Top albumy Tomáša Gargamela zo skupiny ADACTA

Po dlhšej odmlke opäť pokračujeme v rubrike Top Albumy. O tých, ktoré formovali vkus a nedá na ne dopustiť, prezradil viac líder crust/punk/hc/metalovej úderky ADACTA.

Vokalista bratislavskej úderky ADACTA, ktorá vydala na jar skvelý album „Zlo“, je v hudobnom svete známy ako Tomáš Gargamel alias Drinec. Keď sme ho oslovili, či by sa podelil s fanúšikmi o albumy, ktoré formovali jeho vkus v našej rubrike, ochotne súhlasil.

Tomáš s jedným zo svojich obľúbených albumov

Tomáš je akčným typom človeka, čo sa potvrdilo aj pri našej komunikácii. Prešli necelé tri dni, počas ktorých sa Tomáš poriadne zamyslel, a prišli nám jeho Top albumy. Nech sa páči.

Top albumy:

01. AS I LAY DYING ‎– Frail Words Collapse (2003)

AS I LAY DYING ‎– Frail Words Collapse

Točil som to dookola najmä kvôli spevu. Hudobne je to výborné, no najviac ma zaujal vokál. Týpek spieva rôzne druhy revu a krásne ich strieda medzi sebou. Majú vždy zaujímavú farbu a sú zrozumiteľné, takže rozumieš text aj pri veľkom skreslení hlasu, ktorý je položený na chytľavé riffy a stopercentné bicie.

02. NIRVANA ‎– Nevermind (1991)

NIRVANA – Nevermind

Je to prvý „tvrdý“ album v živote, ktorý som točil dookola. K tomu netreba viac hovoriť.

03. WOLFBRIGADE ‎– Comalive (2008)

WOLFBRIGADE ‎– Comalive

Všetky albumy od WOLFBRIGADE som začal počúvať viac-menej naraz a tento bol vtedy posledný. Páčia sa mi všetky nahrávky, ale tento má podľa mňa pomer kvality zvuku a hitov asi najväčší.

04. DISMEMBER ‎– Death Metal (1997)

DISMEMBER – Death Metal

Nikdy predtým som nepočul nič tak hrubé, zároveň rýchle a pritom dávajúce zmysel. Tiež som v tom možno počul trošku IRON MAIDEN. Je to proste chytľavá nakladačka, metal na steroidoch.

05. AT THE GATES ‎– Slaughter of the Soul (1995)

AT THE GATES ‎– Slaughter of the Soul

Tento album sa veľmi dobre počúva. Je výborne poskladaný a utečie ako voda. Vynikajúce vsuvky, riffy a napájačky. Tiež mám riadne rád hlas Tomasa Lindberga, ktorý pôsobí aj v DISFEAR.

06. FROM ASHES RISE ‎– Nightmares (2003)

FROM ASHES RISE ‎– Nightmares

„Nightmares“ má úžasné melancholické melódie. Človeka úplne vtiahne do seba a naplní mu hlavu úzkosťou a nostalgiou. Spevákov hlas je jeden z najlepších škrekov čo som počul. Má veľmi pekné skreslenie a pritom mu je úplne rozumieť čo spieva. Veľmi dobre sa to počúva.

07. FIRST BLOOD ‎– Rules (2017)

FIRST BLOOD ‎– Rules

Nemám rád NYHC, ale FIRST BLOOD zbožňujem. Tento album je tvrdý a často sa striedajú tempá. Toto ho robí veľmi dynamickým. Neustále sa v songoch niečo deje a brutálne sa mi páčia ako sú urobené prechody medzi pasážami. Vokál má nenormálne porobené zbory a celkovo sa mi páči, ako sú tam vymyslené a nahraté spevy.

08. MASTER’S HAMMER ‎– Vracejte konve na místo (2012)

MASTER’S HAMMER ‎– Vracejte konve na místo

Cez tento album som spoznal aj kapelu. Najprv mi to tak prišlo nejakým spôsobom smiešne. A potom som to začal zbožňovať, za to aká je to rarita v black metale. Keď to človek pozorne počúva, tak si to musí zamilovať. Choré melódie a choré texty…

09. IRON MAIDEN ‎– Seventh Son of a Seventh Son (1988)

IRON MAIDEN ‎– Seventh Son of a Seventh Son

Milujem IRON MAIDEN a príde mi, že na „Sevent Son of a Seventh Son“ je najmenej vaty.

10. ICTUS ‎– Imperivm (2007)

ICTUS ‎– Imperivm

Toto je pre mňa čistá a neúnavná dokonalosť. Album nahratý bez prestávky ako jedna téma. Počuť tam od metalcoru až po emocrust. Jeden skvelý riff strieda druhý a neprestáva nudiť.

Top slovenský album:

DAVOVÁ PSYCHÓZA ‎– Svet Žaluje (1993)

DAVOVÁ PSYCHÓZA ‎– Svet Žaluje

Výborné intro a po ňom album, ktorý zase utečie ako voda. Krátke nasraté songy s nadčasovými textami. Moje detstvo.

Neuverili by ste, že sa mi v zbierke nachádzajú albumy:

Vo svojej zbierke platni mám všetko od Adele, Sia a Lana Del Rey. Niekoľko albumov Richarda Müllera a Milesa Davisa. Milovaný Daft Punk, Random Access Memories, niekoľko LP Michaela Jacksona a skoro všetko od Red Hot Chilli Peppers.