Ministry – Relapse

Fanúšikovia MINISTRY si určite spomenú ako ich frontman Al Jourgensen sväto svete vyhlasoval, že album „The Last Sucker“ bude ich zaručene posledným. Priznám sa, že vtedy som mu to veril aj ja. Avšak v roku 2009 prišla zmixovaná kompilácia „The Last Dubber“ a o rok neskôr album coverov „Undercover“ a už som vetril, že pán Jourgensen so svojimi kumpánmi nahrá aj nový materiál. A tak sa aj stalo. Na konci marca vyšiel úplne nový album „Relapse“, o ktorom Jourgensen opäť tvrdí, že je zaručene posledný…Veríte mu to?
Nový album vznikol len vďaka gitaristovi Mikeovi Scacciovi. Stále do mňa hustil a tlačil na mňa, aby sme ho urobili. Veril mu a keď som ho potom počul, tak som povedal, že je vážne dobrý, ale už naozaj úplne posledný. Tento krát bez srandy. Tvorenie hudby pre MINISTRY vyžaduje veľa premýšľania a to by som už nezvládol,“ nechal sa počuť Al Jourgensen, ktorý prezradil aj to, že industrial ho už nudí.

Každopádne, nech už to bude s MINISTRY ďalej akokoľvek, momentálne tu máme nový materiál „Relapse“, ktorý len tak mimochodom vznikol za najkratšiu dobu v histórii kapely, presnejšie tri za mesiace. Snáď iba blázon by čakal, že MINISTRY prídu s niečím novým. Nový materiál nám ponúka klasické besnenie v podaní týchto starých psov. Celý album otvára až nezvykle dlhá, skoro osem minútová záležitosť „Ghouldiggers“, ktorá začína zaujímavou gitarou, ktorú sprevádza Jourgensenove rozprávanie. V jeho závere menuje hudobníkov, ktorí už nie sú medzi nami (Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain a Amy Whinehouse, teda „členov klubu 27“). Potom sa pridá zaujímavá gitara a postupne sa skladba dostane do typických koľají alá MINISTRY.

Celá nahrávka má priamy ťah na bránu, úderné  a priamočiare riffy a rýchlo zapamätateľné texty, ktoré sa opäť točia okolo sociálno-politických tém. Jourgensen a spol. opäť chŕlia krátke a výstižné slogany, ktoré si budete zaručene vykrikovať s nimi. O tom, že „Relapse“ má vynikajúci zvuk sa snáď ani baviť nemusíme. Azda najvýraznejšou skladbou na novinke je cover verzia od S.O.D. „United Forces“, ktorá by mohla veľmi dobre fungovať na koncertoch. Všetky skladby, aj keď sa nesú v zaužívaných koľajách, sa nezlievajú do seba a zároveň sa dokážu bez väčších problémov zaryť do vašej pamäte. Okrem „United Forces“ sa nedajú jednoznačne určiť najlepšie skladby, pretože som sa prichytil skoro pri každej jednej ako mi noha dupká v ich rytme. Azda najodlišnejšia zo všetkých mi príde posledná „Bloodlust“, v ktorej počujeme pomalý, čistý, ale čo je najdôležitejšie, atmosferický refrén. Celá skladba je najodlišnejšia na tejto nahrávke. „Bloodlust“ by sa dala zaradiť do obdobia dosky „Filth Pig“. Asi najmenej sa mi pozdáva na môj vkus až príliš prelektrizovaný bonusový song Relapse Defibrillator Mix (predsa len až toľko zmixovanej elektroniky nie je mojím ušiam po vôli) a nejako sa mi ani po viacerých počutiach nepodarilo prísť na chuť ani „Git Up Get Out n Vote“.

Aj keď som vyššie písal, že nič nové sa od MINISTRY čakať nedalo, tak predsa len nejaké prekvapenie som v kútiku duše očakával, no márne. „Relapse“ určite poteší každého fanúšika MINISTRY, tak ako aj mňa. Osobne mi však na novinke chýba správna nasratosť, miestami až šialenosť ako tomu bolo na pre mňa jednom z najlepších albumov od nich „Rio Grande Blood“. Jedným dychom však dodám, že oproti záveru protibushovksej trilógie „The Last Sucker“ radím aktuálny počin o niečo vyššie. Takže zhodnotenie? „Relapse“ je klasické album MINISTRY, ktoré nesklamalo. Celý dojem mi však kazia nepredvídateľné Jourgensenove vyhlásenia, ktorý akoby sám už nevedel čo vlastne chce. Či bude „Relapse“ naozaj posledným albumom od MINISTRY ukáže až čas, ako aj to či Jourgensen dodrží ďalšie svoje slová, že sa bude venovať blues. To však v prípade tohto albumu nie je podstatné, takže si ho môžeme v kľude užívať. A taktiež chcem upozorniť, že ak Al naplní svoje slová, tak toto leto ho máme možnosť vidieť naposledy na Brutal Assaulte. Preto si túto možnosť nenechajme ujsť.

Žáner: industrial elektro metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: 13th Planet Records
Dátum vydania: 30.3.2012
Web: www.thirteenthplanet.com/ministry
Zostava:
Al Jourgensen – vokály, gitara, programovanie, klávesy
Mike Scaccia – gitara
Tommy Victor – gitara
Tony Campos – basgitara
Casey Orr – basgitara
Aaron Rossi – bicie
Diskografia:
With Sympathy – 1983
Twitch – 1986
The Land of Rape and Honey – 1988
The Mind Is A Terrible Thing To Taste – 1989
Psalm 69: The Way To Suceed and the Way To Suck Eggs – 1992
Filth Pig – 1996
Dark Side of the Spoon – 1999
Animositisomina – 2003
Houses of the Molé – 2004
Rio Grande Blood – 2006
The Last Sucker – 2007
Relapse – 2012
Tracklist:
Ghouldiggers (7:41)
Double Tap (4:06)
FreeFall (4:36)
Kleptocracy (3:54)
United Forces (S.O.D. cover) (4:53)
99 Percenters (3:53)
Relapse (5:49)
Weekend Warrior (5:43)
Git Up Get Out n Vote (3:59)
Bloodlust (5:37)
Relapse Defibrillator Mix (Special Limited Edition) (7:06)
Definitíva:
„Relapse“ je rýchly, ale najmä priamočiary
 album typický pre MINISTRY.
Nič nové nám Jourgensenovci neponúkajú,
ale skalní fanúšikovia budú určite spokojní.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla