THRICE – Palms

„Palms“ je desiaty album americkej kapely THRICE. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše hneď v úvode a poviem, že sa ide o čisto rockovú záležitosť, ktorá je príjemná a rovnako tak bez nejakých zvlášť rušivých elementov. Skúsme si ju trošku rozobrať.

Ak niekto nepozná THRICE (aj pre mňa je toto iba ich druhý album, ktorý sa ku mne dostal), ide viacm-menej o rockové zoskupenie, ktoré vzniklo už koncom roku 1998. Paradoxne, presne v tých rokoch som sa k vlastnej tvorbe ako takej dostával aj ja. Každopádne tvorba THRICE je pre fanúšikov FOO FIGHTERS, ranných COLDPLAY alebo BLUE OCTOBER. Práve posledných mi táto banda pripomína najviac.

THRICE – Palms

Album začína moderne znejúcich otváracím oknom, ktoré mi tak trochu pripomína 30 SECOND TO MARS. V druhom, veľmi dobrom songu, páni trochu zrýchlia. Úvodný riff je veľmi dobrý a farbou svojho vokálu mi Dustin Kensrue pripomína v tejto piesni sólové veci Chrisa Cornella. Pieseň „The Dark“ je veľmi emotívna a silná. „Just Breahte“ pokračuje v nastolenom rytme. Album si drží svoje tempo aj rytmus. Je to pohodová rocková nahrávka, ktorá sem-tam vystrčí rožky.

V hudbe THRICE počujem v pozadí aj MANIC STREET PREACHERS. Táto nahrávka je príjemným spestrením pri jazde autom alebo na bicykli. „A Branch In a River“ je najsilnejšou skladbou na albume. „Hold Up a Light“ má zas celkom blízko k THE WHO.

THRICE

Album občas zrýchli, niekde spomalí. „Blood on Blood“ je naozaj veľmi pekná skladba, ktorá mi tak trochu pripomína môjho obľúbeného speváka Glenna Hansarda z Írska. V každej piesni počujem nejaký ten odkaz na rockovú stálicu a to je podľa mňa dobre. Skladby lezú rýchlo pod kožu a sú zapamätateľné. Album ukončuje pieseň „Beyond the Pienes“, ktorá sa dá nazvať aj baladou a je peknou bodkou za celou nahrávkou.

Treba však podotknúť, že takýchto albumov je na trhu veľmi veľa. Nie je zlý, len má obrovskú konkurenciu. Gigantické kapely ako FOO FIGHTERS alebo spomínaný BLUE OCTOBER, majú svoje silné meno. Nechcem povedať, že THRICE by boli horší, alebo mali slabší potenciál hitov, ale… Aj keď každopádne nehovorím o nejakých nováčikoch na rockovej scéne…

Produkcia aj zvuk sú veľmi vyvážené. Dvanásť piesní znie moderne a príjemne učesane. Je to moderný rockový zvuk s dávkou takej zvláštnej melanchólie s príjemnými melódiami. Ak by som to mal podčiarknuť: „Palms“ nie je nič prevratné, no budete sa príjemne unášať v pekných rockových melódiách.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Epitaph Records
Dátum vydania: 14.09.2018
Web: http://thrice.net/
Zostava:
Dustin Kensrue – spev, gitary, perkusie, klávesy
Teppei Teranishi – gitary, spev, klávesy
Eddie Breckenridge – basgitara
Riley Breckenridge – bicie
Tracklist:
Only Us (03:44)
The Grey (04:06)
The Dark (03:49)
Just Breathe (03:57)
Everything Belongs (03:53)
My Soul (03:24)
A Branch in the River (03:49)
Hold Up a Light (03:29)
Blood on Blood (04:36)
Beyond the Pines (05:36)
Diskografia:
Identity Crisis – 2000
The Illusion of Safety – 2002
The Artist in the Ambulance – 2003
Vheissu – 2005
The Alchemy Index Vols. I & II – 2007
The Alchemy Index Vols. III & IV – 2008
Beggars – 2009
Major/Minor – 2011
To Be Everywhere Is to Be Nowhere – 2016
Palms – 2018
Definitíva:
THRICE sa zaradili novým albumom medzi priemerné rockové kapely. Nahrávku „Psalm“ by si mali určite vypočuť fanúšikovia FOO FIGHTERS, BLUE OCTOBER alebo MANIC STREET PREACHERS. Slušné melódie a dobrý zvuk robí z tohto albumu veľmi príjemne počúvateľnú rockovú nahrávku k akejkoľvek činnosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články