UNLEASHED – The Hunt for White Christ

Vikingskí bojovníci UNLEASHED prichádzajú na novom albume „The Hunt for White Christ“ zapoľovať na Krista a priblížiť konflikt medzi pohanským a kresťanským náboženstvom. Kapela opustila vydavateľského giganta Nuclear Blast a tak albumová novinka vyšla už pod krídlami Napalm Records.

Priznám sa, že túto švédsku formáciu nesledujem nijak podrobne, skôr len tak z diaľky a z ich tvorby u mňa najviac rezonuje debut „Where No Life Dwells“. No, naskytla sa možnosť zrecenzovať ich najnovší prírastok do diskografie, takže sa naň môžeme pozrieť nefanúšikovským a menej zúčastneným pohľadom.

UNLEASHED – The Hunt for White Christ

Nová doska je charakteristická nenásilným a dalo by sa povedať, že možno až pohodovým death metalom. A v čom to spočíva? Predovšetkým v tom, že jedenásť nových skladieb príjemne lezie do ucha a ich počúvanie nevyžaduje extra sústredenie, pretože novinku si pokojne môžete pustiť aj popri nejakej práci a budete si spokojne headbangovať a užívať si na posluch nenáročný death metal.

Dvojica gitaristov Tomas Olsson a Fredrik Folkare poslucháčovi predostrie dobre fungujúce riffy, melódie a aj sólové vyhrávky. A ich postupy sú značne hravé. Menším problémom je však šablonovitá štruktúra piesní a tým pádom aj miera predvídateľnosti. Nový materiál je v podstate celý vytvorený podľa istej schémy. Schémy skladajúcej sa zo štyroch častí. Úderná/rýchlejšia pasáž – spomalenie – zopakovanie motívu – a nakoniec výrazné gitarové sólo.

UNLEASHED

Rýchlejšie nástrely fungujú výborne vďaka skvelej gitarovej práci. Tá ma najviac baví v úvodnej „Lead Us into War“, či „By the Western Wall“ (ústredný riff patrí jednoznačne medzi najlepšie na celom albume) alebo v záverečnej „Open to All the World“ skvelo kombinujúcej svižnosť a melodiku. Pasáže v pomalšom strednom tempe sa tu nachádzajú v hojnej miere a slúžia na vytváranie monumentálnosti alebo lepšie povedané, na vytváranie epického či bojového nádychu, k čomu ešte aj dopomáhajú texty – kompletne vikingské.

Takže okrem klasickej mytológie aj bojové, odhodlané a nebojácne s niekoľkými opakujúcimi sa silnými heslami typu „You Will Fall!“, „I Want Vengeance!“ či „Stand Your Ground!“. Bojovej atmosféry dodá aj pochodový rytmus (skladby „Stand Your Ground“ a „Terror Christ“).

Pristaviť sa treba aj pri slove melodický. Lebo presne takýto nový album je. Ako som už zmienil, album obsahuje aj výrazné sólové vyhrávky a okrem intenzity sú aj dlhšieho razenia. V skratke asi toľko, že sú fajn, nepôsobia otravným dojmom, ale zároveň ani nenájdete vysloveného favorita, ktorý vám utkvie v pamäti. Zvukovo ide o vysoký štandard, čo ale pri mene interpreta samozrejme neprekvapuje. Čistá produkcia a jasne čitateľný každý nástroj.

„The Hunt for White Christ“ je jednoznačne mainstreamový death metalový album. Niekedy sa až núka pocit, akoby išlo o nahrávku spravenú na „objednávku“ zo strany vydavateľa. Zlatý stred s cieľom zasiahnuť čo najväčšiu masu ľudí. Okamžite fungujúce riffy, výrazná melodika, šablónovitosť, texty „na prvú“ s vikingskou tematikou. Nevravím, že je to zlé. Fungovať to funguje, príjemne sa to počúva, ale v tejto rovine to asi aj končí. Konečné hodnotenie sa môže zdať nízke, a tým evokovať slabý album, čo však rozhodne nie je. Ide o zlatú strednú cestu aj v mojom bodovaní – niečo medzi dobrým a veľmi dobrým albumom.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: viking death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 26.10.2018
Web: https://www.facebook.com/unleashed
Zostava:
Johnny Hedlund – vokály, basgitara
Tomas Olsson – gitara
Fredrik Folkare – gitara
Anders Schultz – bicie
Tracklist:
Lead Us into War (03:28)
You Will Fall (03:35)
Stand Your Ground (03:15)
Gram (04:10)
Terror Christ (03:54)
They Rape the Land (04:00)
The City of Jorsala Shall Fall (04:12)
The Hunt for White Christ (02:36)
Vidaurgelmthul (03:24)
By the Western Wall (04:17)
Open to All the World (04:48)
Diskografia:
Where No Life Dwells – 1991
Shadows in the Deep – 1992
Across the Open Sea – 1993
Victory – 1995
Warrior – 1997
Hell´s Unleashed – 2002
Sworn Allegiance – 2004
Midvinterblot – 2006
Hammer Battalion – 2008
As Yggdrasil Trembles – 2010
Odalheim – 2012
Dawn of the Nine – 2015
The Hunt for White Christ – 2018
Definitíva:
Nenáročný a príjemne do ucha lezúci death metal s cieľom zaujať čo najviac poslucháčov. Výrazné riffy, melodické pasáže a samozrejme silný vikingský odkaz. To sú UNLEASHED v roku 2018.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články