Famózne vygradované vystúpenie domácich WITHIN SILENCE v košickom Collosseu

Po sérii nekompromisných death metalových zverstiev, ktorými sa otriasali po minulé dni a týždne priestory košického klubu Collosseum, sa koniec pracovného týždňa v tejto východoslovenskej bašte hudobného undergroundu a extrémneho metalu niesol vo výraznom melodickom duchu podkutom symfonickými elementmi.

KOŠICE. Košická power metalová formácia WITHIN SILENCE, dlho neoddychujúc po nedávnom turné naprieč Nemeckom a krajinami Beneluxu, si na domácu pôdu pozvala našich severných i južných susedov, menovite Poliakov AS NIGHT FALLS a Maďarov METEORA, ktorí sa mali postarať o tú orchestrálnejšiu časť večera.

Dnes už kultová frizúra klubu vítala úctyhodne sa rozrastajúci počet prichodiacich, ktorí sa v ten piatok odhodlali zúčastniť výdatnej porcie kvalitnej hudobnej nálože a popritom spláchnuť, poniektorí i utopiť pomaly sa končiaci týždeň. Veru, v ten večer bolo evidentné, že sa domáca kapela teší početnej priazni svojich verných, ktorí mohli a aj vytvorili dôstojnú divácku kulisu.

METEORA. Foto: Twisted

Pomaly sa nabaľujúce meškanie sprevádzané nekonečnou zásobou starých punkových odrhovačiek, ktoré sa valili z reproduktorov dávalo šípiť nepredpokladané organizačné zmeny. Po takmer tri štvrťhodinovom oneskorení sa z pódia ozvalo „We are METEORA from Budapest“ a hneď bolo jasné, že na Poliakov AS NIGHT FALLS dnes najskôr nedôjde. Po skončenej akcii sme sa dozvedeli, že síce boli na ceste, ale nepodarilo sa im doraziť včas. Organizátori zareagovali veľmi flexibilne a tak znížili výšku vstupného. Ich absencia, bola ospravedlnená i na začiatku setu symfonikov z hlavného mesta Maďarska.

Úvodnou piesňou „End of Eternity“ zo zatiaľ jedinej dlhohrajúcej dosky „Our Paradise“ z minulého roka odštartovali vcelku sympatický výkon. Hutný rytmický základ, avšak monotónne sa javiace riffy, sporadicky sa objavujúce gitarové sóla a hlavne bohato zdobené klávesy dodávajúce orchestrálny nádych, a istý odtieň dramatickosti tvoria stručnú charakteristiku ich hudobného prejavu.

Ten je pozliepaním čriepkov top spolkov snažiac sa vniesť do ich tvorby nadýchanosť a veľkoleposť po vzore legiend EPICA, NIGHTWISH, ľahkosť a vzletnosť EDENBRIDGE alebo vokálnu farebnosť SIRENIA. Snahe všetka česť, avšak výsledok ostal niekde na pol ceste, pochopiteľne nižšia produkčná hodnota a niekedy až naťahovaná inštrumentálna zložka nebola kompenzovaná nápaditosťou a chytľavosťou.

Z už spomenutého albumu sa nám dostalo piesní „Scarlet Moon“ a „Heritage“, ktoré sa nachádzali aj na ich prvom nahratom EP a boli doplnené ďalším kúskami „After the Civil War“ a „Our Paradise“. V premiére sme sa dočkali „My Reality“, ktorá bola najtvrdšou položkou setlistu a dala vyniknúť palete extrémnych vokálov hlbokého growlu a zverského škreku, ktoré zo seba súkal spievajúci basák Máté.

Svojou bezprostrednosťou bol akýmsi protipólom k ženskému vokálu evidentne nervóznej Holló Noémi, ktorej nepridali na suverénnosti ani problémy s chôdzou v podpätkoch a angličtinou. Vtipne pôsobili momenty, kedy jej zauzlené príhovory kapela jednoducho uťala ďalšou skladbou. Vystúpenie síce neprinieslo v pamäti výrazne utkvievajúce momenty zato ale našlo relatívne slušnú odozvu v desiatkach prizerajúcich sa.

Spevák WITHIN SILENCE Martin Klein

Košičanov WITHIN SILENCE netreba zbytočne predstavovať. Teda dúfam! Prítomnému publiku určite nie, to vykrikovalo známe refrény a priateľsky zdravilo kapelu už pred koncertom. V krátkosti len opomeniem, že skupina pod súčasným menom (predtým RIGHTDOOR) vydala dva radové albumy. Kúsky sú to nanajvýš podarené. Je z nich jasná náklonnosť k tej či onej legende žánru, stále sa tomu deje však s potrebným nadhľadom, so sviežim a hlavne príťažlivým prístupom. Robia power metalovému remeslu česť, patrične im patrí aj medzinárodná pozornosť, o ktorej svedčí aj ich koncertovanie mimo hraníc našej republiky.

WITHIN SILENCE

Z poslednej albumovej radovky „Return from the Shadows“ z lanského roku sa očakávane v tento večer hralo najviac. Hneď sprvu prišlo na dvojicu skladieb „We are the Ones“ a „Heroes Must Return“, obe vysoko nákazlivé piesne zanechávajúce hlbokú brázdu v šedých bunkách. Ich melódie nie a nie vyhnať z hlavy. Priestor pred pódium bol zhustený už pred samotným začiatkom setu, po oznámení „maidenovkého“ a súčasne titulného opusu z najnovšej dosky sa tento stav vari i zdvoj násobil. Iskrivé, epicky a honosne pôsobivé gitarové súboje, famózny vokál, inštrumentálna uhrančivosť počarovali nám všetkým.

Citlivé melodické tykadla vibrovali aj pri „Silent Desire“ a „Children of Light“, gitary hutne rezali v „Calling From the Other Side“. „The Last Drop of Blood“ či ako posledná pieseň večera avizovaná „Road to Paradise“, počas ktorej skákalo všetko čo malo nohy aj s pohármi na stole, pripomenuli akými sú chalani šikovnými a zručnými strojcami nálady a robustných príbehov.

Skutočnou bodkou večera sa nakoniec stala „Judgment Day“ so vzdušne klenutým refrénom z prvotiny „Gallery of Life“. Ukončila tak vystúpenie sprevádzané vysokou mierou profesionality, zato však i spontánnosťou, hravosťou, prirodzeným zmyslom pre humor, či vtip a uvoľnenosťou. Tá bola násobená aj blahoželaním frontmanovi, prítomnou tombolou, hádzaním trička i banánov z pódia a ozajstnou jednoliatosťou a súdržnosťou kapely.

PLUSY:
živočíšny a energický koncert WITHIN SILENCE, príjemná klubová atmosféra a organizácia

MÍNUSY:
neúčasť AS NIGHT FALLS

Foto: Twisted