohto koncertu pomenej, ale hudba SYMFOBIE ich napokon prilákala pod pódium slušné množstvo. Bavili sa oni, aj kapela samotná. Opäť sme mali možnosť počuť výborný spev Eriky aj Petry, ktorá bola mierne prechorená. Obe sa na pódiu vhodne a s ľahkosťou dopĺňali. Všetko spoľahlivo zo zadu poháňal klávesák Feri a bubeník Vilo. Erika si na záver neodpustila trefnú poznámku, „ževraj na východe nič nie“. Veľmi vydarený koncert zakončili Nitrania skladbou „Finally“.

DOGMA INC.

Dovtedy vcelku sympaticky zaplnená sála sa ešte viac zaplnila počas ďalšieho účinkujúceho, omnoho tvrdšej úderke DOGMA INC. zo Šale, kde to už začalo o niečo viac žiť, čoho dôkazom je i pomerne masívny circle pit. Chalanov som videl hneď niekoľkokrát a vždy išlo o poctivé vystúpenie s tvrdými ríffmi, údernými bicími a drsným vokálom. Nič z toho nechýbalo ani vo štvrtok v Košiciach, no veľké pódium, bohaté svetlá a výborný zvuk zážitok ešte x-krát znásobili, takže vo výsledku DOGMA INC. spolu so skladbami z posledného počinu „Black Sun Flowers“ (z neho zaznela „Shock Till You Drop“ alebo „Oxidizer“) opäť zabodovala. Supportovanie legendám a la VOIVOD, CROWBAR či SOULFLY, preto asi nie sú dielom obyčajnej náhody…

Alissa White-Gluz

Chystanie pre hlavnú hviezdu večera prebieha až nečakane hladko a v podstate sa začína presne na čas. Milá pocta v podobe Lemmyho „Ace of Spades“, temné intro „Set Flame to the Night“ a rázom sa štartuje nabrúsenou singlovkou „The World is Yours“ zo stále aktuálneho albumu „Will to Power“, z ktorého kapela odprezentovala i rýchlu jedovku „The Race“, chytľavú „The Eagle Flies Alone“ a asi najlepšiu hymnu „First Day in Hell“. Oproti tomu ale kvinteto z chladného Halmstadu servíruje akýsi program „the best of 2001 – 2018“, keďže čo skladba, to známy hit („Ravenous“, „War Eternal“, „Nemesis“, „Dead Eyes See No Future“) a priamy direkt do tváre.

Vyzerá to sťa úplne perfektný koncert po všetkých stránkach, že? Veru ďaleko od neho nemal, avšak našli sa aj malé chybičky krásy. Kým niekto sa sťažoval na mierne nedokonalý zvuk (nepripájam sa – v tomto ohľade všetko krásne čitateľné a proste tip top) a nepríjemné teplo v sále, mne osobne občas nevoňalo celkové dianie na pódiu.

Michael Amott

ARCH ENEMY jednoducho ponúkli plne profesionálnu, ba až profesorsky zahratú a naaranžovanú šou, vrátane bezchybných hudobných výkonov a prekrásnych sólových vystúpení, lenže chýbalo tomu možno práve to najhlavnejšie – DUŠA! Akoby boli všetci členovia hlavou niekde inde, čo dokazovala i minimálna vzájomná interakcia či okamžité vypratanie pozícií po každej odohranej skladbe.

Aj napriek tejto malej výčitke môžem označiť celý set za výborný a deväťdesiat minút s ARCH ENEMY zbehlo ako voda. Niečo rovnako chutné, ba možno i lepšie nás však čaká už prvý augustový deň v tradičnom klube Collosseum v podobe ďalšej legendy, amerických OBITUARY. Skutočná „must see“ záležitosť!

PLUSY:
Bohatá účasť divákov, všetci prítomní účinkujúci, zvuk, atmosféra, priestory Spoločenského pavilónu

MÍNUSY:
Pivo za 1,60 € a iba jeden výčap, ktorý vôbec nestíhal prílev smädných krkov, trochu profesorský prístup hlavných hviezd

Foto: Stillborn