Heidevolk – Batavi

Po dvoch rokoch Holanďania HEIDEVOLK pripravili novú porciu hudby pre svojich fanúšikov a zabalili ju do albumu s názvom „Batavi“. Jeho predchodca „Uit Oude Grond“ patril k prvým, ktoré som pre Valhallu recenzoval a aj keď nepatril medzi tie najstrhujúcejšie, na nasledovníka som bol celkom zvedavý.
Album „Batavi“ obsahuje deväť skladieb, takže pred prvým vypočutím som si povedal, že to buď bude rýchla a zbesilá jazda, alebo to trápenie aspoň nebude trvať dlho. Fanúšikov určite neprekvapí, že všetky skladby sú naspievané v ich rodnej reči, ostatným to môžu napovedať názvy skladieb. Hneď z úvodu sa ale žiadny kolotoč nečaká. Prvá skladba „Een Nieuw Begin“ je dosť hymnická, hlavnú zásluhu má na tom Joris za mikrofónom. Budíček prichádza až v druhej skladbe „Du Toekomst Lonkt“, kde sa hneď z úvodu viac rozbehli aj gitary s bicími. Joris slohu síce začína pomalým a ťahavým vokálom, refrén je už ale našťastie chytľavejší. Väčšia rýchlosť tu, ale nie je na úkor hymnickosti, tá je stále zachovaná.

Kapela svoj žáner definuje ako folk/viking metal. S tou folkovou časťou to bolo poslabšie už aj na predchádzajúcom albume, no pri dobrej vôli sa dalo niekoľko prvkov nájsť. To však u „Batavi“ neplatí. HEIDEVOLK folkové prvky vypustili a sústredia sa skôr na vikingské prejavy, ku ktorým ide aj spomínaná hymnickosť. Tá im však ide dobre. Pri predchádzajúcom albume som napísal, že fakt, že sú skladby naspievané v holandčine by bol za normálnych okolností dosť problém, ale keďže sa na „Uit Oude Grond“ nachádzali rýchle a rytmické skladby, túto vlastnosť kapely som označil len ako chybičku krásy. Pri albume „Batavi“ to už väčším problémom je.

Keďže skladbám chýba vo väčšine potrebná šťava, poslucháč by sa rád niekedy sústredil aspoň na text. Pri HEIDEVOLK bude asi drvivá väčšina z nás mať smolu. Navyše holandčina naozaj nepatrí medzi melodické jazyky. Skladby na albume „Batavi“ sú pomerne dlhé a bohužiaľ im chýba nejaký spoločný a výrazný prvok. Hlavne čo sa týka hudobných nástrojov. Vokály majú svoju hymnickú linku jasne danú a Joris s kolegami sa jej striktne držia, čo je však tiež podľa mňa škoda. Poloha, v akej Joris spieva je totiž dosť monotónna a poslucháča môže omrzieť. Inštrumentálna zložka mi zas pripadá akoby nemala hlavu ani pätu.

Na „Batavi“ sa však nájdu aj svetlé momenty. Hutné gitarové sólo som našiel v skladbe „Wapenbroeders“, na moju melodickú nôtu zahrali HEIDEVOLK aj v skladbe „In Het Woud Gezworen“, ktorá je so šesť a pol minútami najdlhšou na albume. Posledné tri skladby albumu sú o poznanie tvrdšie od zvyšku a tak to nemastno-neslano dostáva aspoň akúsi tvár.

Žáner: folk/viking metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 2.3.2011
Web: www.heidevolk.com
Zostava:
Joris den Boghtdrincker – vokály,
Mark Splintervuyscht – vokály
Reamon Bomenbreker – gitara
Rowan Roodbaert – basgitara
Joost Vellenknotscher – bicie
Diskografia:
De Strijdlust is Geboren – 2005
Walhalla Wacht – 2008
Uit Oude Grond – 2010
Batavi – 2012
Tracklist:
Een Nieuw Begin (3:57)
De Toekomst Lonkt (4:26)
Het Verbond Met Rome (5:09)
Wapenbroeders (4:00)
In Het Woud Gezworen (6:39)
Veleda (2:30)
Als De Dood Weer Naar Ons Lacht (3:51)
Einde Der Zeg (4:07)
Vrijgevochten (5:08)
Definitíva:
Album „Batavi“ si fanúšikovia HEIDEVOLK
 určite vypočujú s radosťou, no mám obavy,
 že ich počet po vypočutí tohto albumu asi nestúpne.
Áno, je to viking metal, je to hymnické, je to počúvateľné,
 ale chýba tomu šťava, hlava a päta.
HEIDEVOLK sa bohužiaľ za dva roky nikam neposunuli,
 skôr im trochu dochádza šťava a inšpirácia.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla