TITANIC – Soumrak Titánů

Legendárna brnenská heavy metalová formácia TITANIC vydala koncom leta v poradí šiestu štúdiovku „Soumrak Titánů“.

Partia kamarátov z jedného brnenského sídliska to spoločne ťahá s nejakými prestávkami veruže už tri desaťročia. Na tom istom sídlisku žije aj svetová bubenícka hviezda Martin „Marthus“ Škaroupka (CRALDE OF FILTH, LUNATIC GODS, INNER FEAR). V roku 2011 sa pridal ku kapele aj tento uznávaný bicmen. Spoločne nahrali a vydali v roku 2013 prvý comebackový album nazvaný „Double Time“. V lete 2018 uzrel svetlo sveta ďalší počin – „Soumrak Titánů“.

TITANIC – Soumrak Titánů

S Martinom som sa stretol počas jeho koncertu s LUNATIC GODS v Banskej Bystrici. Po zaujímavom interview (nájdete ho TU) mi priniesol aj nový album TITANIC, so slovami, ak si nájdem čas, potešil by ho moja recenzia na ich albumovú novinku.

Nejdem zachádzať do histórie, TITANIC je známe meno v Česku aj na Slovensku. Členovia kapely majú jednoducho heavy metal v krvi. Kto najmä z tých skôr narodených by nepoznal ich najväčší hit „Metalový svátek“?

Po prvom letmom vypočutí desiatich nových piesní (nových ako nových, skladby „Kam se schovám“ a „Eso hertz“ sa nachádzali na ich úvodnom deme z roku 1987, no tu pre nový album ich kapela nahrala znova) sa ma zmocnila príjemná nostalgia časov minulých. Nevedomky som si klepal nohou do rytmu a usmieval sa. Vrátil som sa do detských čias, keď som začínal s metalom. Príjemné. Prvý posluch vo mne evokoval doby, keď som počúval KREYSON či CITRON. Jednoducho poctivý československý heavy metal.

TITANIC

Aktuálne sa píše rok 2018 a heavy metal v podaní TITANIC ma stále baví. Cítiť v ňom jemný nádych nostalgie. Ak comebackovej doske „Double Time“ bola vyčítaná prílišná modernosť, tak pri aktuálnej novinke sa vrátime k tradičným heavy postupom zabalených do sviežeho a moderného zvuku. Gitary správne režú, Zdeňkov vokálny prejav nestratil nič zo svojho čara a všetko to poháňa bubeník Marthus. Mimochodom, Martin predvádza skvelú hru na tomto albume a jeho bicie sú ozdobou celej nahrávky. Jeho umenie azda najviac vyčnieva v piesni „Rohatej“.

Prvé dve skladby „Pěkný vokno“ a „Kam se schovám“ sú vynikajúcim otvárakom celej nahrávky. Od úvodných tónov je jasné, že budeme mať čo dočinenia s poctivým heavy metalom, ktorý má čo ponúknuť aj v roku 2018. Najväčšou vypaľovačkou sa javí „Rock’n’Roll Man“, poteší aj hymnická, priam štadiónová „Netradiční hodokvas“ a záverečná „Bude fajn“. Práve tieto songy sú tými najlepšími na albume. TITANIC nezabudli ani na povinnú baladu „Boží mlýny“.

Služobne najstarším členom kapely je spevák a gitarista Zdeněk Černý, ktorý ženie kapelu vpred svojím entuziazmom. Spoločne s ostatnými členmi Jorom, Milanom a Marthusom tvoria vynikajúcu partiu a to sa prenieslo aj na celú nahrávku. Milovníkom heavy metalu, obzvlášť toho tuzemského, tento album odporúčam.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Česká republika (Brno)
Vydavateľstvo: Vinná Muška
Dátum vydania: 20.08.2018
Web: www.titanicband.cz
Zostava:
Zdeněk Černý – spev, gitara
Georgi „Joro“ Enchev – sólová gitara
Milan Hanák – basgitara
Martin „Marthus“ Škaroupka – bicie
Tracklist:
Pěkný vokno (05:11)
Kam se schovám (03:03
Eso herz (05:18)
Soumrak Titánů (05:00)
Rohatej (03:43)
Rock’n’Roll Man (03:15)
V pekle procitnem (02:46)
Netradiční hodokvas (03:54)
Boží mlýny (03:43)
Bude fajn (04:26)
Diskografia:
Metal Celebration – 1989
Ábel – 1990
3 – 1993
Rockové balady – 1995
Double Time – 2013
Soumrak Titánů – 2018
Definitíva:
Mierna dávka nostalgie je na mieste. „Soumrak Titánů“ je skrátka poctivý československý heavy metal. Tradičné a zaužívané postupy zabalili TITANIC do moderného zvuku, celý ansábel poháňajú výborné bicie Martina „Marthusa“ Škaropuku a razom tu máme vydarený album, ktorý poteší všetkých fanúšikov tohto žánru.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla