Tom. G. Warrior hýri aktivitou, ale nový TRIPTYKON je zatiaľ v nedohľadne

Legendárny Tom Gabriel „Warrior“ Fischer na seba v poslednom období upozorňuje viac ako zvyčajne, viacerými aktivitami zameranými hlavne na svoju históriu.

Už začiatkom decembra odohrá kapela TRIPTYKON na festivale Decibel Metal & Beerfest v Los Angeles špeciálny set pozostávajúci výlučne z piesní CELTIC FROST. Áno, nejaký repertoár Tomovej predošlej kapely je zakaždým prítomný počas koncertov TRIPTYKONU, ale takýto špeciálny set predvedú po prvýkrát.

Thomas Gabriel „Warrior“ Fischer

Zaujímavejším projektom, ktorý taktiež nazrie do minulosti, ale zároveň prinesie niečo nové, bude odprezentovanie kompletnej trilógie „Requiem“. O čo vlastne ide? V roku 1986, keď mal Tom G. Warrior 22 rokov, začal písať prvú časť plánovanej trojdielnej kompozície „Requiem“. Prvá časť bola vydaná na albume „Into the Pandemonium“ v roku 1987 pod názvom „Rex Irae (Requiem)“. Zvyšné dve časti mali nasledovať po turné k albumu „Into the Pandemonium“ a byť súčasťou samostatného EP, avšak konflikt s vtedajším vydavateľstvom tento zámer narušil.

Po oživení CELTIC FROST v roku 2001 bolo najviac diskutovanou témou v kapele práve dokončenie zvyšných dvoch častí. V roku 2002, po šestnástich rokoch od prvej časti začal pracovať Tom G. Warrior na záverečnej. Tá vyšla na albume „Monotheist“ v roku 2006 pod názvom „Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)“. Kapela CELTIC FROST však po vydaní skvelej nahrávky „Monotheist“ už nemala pred sebou dlhú cestu a v roku 2008 sa definitívne rozpadla.

Napriek tomu myšlienka dokončiť tento koncept zostávala stále živá a Tom si povedal, že dielo bude dokončené s kapelou TRIPTYKON. V tomto roku ho oslovil zakladateľ Roadburn festivalu, Walter Hoeijmakers, aby práve tento festival zvolil za miesto, kde bude dokončený „Requiem“. Opäť po šestnástich rokoch začala vznikať prostredná časť nazvaná „Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition)“, premiéru bude mať 12. apríla 2019 na spomínanom festivale Roadburn za doprovodu holandského orchestra Metropole Orkest spolu s ostatnými dvoma kompozíciami.

Plagát k festivalu Roadburn

Tom G. Warrior opäť vstúpi aj na knižné pole, z ktorého má taktiež skúsenosti, keďže v minulosti napísal dve knihy – „Are You Morbid?“ mapujúcu cestu kapely CELTIC FROST a „Only Death Is Real“ zameranú na históriu jeho prvej kapely HELLHAMMER. A práve prvú menovanú sa chystá znovu vydať v rozšírenej verzii.

Kniha – Are You Morbid?

Ďalšou novinkou je fakt, že na scéne sa objavila nová formácia zo švajčiarskeho Zürichu – NIRYTH, v ktorej má pesty aj Tom G. Warrior. Momentálne veľa informácii o nej k dispozícii nie je, vieme však, že v októbri nahrávali v nemeckom štúdiu Woodshed. Jej zostavu tvoria: Mia Wallace – basgitara, Tom Gabriel Warrior – basgitara/vokály, Vanja Slajh (TRIPTYKON) – basgitara a Pidi Leuenberger – bicie.

V neposlednom rade je tu aj Tomov projekt TRIUMPH OF DEATH, ktorý odohrá na budúcoročnom Hellfeste skladby od HELLHAMMER. TRIUMPH OF DEATH tvoria: Tom Gabriel Warrior (HELLHAMMER, CELTIC FROST, TRIPTYKON) – vokály/gitara, Mia Wallace (NIRYTH, THE TRUE ENDLESS, KIRLIAN CAMERA) – basgitara, Michael Zech (SECRETS OF THE MOON, ODEM ARCARUM) – gitara/vokály a Alessandro Commerio (FORGOTTEN TOMB, HIEMS) – bicie.

Zostava kapely NYRITH

Prvým krokom k realizácii TRIUMPH OF DEATH, pomenovanom po najslávnejšej piesni HELLHAMMERU bolo, aby mala kapela úctivý a autentický tribute. Tento projekt sa skladá z niektorých najbližších priateľov Tom G. Warriora. Ide o projekt s otvoreným koncom a je tu možnosť, že vyjde live EP, ale novú hudbu netreba očakávať. TRIUMPH OF DEATH je venovaný výlučne piesňam HELLHAMMER.

„HELLHAMMER sa nikdy nevráti a nikdy nebude reformovaný. Je absolútne nemožné reformovať kapelu tak úzko spojenú s veľmi špecifickým a jedinečným časovým obdobím. Nikdy som to nezvažoval, bez ohľadu na to, aké významné ponuky tu za tie roky boli. Muzika HELLHAMMER existuje a je mimoriadne dôležitou časťou mojej životnej cesty. Chcel by som ju hrať na scéne pred mojím zánikom,“ vyjadril sa Tom Gabriel Warrior na svojom blogu Fischerisdead.

Logo TRIUMPH OF DEATH

Toto sú najčerstvejšie aktivity Tom G. Warriora, ktoré sú samozrejme veľmi zaujímavé. Fanúšik kapely TRIPTYKON však už netrpezlivo čaká na nový album, avšak vzhľadom na Tomov nabitý program si naň budeme musieť zrejme ešte počkať. Zatiaľ posledná radovka „Melana Chasmata“ už začína jemne zapadať prachom, keďže vyšla v apríli 2014. Isté narušenie tvorby nového materiálu samozrejme ovplyvnil aj odchod bubeníka Normana Lonharda v auguste 2017. Aktuálne je ako nový bicmen uvádzaný Hannes Grossmann (ex-OBSCURA). Ďalším aspektom bolo určite aj úmrtie Martina Erica Aina v roku 2017. Človek, ktorý bol významnou súčasťou HELHAMMERU a CELTIC FROST. Predsa len, keď vám nečakane zomrie kamarát, s ktorým ste prežili podstatnú časť života, tak to vami musí poriadne otriasť…

Tom G. Warrior

Je pravdou, že TRIPTYKON zvyknú držať informácie o procese písania nového materiálu viac menej v tajnosti a veľa informácií z ich tábora neprichádza. Bolo to aj v prípade albumu „Melana Chasmata“, keď oznámenie o vydaní prišlo akoby znenazdajky. Aktuálne sa však nejaké informácie k fanúšikom predsa len dostali, keď Tom G. Warrior na svojom blogu prezradil, že popri nahrávaní materiálu pre projekt NIRYTH zároveň pracujú aj na novinke TRIPTYKON. To znamená jediné. Nový materiál môže byť v začiatku tvorby, ale zároveň aj pred finišom. Fanúšikom neostáva nič iné len čakať. Takmer s istotou sa však dá povedať, že keď už novinka uzrie svetlo sveta, tak opäť raz bude patriť k jedným z kandidátov na najlepšiu nahrávku v danom roku, pretože za Tom Gabriel „Warrior“ Fischer dokazuje počas svoje kariéry, že je hudobným géniom.

Zdroj: fischerisdead.blogspot.com, decibelmagazine.com