Six Feet Under – Undead

Nový výplod amerických pracovníkov pohrebného ústavu SIX FEET UNDER som úprimne očakával s veľkou radosťou. Kapela na čele s charizmatickým chroptičom Chrisom Barnesom síce v posledných rokoch pomerne stagnovala a hlavne vydávala jeden biedny materiál za druhým, avšak i tejto bande začalo pomaly a hlavne konečne svitať na lepšie časy. Čo za tým stojí tentokrát? Príbeh „nemŕtvych“ nech bude zodpovedaný…
Absolútna novinka „Undead“ prináša radu noviniek a pre mnohých i vylepšení minimálne z jedného hľadiska, a tou je razantná a pomerne výrazná obmena zostavy. Dlhoročný bubeník Greg Gall a basgitarový svetobežník Terry Butler dávajú kapele definitívne zbohom, a tak Barnes „draftuje“ solídne gitarové duo Arnold/DeVries (druhý menovaný je po chvíli vymenený za basgitarového šialenca Jeffa Hughella) z polorozpadnutých CHIMAIRA a šikovného bubeníka Kevina Talleyho (ex – DYING FETUS,ex – CHIMAIRA). Novovzniknutú päticu tak dopĺňa neodmysliteľný Steve Swanson za gitarou a nová podoba SIX FEET UNDER je na svete. Čo viac by mohlo túto sebranku posunúť dopredu než takáto výrazná zmena? Buď teraz alebo nikdy!

Už pri prvých vypustených veciach  „Formaldehyde“ a „18 Days“ bolo úplne jasné, že „nový SIX FEET UNDER to s posunutím soundu myslia celkom vážne. Hutné pomalšie flákoty plné rôznych dráždivých motívov, množstva gitarových riffov a vyhrávok, prepracovaných bicích a toho najbrutálnejšieho vokálu boli veru výdatným predkrmom, takže natešenosť fanúšikov musela strmo stúpať k závratným výšinám. S oficiálnym vydaním „Undead“ však môžeme len smelo konštatovať, že sa zvyšok aktuálneho materiálu nesie v podobnom, teda poriadne nažhavenom duchu. Hrdlo Chrisa Barnesa je opäť v skvelej forme a vydáva všetky tie najohyzdnejšie zvuky. Gitary a bicie sú s prehľadom najvypiplanejšie v celej histórií zoskupenia a skladby v podaní SIX FEET UNDER tým pádom získali o dosť iný a hlavne pútavejší rozmer.

Samozrejme všetko ostáva v mantineloch starej školy death metalu, lenže konečne je to viac death než tzv. death n roll, ktorý znel v posledných rokoch v podaní tejto družiny predsa trochu nudne, vybledol a hlavne citeľne zaváňal vykrádaním seba samých. Novinka je však máličko inde, na čom majú leví podiel hlavne spomínané nové tváre. Určite najčerstvejší vánok privial Rob Arnold, ktorého typickú gitarovú prácu je cítiť na sto honov a svojimi groove riffmi (vplyv CHIMAIRA je zreteľný až až) sadol do kapely ako „prdel na hrnec“. Vítam takisto príchod energického Kevina Talleyho, bicie tak znejú konečne ináč ako ala AC/DC.

Všetkých dvanásť skladieb tohto pľuvanca do tváre tvorí veľmi kompaktnú a súdržnú zmes, takže vypichnúť pár „naj“ je v tom prípade ohromne náročné. Nechýbajú rýchle náklepy ako úvodná „Frozen At The Moment Of Death“, avšak zväčša sú skladby pretkané rôznymi obmenami, takže nuda určite v žiadnom prípade nehrozí. K tomu najlepšiemu (a že toho veru je) treba zaradiť hypnotické a plazivé mordy ako „Blood On My Hands“, „18 Days“, „Missing Victims“, „Molest Dead“, „Near Death Experience“, „Delayed Combustion Device“ či záverečnú apokalyptickú šlehu „The Depths Of Depravity“. Nechýba ani neodmysliteľná a značne chytľavá hitovka, tentokrát túto zástavu hrdo nesie „Reckless“. Vyberať je teda z čoho, takže smelo do toho!

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Dátum vydania: 22.5.2012
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Web: www.sfu420.com
Zostava:
Chris Barnes – vokál
Rob Arnold – gitara
Steve Swanson – gitara
Kevin Talley – bicie
Jeff Hughell – basgitara (nahrávania „Undead“ sa nezúčastnil)
Diskografia:
The Haunted – 1995
Warpath – 1997
Maximum Violence – 1999
True Carnage –  2001
Bringer Of Blood – 2003
13 – 2005
Commandment – 2007
Death Rituals – 2008
Undead – 2012
Tracklist:
Frozen At  The Moment Of Death (3:42)
Formaldehyde (2:47)
18 Days (2:40)
Molest Dead (3:13)
Blood On My Hands (3:37)
Missing Victim (3:57)
Reckless (3:04)
Near Death Experience (2:56)
The Scar (3:07)
Delayed Comustion Device (3:27)
Vampire Apocalypse (3:54)
The Depths Of Depravity (3:49)
Definitíva:
SIX FEET UNDER vydali jednoznačne
 najlepší a najbrutálnejší materiál
 od dôb „Maximum Violence“!
Omladenie zostavy teda hodnotím na výbornú.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla