BRUTAL ASSAULT 2012 – STREDA

Brutal Assault už dávnejšie dorástol do festivalu svetových rozmerov. Akciu už tradične sprevádzalo obrovské promo, ktoré padlo na úrodnú pôdu. Pravdou však je, že najlepším promom je každoročná kvalitná organizácia a najmä kapely samotné. Medzi tohtoročných headlinerov patrili vskutku zaujímavé mená: MACHINE HEAD, IMMORTAL, DIMMU BORGIR, AMON AMARTH, MINISTRY a mnoho ďalších…, ale poďme pekne poporiadku. Z trojdňového festivalu sa stal štvordňový maratón. Brány josefovskej pevnosti sa otvorili už v stredu, kedy na fanúšikov čakala Warm Up Party.
Ešte skôr ako sa dostanem k samotným kapelám pokúsim sa priblížiť areál Pevnosti, v ktorom pribudlo viacero noviniek. Rozhodne dobrým ťahom bolo nainštalovanie veľkého vojaka, ktorý bol na rohu krčmy pri Jägermeister stage-i. Keď sa zotmelo, tak práve z „okien“ tejto krčmy šľahali plamene. Zaujímavým skrášlením bola aj veľká klietka, v ktorej boli už iba ľudské pozostatky. Medzi dvoma pódiami sa nad Pevnosťou týčil drevený orol, ktorý je oficiálnym logom festivalu. V strede mal veľkú sedemnástku, ktorá symbolizovala ročník. Po Wackene, ktorý má v areáli svoje veľké logo, ho už teda má aj Brutal Assault. Naozaj to vyzeralo fantasticky. Keď sa zotmelo boli na josefovské hradby premietané dve logá festivalu. Plusom určite boli veľmi pekné vratné kelímky na nápoje a mobilný bankomat v areáli festivalu. Taktiež potešili „drevené“ tácky na jedlo. V každom pivnom stane bola festivalová televízia, kde okrem informácií, ktoré išli na spodku obrazovky boli premietané vystúpenia kapiel, a tak ste vedeli, čo sa deje na pódiu. Mínusom bola opäť nepríjemná fronta, ktorá sa v stredu vytvorila pri overovaní elektronicky zakúpených lístkov, takže viacerí fanúšikovia to buď vzdali alebo sa v stredu do areálu ani nedostali. Aj tento rok pripravili organizátori tretie klubové pódium, ktoré sa nachádzalo vzadu pri chill-out zóne. Žiaľ na žiadne vystúpenie sa mi tam nepodarilo dostať, pretože kapely, ktoré som aj mal záujem vidieť sa prekrývali s hlavnými hviezdami na hlavných stageoch.

Hudobný program začínal v stredu o 17. hodine a česť otvoriť 17. ročník Brutal Assaultu sa dostalo domácej formácii AVENGER. Ja sám som sa však dostal do areálu festivalu až tesne pred vystúpením ANAAL NATHRAKH. Takže vystúpenia kapiel AVENGER, INGROWING, FORGOTTEN SILENCE a ENGEL vám nemôžem sprostredkovať. V stredu sa hralo iba na jednom pódiu, presnejšie na Jägermeister stage (vľavo). Ešte pred samotnou šou som si všimol, že vokalista Dave Hunt pokryvkáva. Veru tak aj bolo, pretože celý koncert odspieval o barlách. ANAAL NATHRAKH mali na pódiu aj špeciálneho hosťa. Nebol nim nik iný ako legendárny basák Shane Embury (NAPALM DEATH, LOCK UP, BRUJERIA), ktorý odohral prvé z celkovo troch koncertov na tohtoročnom Brutale. Skoro hodina ubehla v ich spoločnosti veľmi rýchlo. Mimochodom, Dave Hunt a Mick Kenney predviedli aj úplne novú skladbu z pripravovaného albumu. Svoju energickú a agresívnu hudbu sa snažila kapela preniesť aj na divákov pod pódium. To sa im aj podarilo, aj keď dodám, že tvorbe ANAAL NATHRAKH oveľa viac svedčia menšie klubové pódiá. Dave Hunt aj povedal, že dlho váhali, či kvôli jeho zraneniu neodvolajú vystúpenie na Brutal Assaulte, ale nakoniec bol rád, že ho odohrali. Barle mu v pohybe robili problém, ale celá kapela odohrala veľmi dobré vystúpenie. Jediným, ale dosť veľkým problémom bol ich nevydarený zvuk. Škoda…

Hneď v stredu nastala prvá zmena programu, pretože po ANAAL NATHRAKH mali hrať ALCEST, no tí si vymenili poradie s českými legendami ROOT, ktorí mali pri svojom sete aj pyrotechnické efekty, čo hodnotím veľmi kladne. Celý koncert som nepozeral, pretože som bol zvedavý na festivalový areál. No, klasickú Rootovskú hymnu „666“ som si nenechal ujsť.

Na francúzsky melancholický post black metal v podaní ALCEST som bol zvedavý. Oproti ANAAL NATHRAKH mali títo Francúzi vskutku znamenitý zvuk a ich hudba pôsobila ako pohladenie duše. Asi polovicu setu ALCEST tvorili skladby z nového albumu „Les Voyages de l Ame“. Priznám sa, že podrobne tvorbu ALCEST nepoznám, ale ich koncert ma veľmi zaujal a čas v ich spoločnosti ubehol veľmi rýchlo.

Francúzski hudobníci ukončili prvý deň festivalu. Pred nami však boli ďalšie tri dni nabité skvelou hudbou a preto bol najvyšší čas odobrať sa do stanového mestečka a načerpať sily pred ďalším metalovým maratónom.

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus (pre Mortemzine.net)

INGROWING

FORGOTTEN SILENCE

ANAAL NATHRAKH

ALCEST