Panzer Storm Fest: V Plzni opäť úradovali nekompromisní MARDUK

Trasa Michalovce – Plzeň je dlhá približne 800 kilometrov. Aani to nezabránilo našej početnej skupinke v návšteve tunajšieho jednodňového minifestivalu Panzer Storm Fest s poradovým číslom jedenásť.

PLZEŇ. Ide skutočne o tradičnú akciu, ktorá má v danej lokalite svoje pevné miesto, čo potvrdilo aj beznádejne vypredané hľadisko, teda niečo okolo 400 nadržaných fanúšikov dobrej muziky. A najmä dobrého black metalu!

V sobotu 8. decembra to veru bolo v podstate o čierno-čiernom kove a hlavne nesmrteľnom švédskom komande MARDUK. To, po vydaní stále aktuálneho počinu „Viktoria“ nie a nie poľaviť z nastoleného tempa. Kapela totiž na podporu tejto platne neustále brázdi celučičkú Európu a výsledkom je už moje tretie tohtoročné stretnutie s frontmanom Mortuusom a jeho spoluhráčmi. Vystúpenie to veru nebolo o nič slabšie než v májových Košiciach či na augustovom Brutal Assaulte, veď štvorica snáď ani nevie ísť čoby len na pol plynu, čoho svedkom je aj totálne zaplnený Kulturák na plzenskom Božkove.

MARDUK

Kapela sa za asistencie svalnatej ochranky derie útrobami vypredaného klubu derie na tunajšie pódium, berie do ruky nástroje a spúšťa očakávanú smršť, ktorú rozpútava dvojica pekelných náklepov „Panzer Division Marduk“ a „Baptism By Fire“. Zvuk sa konečne dostáva do prijateľnej polohy (o tom bude malá reč na konci reportu…), a preto nám nič nebráni v približne hodinovej rúbanici so síce mierne obohratým, no stále dostatočne spoľahlivým setlistom, kde sa to teda iba hemží parádnymi vecami – „The Blond Beast“, „Burn My Coffin“, „Throne of Rats“, „The Leveling Dust“ alebo „Of Hell´s Fire“.

Nezabúda sa samozrejme aj na kritikou cenenú čerstvú flákotu „Viktoria“ (recenzia TU), tam žiaľ prichádza rad iba na duo dobre známych „Werewolf“ a „Equestrian Bloodlust“ – minimálne titulná vec ešte zaznieť mohla. Nič to, s pomocou klasík „Wolves“ a „The Black“ sa teda rútime do neodvrátiteľného finále, a hoci to v sále vrie sťa v horúcom bublajúcom kotle, po veľmi intenzívnej hodinke je celému bombardovaniu koniec. Škoda, lebo kapela je momentálne v perfektnej forme a akoby s príchodom mladého bicmena Fredrika Widigsa chytila druhý dych. Maximálne odľudštený, beštiálny, chladný, nekompromisný a strojovo presný – presne to je MARDUK, model roku 2018.

ARCHGOAT

Pri tak dominantnom vystúpení môže väčšina súpisky vyzerať ako chudí príbuzní, ale aj zvyšní interpreti ponúkli celkom solídne divadlo. Fínski ARCHGOAT majú na svojom konte horúcu novinku „The Luciferian Crown“, a tú prevetrali kusmi „Jesus Christ Father of Lies“, „Messiah of Pigs“, no hralo sa podstate z väčšiny bohatého katalógu tohto black/death tria.

VALKYRJA

Čerstvú placku majú na konte aj ďalší Severania, štokholmskí VALKYRJA. Štvorica je počas celého koncertu doslova a do písmena ukrytá v nepreniknuteľnom dymovom opare a maximálnej tme. Total darkness! K tomu množstvo pomalších a pekelne atmosférických plôch a je vymaľované!

ATTIC

Tematicky podobným, avšak hudobne úplne odlišným zoskupením sú ATTIC z nemeckého Gelsenkirchenu, ktorí akoby vypadli z oka i ucha heavy metalovým spolkom a la MERCYFUL FATE a KING DIAMOND. Scéna je plná rôznych rekvizít, voňavé sviečky horia večnými plameňmi a polhodinka plná okultizmu môže začať. Viacero výborných riffov, gitarových sól, konečne dobrý zvuk, k tomu kvalitný spev frontmana Cagliostra – určite sa po tejto bande poohliadnite!

STORTREGN

Zle rozhodne neznel ani švajčiarsky zástupca STORTREGN s hosťujúcou, no vskutku excelentnou krikľuňkou Alessiou Mercado, žiaľ proti tejto jednej dáme a štyrom pánom bol značne nepodarený sound a ten robil zo všetkých tých gitarových vyhrávok a spletencov jeden veľký hlasný chaos.

Zvukovo to však nebolo ideálne takmer počas celého večera, takže na tomto možno bude treba v budúcnosti trochu popracovať. Plzeň a Panzer Storm Fest ale i napriek malým chybičkám krásy rozhodne nesklamali a priniesli zážitky, na ktoré sa bude ešte dlho pamätať!

PLUSY:
MARDUK, vypredané hľadisko, šatňa, bohatý merch, krátke rady na pivo

MÍNUSY:
Častokrát zvuk, kopec ožratých „zombie“ v publiku