SKULL FIST – Way of the Road

Zach Slaughter, líder Kanaďanov SKULL FIST, je nezmar a to do morku svojich na niekoľkokrát dolámaných kostí. Aj napriek sérii nešťastných zdravotných komplikácií nás čaká ďalšia porcia osemdesiatkového metalu „Way of the Road“.

Tak ako to už začína byť zvykom, prípravu novinky opäť poznačili nepríjemnosti týkajúce sa výhradne frontmana Zacha Slaughtera. Veď aj predchádzajúci zásek bol odložený sťa by následok hrôzostrašne vyzerajúcej zlomeniny krku. Niekoľko násobné operácie hlasiviek, príčinou ktorých bola zlá životospráva a nešetrné zaobchádzanie s hlasom, spôsobili doteraz najdlhšiu albumovú prestávku. Aktuálny kúsok je však potvrdením dobrého konca a úspešného vystrábenia sa tohto živelne sa javiaceho muzikanta.

SKULL FIST – Way of the Road

Akási nová vlna tradičného heavy metalu, ktorá približne pred desiatimi rokmi vyvrhla kopec hladných po úspechu a entuziazmom nadopovaných kapiel. Tie svojou tvorbou neochvejne prisahajú na odkaz NWOBHM, klasického speed metalu a nezriedkavo sa pohrávajú s výrazovo pestrou rockovou prímesou. Spomedzi spolkov ako WHITE WIZZARD, CAULDRON, STRIKER či ENFORCER sú mi najbližší práve chalani SKULL FIST. A to najmä svojím dravým, vysoko rýchlostným prejavom, ktorému doteraz nechýbal nespútaný esprit, prejav uličníctva či faganstva.

Aktuálna novinka dáva zabudnúť na prílišnú retro produkciu s potlačeným vokálom, plocho a zastreto pôsobiacim zvukom debutu. Taktiež prekonáva síce vyváženejší a súdržnejší materiál nachádzajúci sa na druhom radovom albume a to hlavne ešte o čosi kompaktnejším prejavom, hutnejšou a mäsitejšou rytmikou a šťavnatejším i vyberanejším kusiskom inštrumentalistky.

Kvalita súčasnej kolekcie piesní je umocňovaná aj omnoho vyzretejším songwritingom, ktorý pomáha kapele sa oprostiť od len výhradne priamočiarych kúskov a dovoľuje tak rozvíjať výrazovo a tempovo pestrú paletu piesní. Neraz sme teda svedkami podradeného rýchlostného stupňa, ktorý dáva vyniknúť kaskádovo klenutým gitarovým vzorom nešetriacimi strhujúcimi emóciami.

SKULL FIST

Bez akéhokoľvek náznaku strnulosti či prešľapovania sú to práve tieto polohy, ktoré tomuto disku svedčia najviac. Dokážu maximálne presvedčiť a prinášajú nevyhnutne ďalšie obohatenie muziky, ktoré je v podstate i vývojom skupiny smerom k výrazne emotívnejšie zafarbeným kúskom. Akoby hodili za hlavu mladícku nespútanosť, bezhlavosť a nabrali na vážnosti či dospelosti. Stále však sršiac suverénnosťou, uvoľnenosťou, nenútenosťou prinášajúc ale omnoho viac vrstvené hudobné zážitky.

Potvrdzuje to „No More Runnin“ s uhrančivo a zádumčivo sa plaziacimi gitarami, „Witch Hunt“ s ťaživými riffmi, rockovo orosená „Heart of Rio“ so vzdušnou melodikou a klenutými vyhrávkami, neuponáhľaná „Way of the Road“ s dominantou basgitarou a vetviacou sa gitarovou výplňou. Vrcholom albumu je nákazlivá „Stay True“ s príjemne sa vtierajúcim vybrnkávaním, dramaticky vystavanou atmosférou a náležite ukážkovým refrénom.

Protipólom doteraz popísaného sú mrštné a pulzujúce riffy, húževnaté bicie, šibeničné a zdivočelo sa pretekajúce gitarové sóla, ktorých je plná hneď úvodná „You Belong To Me“ ako prirodzené pokračovanie minulej dosky. Natlakovaný vokál, speed metalovú surovosť a živočíšnosť pripomenú „I am a Slave“, „Better Late Than Never“ a „Don’t Cross Me” rozohrávajúc zbesilé gitarové orgie.

V čase písania týchto riadkov sú už spomenuté partie WHITE WIZZARD a CAULDRON rozpustené a ich tento rok vydané kúsky sú posledným príspevkom k oslave nesmrteľných osemdesiatok. Tie si stále pravidelne nachádzajú svojich nasledovníkov aj desaťročia neskôr „skejtujúcich“ na vlne oduševnenia a hravosti s nutnou dávkou bezprostrednosti tak, ako sa to darí poslednému záseku SKULL FIST.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: heavy/speed metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: NoiseArt Records
Dátum vydania: 26.10.2018
Web: https://www.facebook.com/skullfisted
Zostava:
Zach Slaughter – vokály, gitary
Johnny Exciter – gitary
Casey Guest – basgitara
JJ Tartaglia – bicie
Tracklist:
You Belong to Me (03:29)
No More Runnin (04:03)
I am a Slave (03:24)
Witch Hunt (04:01)
Way of the Road (03:37)
Heart of Rio (03:44)
Better Late Than Never (04:47)
Don’t Cross Me (03:15)
Stay True (05:09)
Diskografia:
Head öf the Pack – 2011
Chasing the Dream – 2014
Way of the Road – 2018
Definitíva:
Novinka „Way of the Road“ od Kanaďanov SKULL FIST je veľmi nákazlivou spomienkou na osemdesiate roky. Nielen svojou nespútanosťou, dravosťou a bezprostrednosťou speed metalových kúskov, s ktorými je kapela spájaná už od prvej dosky. Je tomu tak i výrazovo pestrejšou, bohatšou a intenzívnejšou zmesou motívov aj tentokrát prevzdušnenou hravým rockovým oparom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla