Anathema – Weather Systems

Liverpoolska ANATHEMA je doslova fenomén. Na poli rockovej i metalovej hudby snáď niet iného zoskupenia, ktoré by dnes svojou takmer až poprockovo znejúcou produkciou zasiahlo tak obrovské množstvo výhradne metalovo orientovaných poslucháčov. COLDPLAY vypredávajú štadióny a rotujú v MTV. Naopak ANATHEMA párkrát dobyla festival Brutal Assault. Svet sa asi zbláznil, čo najlepšie dokumentuje nezabudnuteľný výrok Dannyho Cavanagha na autogramiáde spomínaného festivalu: „KREATOR, SEPULTURA, MORBID ANGEL, MAYHEM! What the f..k are we doing here?“. Čím to teda je, že táto jemná hudba vie osloviť toľkých metalových maniakov?
Úvahy však nechajme na prípadnú diskusiu a poďme sa radšej venovať hudbe. Tá veru opäť stojí za to! ANATHEMA totiž v predchádzajúcich dňoch priviedla na svet nasledovníka dva roky starého počinu „We re Here Because We re Here“, ktorý kapelu vrátil do centra pozornosti a pripomenul, že s touto zaujímavou partičkou z Veľkej Británie treba v budúcnosti smelo počítať. To následne potvrdila opäť skvelá a pomerne originálna kompilácia „Falling Deeper“, kde kapela spracovala svoje najstaršie skladby a prevliekla ich do akusticko-orchestrálneho kabátika. Aktuálna kolekcia s názvom „Weather Systems“ je preto logickým pokračovaním spomínaného predchodcu z roku 2010, ale vplyv „Falling Deeper“ je takisto neprehliadnuteľný.

Pri pohľade na tieto posledné nahrávky musí byť celkom jasné, že kapelník a hlavný skladateľ Danny Cavanagh evidentne našiel záľubu v orchestrálnych aranžmánoch, ktoré tak pochopiteľne hrajú na novinke „Weather Systems“ významnú úlohu. Ak k tomu pripočítame čoraz hojnejšie využívaný spev neodmysliteľnej Lee Douglas a všade prítomné akustické a klávesové plochy, veľmi ľahko si z toho dokážeme vyvodiť konečný rezultát. ANATHEMA totiž nahrala svoj asi najmelodickejší počin. Tento pomyselný stav môžeme s čistým svedomím brať ako dôsledok akejsi evolúcie vo vnútri samotnej kapely, ktorá svojím každým nasledujúcim počinom bola predsa tak trochu jemnejšia a prístupnejšia. Aj táto veľmi krehká hudobná odnož však vie byť nevtieravá, bez štipky prvoplánovosti a akýchkoľvek bočných, hlavne komerčných úmyslov. Asi tak nejak na mňa pôsobí i recenzovaná novinka.

Opäť sa môžeme radovať dokonalým speváckym výkonom. Vincent a Lee sa nádherne dopĺňajú a ich spevácke linky dokážu snáď precitlivieť i terminátora. Úžasné. Samotné skladby aj vďaka tomu nádherne a dramaticky gradujú a prinášajú tak pre poslucháča pozoruhodný hudobný zážitok. To všetko sa deje za výdatnej asistencie orchestrálnej vložky, ktorá posúva niektoré piesne ešte o nejaký ten level vyššie. Oproti tomu sú však mierne utopené elektrické gitary, žiaľ na dnes tak trochu nevyšlo a preto hrajú úlohu len akéhosi doprovodu. Pomyselný vrchol tejto takmer hodinovej nahrávky vidím v jej samom začiatku („Untouchable, Part 1“ a „Untouchable, Part 2“, „The Gathering Of The Clouds“) a s blížiacim sa koncom („The Lost Child“). Takpovediac porazený stred naopak vypĺňa nudná „The Beginning And The End“ s nekončiacim a do zbláznenia sa opakujúcim motívom či inak zaujímavá, ale predsa dĺžkou trochu prepálená „depešáčka“ „The Storm Before The Calm“. Na druhej strane verím, že z čarokrásnej suity „Untouchable“ by sa mohol pri troche šťastia stať ospevovaný hit. Potenciál tam veru je!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Názor redakcie:

Britský rodinný spolok ANATHEMA za dobu svojej existencie dosť rapídne zmenil hudobný štýl, čo je ešte dodnes tak trocha v nevôli istej časti poslucháčskej obce. No zdá sa, že drvivá väčšina si postupne zvykla a novinka „Weather Systems“ by sa mohla tešiť pomerne veľkému záujmu. Koniec koncov, tak ako jej predchodca.

ANATHEMA si so svojim aktuálnym materiálom nastavila predovšetkým jednu hlavnú ambíciu – priniesť množstvo emócií. Túto úlohu škrtám ako splnenú, pretože sa jej to podarilo mierou vrchovatou. Mohlo by sa zdať, že je to len ďalšia ezoterická oddychovka do počtu, no opak je pravdou. ANATHEMA je už za tie roky muzikantsky veľmi skúsená, aby vedela svoj produkt predať nielen obalom. Preto k emóciám pridáva aj nezameniteľný zmysel pre atmosféru, ktorá plynie zo vzájomnej symbiózy vokálnych partií a klávesových aranžmánov. V úvodnej a dvojdielnej „Intouchable“  sa dokonca  charakter skladby ako takej delí medzi gitarový podklad v prvej časti a piano v časti druhej. Vzájomným menovateľom sa stala záverečná gradácia, ktorá je pre celý album charakteristická. Použité efekty či zvuky nie sú samoúčelné a vždy zaujímavo dotvárajú celok. Celkový felling dosky balansuje niekde medzi hudobným romanticizmom a melanchóliou.

„Weather Systems“ je album mnohých tvári. Dokáže sa tváriť nenáročne, no to najlepšie ukrýva pod povrchom. Dokáže byť melancholický, no predsa nezabúda ani na pozitívne emócie. Dokáže byť skromný, no vie monumentálne gradovať.  Je to ako film, po ktorom ešte pár minút sedíte v sále a rozmýšľate nad tým, čo všetko ste pri ňom prežili.

ANATHEMA so svojou aktuálnou radovkou priniesla veľký príbeh, ktorého dej sa zmieta v množstve emócií a atmosféry. Meniace sa harmónie a nálady často menia celkový obraz, no na konci ostáva len pokoj a blahodarné ticho. 

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: atmospheric rock
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Kscope Music
Dátum vydania: 16.4.2012
Web-stránka: www.anathema.ws
Zostava:
Vincent Cavanagh – spev, gitara
Lee Douglas – spev
Danny Cavanagh – gitara, spev, klávesy
Jamie Cavanagh – basgitara
John Douglas – bicie
Diskografia:
Serenades – 1993
The Silent Enigma – 1995
Eternity – 1996
Alternative 4 – 1998
Judgement – 1999
A Fine Day To Exit – 2001
A Natural Disaster – 2003
Hindsight – 2008
We re Here Because We re Here – 2010
Weather Systems – 2012
Tracklist:
Untouchable, Part 1 (6:14)
Untouchable, Part 2 (5:33)
The Gathering Of The Clouds (3:27)
Lightning Song (5:25)
Sunlight (4:55)
The Storm Before The Calm (9:24)
The Beginning And The End (4:53)
The Lost Child (7:02)
Internal Landscapes (8:52)
Definitíva:
Pripravte si balíček vreckoviek,
 je tu totiž nová ANATHEMA.
 Stále krehká, jemná, čarokrásna.
S pár chybičkami krásy,
avšak v opäť skvelej forme. Bravo!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla