EMBOLISM – Love Existence

Domáca grindcorová úderka EMBOLISM predstavuje svoj nový štúdiový album s trochu netradičným názvom „Love Existence“.

Kapela nás nechala čakať na novú nahrávku o čosi dlhšie, presnejšie päť rokov, aj keď promovanie nových skladieb prebiehalo už v roku 2015. EMBOLISM opustili Rest of Noise Productions a novinky sa ujalo aktívne vydavateľstvo Slovak Metal Army, čo možno dáva do budúcnosti nádej na znovuvydanie klenotu „And We All Hate Ourselves“ z roku 2000, keďže Ďuro zo SMA už skúsenosti z reedíciami má. Takže, jemný impulz a postrčenie k tomuto kroku máme, ďalej sa už môžeme venovať samotnej nahrávke.

EMBOLISM – Love Existence

Na „Love Existence“ dostane poslucháč porciu dvanástich skladieb s okamžite rozpoznateľným rukopisom kapely, ale predsa aj s malými zmenami v rámci svojho žánru. EMBOLISM tentokrát nešprintujú, aj keď krátke trate si zvolili – piesne majú vo väčšine prípadov okolo dve a pol minúty. Miestami máte totižto pocit, že tieto nové veci sú taký nenásilný a pohodový grind, pretože pribudlo viac hopsavejších a strednotempových momentov.

Kapela sa nesnaží za každú cenu tlačiť do guľometných palieb a behaniu pekelným tempom po hmatníku. Skladby síce sú popretkávané rýchlymi nástrelmi bubeníka (inak ide o prvý radový album s novou akvizíciou za bicími, Ďusom), ale v porovnaní s minulosťou sú zároveň o dosť viac skombinované s už spomenutými pomalšími a „tanečnými“ pasážami.

Ako príklady môžem uviesť skladby „Remember“ alebo „Egocentric War“. V úvode som spomenul, že nové skladby sa promovali už tri roky dozadu, avšak oproti vtedajším demáčom, znie nový album zvukovo inak. Opäť sa nahrávalo v moravskom štúdiu Shaark a štvorica grinderov z Kanianky si tentokrát zvolila surovejší sound. Za seba poviem, že možno by to chcelo hutnejší zvuk, ale to ako „Love Existence“ znie mi v zásade nevadí.

EMBOLISM

Vokalista Michal Gros už nepredvádza tak často svoj murmur, a keď už hej, ide do menších hĺbok, ak porovnáme jeho prejav napríklad na predošlej doske „Devillumination“. Skôr si ho drží v polohe svojho typického revu. Inak úplne super sú neľudské pazvuky v „21 Century“, ktoré znejú v pozadí tejto skladby. A práve toto je typické pre tvorbu EMBOLISM, je to jeden z ich poznávacích znakov. Avšak na „Love Existence“ nás s tým počastujú len v tomto prípade. V songu „Grind Is Love“ máme hosťovačku za mikrofónmi, hulákajú v nej Kraken – pôvodný spevák s nezameniteľným prejavom a Matúš Píš zo spriaznenej deathcorovej formácie STERCORE. Skladba je kratučká, jednoduchá prasárna, ale vďaka hosťovačkám poteší ucho fanúšika.

Za zmienku stojí aj pieseň „Embolism of Human Degeneration“, v ktorej nájdeme zrecyklovaný riff z „Have You Got a Fear?“ z legendárneho debutu „And We All Hate Ourselves“. Popravde, neviem, či to bol zámer a pomrkávanie na poslucháča, alebo to jednoducho takto vypálilo a v kapele to ani nepostrehli. Po gitarovej stránke je nový materiál o dosť pestrejší, na „Devillumination“ predsa len chalani často vychádzali z rovnakého motívu, tu sa to však zlepšilo.

Nemá zmysel vyzdvihovať najlepšie skladby, album totiž drží kompaktne a hluchého miesta sa našťastie nedočkáme. Nahrávka baví, šľape a aj keď EMBOLISM už nie sú tak koncertne aktívnou kapelou, teda nie sú fanúšikom až tak na očiach, vždy keď prišli s novou muzikou, tak si svoj kvalitatívny štandard zatiaľ udržali. A to platí aj o aktuálnej nahrávke.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovak Metal Army

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: grindcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Kanianka)
Vydavateľstvo: Slovak Metal Army
Dátum vydania: júl 2018
Web: www.facebook.com/embolism.sk/
Zostava:
Michal Gros – vokály
Michal Kotrík – gitara
Peter Kotrík – basgitara
Ďuso – bicie
Hostia:
Kraken – vokály v „Grind Is Love“
Matúš Píš – vokály v „Grind Is Love“
Tracklist:
Chimaira (02:07)
Remember (02:02)
Just Few Second (02:00)
What´ch A Want (02:14)
Grind Is Love (00:58)
21 Century (02:34)
Misery (02:42)
Embolism of Human Degeneration (02:10)
Egocentric War (02:50)
Angels Wings (02:04)
Infinity (02:34)
Awakening… (04:01)
Diskografia:
And We All Hate Ourselves – 2000
Mindchaos – 2002
Devillumination – 2013
Love Existence – 2018
Definitíva:
Domáci grinderi EMBOLISM vo svojej tvorbe jemne pomenili ingrediencie. Na novinke „Love Existence“ o čosi zvoľnili, pridali viac „hopsavých“ pasáži, zabalili to do ostrejšieho zvuku, ale rozpoznateľný rukopis a dostačujúca kvalita ostávajú.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články