Prong – Carved Into Stone

Úprimne povedané o existenciu PRONG som sa nikdy priveľmi nezaujímal, tu a tam som poznal pár najväčších albumov z klasického obdobia (kto by snáď nepoznal hymny ako „Whose Fist Is It Anyway?“ a „Snap Your Fingers, Snap Your Neck“?!) a týmto to všetko asi aj končilo. Títo Američania taktiež v posledných rokoch energiou akosi neprekypovali a aj keď konečne došlo na vytúženú novú tvorbu, tak tá závratnú dieru do sveta bohužiaľ urobiť nedokázala. To by sa však mohlo výrazne zmeniť s vydaním novinky „Carved Into Stone“, ktorá vyšla prakticky nedávno a veru ambície jej rozhodne nechýbajú. Poďme sa teda bližšie pozrieť, čo nám tento krát trio Victor/Campos/Rodriguez pripravilo za maškrtu.
Nechajme históriu históriou a len skromne pripomeňme, že aktuálny album je v poradí tretím zárezom po zmŕtvychvstaní v roku 2002 a aj tu platí to obligátne pravidlo „do tretice všetko dobré“. Kolekcia „Carved In Stone“ je totiž preplnená šľapavými, chytľavými a hitovými skladbami, z ktorých by snáď každá jedna mohla figurovať ako samostatný singel. Tejto pocty sa však dostalo iba štvorke „Revenge… Best Served Cold“. Melodická šleha s famóznym refrénom má tendenciu si vás omotať okolo prsta tak silno, že si jej chytľavý refrén zanôtite i pri rannom holení. Zvyšok ponúkaného materiálu sa však pohybuje v rovnakých dimenziách (snáď okrem slabšej „Subtract“) a počúvanie tejto optimálne dlhej nahrávky tak zbehne ako voda. Tento fakt môžeme zaradiť aj k hlavným pozitívam – album totiž vôbec nenudí!

A ako je na tom poriadne prekopaná zostava? Tommy Victor, základný kameň PRONG, obsluhuje gitaru i mikrofón, samozrejme bez akýchkoľvek zaváhaní. Tony Campos (SOULFLY, MINISTRY) síce ostáva v miernom tieni, avšak o to viac vynikol vynikajúci bicmen Alexei Rodriguez, ktorý kapelu nakopol priam neuveriteľným spôsobom. Osobitý crossover/post-thrash v podaní PRONG má preto znovu obrovskú silu a drive. Ak k tomu pripočítame úderný zvuk a spomínanú intenzitu materiálu, tak kde je problém? Výborný album!

Najzaujímavejšie skladby: thrashom nasiaknuté jazdy „Eternal Heat“ a „List Of Grievances“, fantastické hitovky „Revenge… Best Served Cold“, „Path Of Least Resistance“ a „Put Myself To Sleep“, naliehavá titulka „Carved Into Stone“.

Žáner: crossover/post-thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: 13th Planet Records
Dátum vydania: 24.4.2012
Web: www.prongmusic.com
Zostava:
Tommy Victor – spev, gitara
Tony Campos – basgitara
Alexei Rodriguez – bicie
Diskografia:
Force Feed – 1988
Beg To Differ – 1990
Prove You Wrong – 1991
Cleansing – 1994
Rude Awakening – 1996
Scorpio Rissing – 2003
Power Of The Damager – 2007
Carved Into Stone – 2012
Tracklist:
Eternal Heat (3:53)
Keep on Living in Pain (3:43)
Ammunition (3:30)
Revenge … Best Served Cold (4:23)
State of Rebellion (3:55)
Put Myself to Sleep (3:46)
List of Grievances (2:54)
Carved Into Stone (5:22)
Subtract (3:51)
Path of Least Resistance (4:15)
Reinvestigate (2:50) 
Definitíva:
PRONG na novom albume disponujú energiou,
ktorú im môžu závidieť oveľa mladšie spolky.
Po rokoch hľadania sa teda návrat k stratenej forme?
Album „Carved Into Stone“ nech je dôkazom.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla