Job For A Cowboy – Demonocracy

JOB FOR A COWBOY je svojím spôsobom zvláštna skupina. V mojich ušiach veľmi nekonzistentná a s každou novou nahrávkou očakávam akým spôsobom ma prekvapia. Debutovým albumom „Genesis“ z roku 2007 boli určite nejaký ten krôčik pred skupinami vo svojom žánri. Prispela tomu dravosť a energia sršiaca z materiálu. Bol to priamy ťah na bránu s  deathcorovým zvukom, ktorý zachádzal až do vôd klasického death metalu. S tým súvisí aj môj zmätočný pohľad na celkovú tvorbu týchto Američanov. Mimochodom môj zmätočný pohľad nespôsobili ani personálne rošády v kapele, pretože jediným  pôvodným členok kapely je spevák Jonny Davy.
Pred rokom vydané EP z názvom „Gloom“ naštartoval môj záujem o vydanie nového albumu. JOB FOR A COWBOY nám na novinke opäť namiešali slušnú zmes technického death metalu a deathcoru. Ako keby chceli zaujať fanúšikov oboch žánrov, ale u mňa tento chaos skôr spôsobil, že nahrávka ostala pre mňa aká si chladná a ostal som bez nálady bádať po hlbšej hudobnej myšlienke obsiahnutej tohto albumu. Čo vlastne títo chalani chcú? Vedia to vôbec oni sami?

Čo sa mi na albume „Demonocracy“ páči je brutalita, ktorá z neho znie veľmi presvedčivo. A takisto sa mi páči aj hra basgitary, ktorá so zvukom zvýraznených stredov parádne ťuká do uší a slapingovými údermi dodáva patričnú melodickú nadstavbu na nahrávke pomimo klasickej rytmiky. Hudbu robí pestrou aj zvýraznený thrashový zvuk gitár so zvukovou prímesou jazzu. A to presne hneď v úvodnom songu „Children Of Deceit“. Vokál  Jonnyho Davyho je pestrý, od growlingu až po škrekot, ktorý mi pripomína už legendárneho Kima Bendixa Petersena, teda legendárneho KINGA DIAMONDA. Najchytľavejšie pesnička pre mňa ostala „The Manipulation Stream“. Premakané gitarové pasáže a ich melodika ma naozaj dostali.

V skladbe „Fearmonger" dostáva priestor extra besniace tempo a dávka brutality s vynikajúcim vrstveným vokálom. Ťažko sa vstrebávajú všetky technické finesy, ale treba len a len počúvať a niekoho to určite po čase viac osloví. Album si takisto udržuje potrebnú dynamiku a razanciu. Musím priznať, že to sa mi veľmi páči. Pri počúvaní tejto nahrávky má človek problém nadýchnuť sa, pretože sa všetko na neho sype. Miestne psychedelické dillingerovské pasáže už totálne spôsobujú kolaps v mojich ušiach a zvýrazňujú linku, cez ktorú sa mám prikloniť, či je pre mňa album zaujímavý alebo len hudobne chaotický. A veruže si stále neviem vybrať. Stále rozmýšľam, či kapela mala ostať v čistých deathcorových vodách alebo mám byť ešte trpezlivejší a počkať na ďalší album, či sa bude niesť už zas v klasickom technickom death metale. Už si ani nepamätám, kedy by ma počúvanie albumu naozaj unavilo…

Deväť skladbový album trvá 40 minút a naozaj vám dá zabrať. Buď ho nebudete mať radi vôbec, alebo si z neho vytiahnete pár hrozienok tak ako ja, alebo ho budete milovať celý vo svojej podstate. Nech sa páči, vyberte si po jeho vypočutí. „Demonocracy“ je však skutočne zaberák.

Žáner: deathcore/death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 10.4.2012
Web: www.jfacmetal.com
Zostava:
Jonny Davy – spev
Alan Glassman – gitara
Tony Sannicandro – gitara
Nick Schendzielos – basgitara
Jon Rice – bicie
Diskografia:
Genesis – 2007
Ruination – 2009
Demonocracy – 2012
Tracklist:
Children of Deceit (4:36)
Nourishment Through Bloodshed (3:42)
Imperium Wolves (4:48)
Tongueless and Bound (4:03)
Black Discharge (3:55)
The Manipulation Stream (4:40)
The Deity Misconception (4:05)
Fearmonger (4:18)
Tarnished Gluttony (6:15)
Definitíva:
Práca na albume „Demonocracy“ bola
 asi vykonaná s maximálnym úsilím,
takže ju vôbec nechcem kapele znevažovať.
Sám neviem, ktorá poloha skupine vyhovuje viac.
Zvyk je predsa zvyk. Dajte jej ale určite šancu,
za vypočutie určite stojí.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla