MONSTROSITY – The Passage of Existence

Hovorí sa, že na dobré veci si treba počkať. Bez zbytočných okolkov hneď na úvod treba dodať, že v prípade novinky „The Passage of Existence“ od amerických MONSTROSITY to platí na sto percent.

Určite nie som sám, komu sa rôzne miesta našej modrej planéty spájajú s ich hudobnými obľúbencami, poprípade predstavujú akési hniezdo kapiel jedného žánru alebo zvuku. Príkladom je napríklad taká Škandinávia. Deformácia je v mojom prípade už v dosť pokročilom stave. Na otázku kolegu v práci ohľadom hlavného mesta Švédska som odpovedal pohotovo – DISMEMBER.

MONSTROSITY – The Passage of Existence

Kategóriou samou o sebe je aj Florida: MORBID ANGEL, OBITUARY, SIX FEET UNDER, DEATH, ATHEIST a v neposlednom rade MONSTROSITY,o ktorých bude v najbližších riadkoch reč.

Čestne sa však musím priznať, že logo poslednej menovanej bandy sa na školskej lavici v časoch formovania môjho hudobného vkusu neobjavilo a ku kapele som sa dostal až v časoch, keď svetlo sveta uzrel album „Spiritual Apocalypse“. Ten mojím sluchovodom zachutil na prvé vypočutie. Snáď má teda old schoolový fanúšikovia ospravedlnia.

Je tomu však už jedenásť rokov a na kapelu ako takú som za ten čas aj stihol zabudnúť. Keď pätica pánov zo slnečného Fort Lauderdale ohlásila vydanie placky po tak dlhom čase, zostal som prekvapený a nadšený zároveň. Prekvapenie v dobrom slova zmysle však pokračovalo aj po prvých minútach počúvania.

„The Passage of Existence“ je albumom, ktorý do uší prúdi s veľkou ľahkosťou a okamžite zanecháva pozitívne dojmy. Pánom skrátka v prípade písania riffov išla karta a podarilo sa im naservírovať porciu veľmi nápaditého death metalu, v ktorom občas zavoňať aj štipku thrashu.

MONSTROSITY

Hneď úvodná skladba „Cosmic Pandemia“ spolu s „Radiated“ predstavujú lásku na prvé počutie. Osobne napríklad veľmi kvitujem tempo, v akom sa pätica hudobníkov na novinke pohybuje. MONSTROSITY sa nenáhlia za účelom dobehnúť najrýchlejšie death metalové kapely súčasnosti, no zároveň ani nenudia a „ponáhľajú” sa tak akurát. Na čo však rozhodne netreba zabudnúť sú sóla. Sú melodické, trefné a výborne naaranžované.

Za veľké pozitívum beriem aj samotný zvuk. Všetko ja krásne čitateľné, žiadny nástroj nevytŕča na úkor toho druhého. Dokonca basová gitara je veľmi dobre rozpoznateľná aj v nízkych polohách. Placka obsahuje dvanásť kúskov s celkovým trvaním o niečo menším ako je jedna hodina. Pri posledných piesňach už má tendenciu trocha zovšednieť, no záverečná „Slaves to the Evermore“ všetko znova napravuje.

MONSTROSITY na „The Passage of Existence“ skrátka ťažia z koreňov samotného smrtiaceho kovu a pristupujú k nemu s veľkým dôrazom na zachovanie akéhosi pôvodného odkazu, ktorý tento subžáner nesie. Príkladom je absencia samplov, ktorých je na albume minimum, pokiaľ sa nerátajú intrá a outrá k jednotlivým skladbám. Aj keď mám progresívnejšiu podobu death metalu veľmi rád, je osobne pre mňa milým prekvapením, ako je možné ho variť kvalitne podľa starej receptúry aj v dnešnej dobe, kedy sa kladie dôraz na rýchlosť, neštandardné takty, zvukové efekty a rôzne sample.

No, možno MONSTROSITY na novinke účelovo vsadili na zlatú strednú cestu, overené postupy a čistý zvuk, čím pôsobia na súčasného poslucháča, bombardovaného z každej strany rôznymi hudobnými extrémami, paradoxne sviežo.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 07.09.2018
Web: http://www.monstrosity.us/
Zostava:
Mike Hrubovcak – vokály
Mark English – gitary
Matt Barnes – gitary
Michael Poggione – basgitara
Lee Harrison – bicie
Tracklist:
Cosmic Pandemia (04:36)
Kingdom of Fire (05:44)
Radiated (04:30)
Solar Vacuum (03:44)
The Proselygeist (06:00)
Maelstrom (06:36)
Eyes upon the Abyss (03:49)
Dark Matter Invocation (05:21)
The Hive (04:40)
Eternal Void (03:50)
Century (02:10)
Slaves to the Evermore (06:43)
Diskografia:
Imperial Doom – 1992
Millennium – 1996
In Dark Purity – 1999
Rise to Power – 2003
Spiritual Apocalypse – 2007
The Passage of Existence – 2018
Definitíva:
O veľmi kvalitnú a nápaditú nádielku smrteľného kovu sa nám postarali floridskí MONSTROSITY. Výborné riffy, stráviteľné tempo a trefné sóla sú súčasťou jednej z najlepších death metalových nahrávok tohto roka. „The Passage of Existence“ má veľký potenciál zaujať ako fanúšika súčasného smrtiaceho kovu, tak aj priaznivcov kapiel ako MALEVOLENT CREATION, SUFFOCATION, DEATH, či starej tvorby SEPULTURY.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla