Flotsam and Jetsam – Ugly Noise

FLOTSAM AND JETSAM, snáď najpodceňovanejšia thrash metalová banda všetkých čias, má vo svojej bohatej diskografii ďalší zaujímavý prírastok. Aktuálny materiál nazvaný „Ugly Noise“ vychádza dva roky po fantastickom počine „The Cold“, ktorý dostal kapelu opäť do hry a prinavrátil jej aspoň ako také sebavedomie, potrebné na ďalšiu cestu nevyspytateľným metalovým podzemím. To je na novinke poriadne cítiť, hoc dosiahnuť kvalít spomínaného predchodcu sa tento krát žiaľ nepodarilo. Čakal to však vôbec niekto?
Ku cti kapely, ale slúži jeden neprehliadnuteľný fakt a to, že si FLOTSAM AND JETSAM album produkovali a zároveň vydali výhradne sami. Či tým chalani získali, či naopak niečo stratili, nech už posúdia iní. Avšak produkcia mohla byť predsa máličko kvalitnejšia, keďže doska je o čosi menej výbušná a hlavne gitary „kopú“ poslabšie, než sme boli zvyknutí. Azda zámerne? Nečudo, keďže klasický old school thrash metal hrá na „Ugly Noise“ doslova druhé husle a hlavné slovo majú tento krát príjemné melódie, triezvo dávkované hitové refrény a vždy famózny vokál pána Erika A.K. Ten odvádza opäť skvelú prácu, jeho hlas je najžiarivejšou ozdobou recenzovanej novinky. Kto s radosťou a úsmevom na tvári spomína na obdobie albumov „Drift“, „Cuatro“ a „High“, tak pre toho je priam ako určený i „škaredý hluk“, ktorého hudobná náplň má suverénne najbližšie k týmto trom nahrávkam.



Pomalé klavírne intro predznamenáva príchod potemnelej a veľmi hutnej titulnej skladby „Ugly Noise“, ktorú možno smelo zaradiť k tomu najlepšiemu, čo nám tento kotúčik ponúka. Zádumčivé plochy rázom striedajú rýchle riffy a kapela nemá strach pracovať s atmosférou, čo jej spoľahlivo vychádza. Nasleduje o poznanie hravejšia „Gitty Up“, tá je však opäť rázom striedaná pomalším šlágrom „Run And Hide“. Rázom tu máme ďalší vrchol! Celkovo by sa dala prvá polovica charakterizovať ako pomalšia, rozvážnejšia a aranžérsky komplikovanejšia, než citeľne rýchlejší a thrashovejší zvyšok. Stopáž samotných skladieb takisto nahráva tomuto faktu. Z druhej metalovejšej polovice, tak možno jednoznačne vypichnúť nenápadnú, ale o to viac hitovú „Rage“ či skladbu „To Be Free“, ktorej refrén stojí na sakramentsky rýchlom ríffe. Na opačnej strane barikády stojí zlá, ale vážne veľmi zlá „Motherfuckery“. Skip!

Vyriecť záverečný ortieľ nad týmto albumom je tak pomerne komplikovanou úlohou. Kto očakával uragán riffov bude asi sklamaný. Touto doskou sa FLOTSAM AND JETSAM  naopak vracajú k svojej modernejšej a aranžérsky prepracovanejšej stránke, ale hlavne k zapamätateľným melódiám. Album „Ugly Noise“, tak s každým počutím rastie a rastie, a preto možno nie je toto bodové hodnotenie úplne namieste. Tu a teraz však dávam 7,5.

Žáner: power/thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: selfrelease
Dátum vydania: 21.12.2012
Web: www.flotsam-and-jetsam.com
Zostava:
Erik A.K.
– vokál
Edward Carlson
– gitara
Michael Gilbert
– gitara
Jason Ward
– basgitara
Kelly Smith
– bicie
Diskografia:
Doomsday For The Deceiver  – 1986
No Place For Disgrace – 1988
When The Storm Comes Down – 1990
Cuatro – 1992
Drift – 1995
High – 1997
Unnatural Selection – 1999
My God – 2001
Dreams Of Death – 2005
The Cold – 2010
Ugly Noise – 2012
Tracklist:
Ugly Noise
(04:10)
Gitty Up
(03:09)
Run And Hide
(05:28)
Carry On
(04:19)
Rabbits Food
(04:17)
Play Your Part
(05:29)
Rage
(03:25)
Cross The Sky
(04:45)
Motherfuckery
(03:07) 
I Believe
(02:53)
To Be Free
(03:08) 
Machine Gun
(03:17) 
Definitíva:
Američania FLOTSAM AND JETSAM prinášajú materiál,
 ktorý evokuje najmä nálady albumov
 z ich post-thrashového obdobia, takže si prídu
 na svoje hlavne milovníci kultového „Drift“ či „High“.
 Parádny predchodca „The Cold“ však zostal nepokorený.
 Kvalitných nápadov je síce požehnanie,
tento krát však kapela stráca body najmä za produkciu.


Autor: Demonick



Hodnotenie autora: 7,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla