WITHIN TEMPTATION – Resist

Päť rokov. Toľko čakali fanúšikovia holandskej úderky okolo nekorunovanej symfonickej kráľovnej na nový album. A nebolo to ľahké čakanie, priaznivci totiž mohli sledovať priam osobnú katarziu Sharon den Adel a nad budúcnosťou kapely miestami dokonca visel veľký otáznik.

Často sa stretávame s tým, že album vyjadruje osobné pocity frontmana (v tomto prípade frontmanky), či celej kapely. V prípade albumu „Resist“ to platí niekoľkonásobne. Pri novej štúdiovej nahrávke WITHIN TEMPTATION je dôležité pozrieť sa na pozadie albumu a kapely samotnej a čo sa behom piatich rokov od vydania posledného albumu dialo.

WITHIN TEMPTATION – Resist

Doposiaľ posledný album „Hydra“ (recenzia TU) spoločne s veľkolepým svetovým turné zožal obrovský úspech. Niet sa čomu diviť, album stál na symfonicko-metalovom piedestáli a kapela sa nebála vkročiť ani do neznámych vôd (skladba „And We Run“, v ktorej hosťoval raper Xzibit).

Zlom však nastal po spomínanom celosvetovom turné. Ako sa zverila samotná Sharon, tak ako aj na ďalších umelcov, aj na ňu doľahlo vyhorenie, lenže v obrovskej miere. Aby toho nebolo málo, minulý rok jej umrel otec. Sharon sa rozhodla vyjadriť svoje osobné pocity na novom albume, lenže ten nezapadal do konceptu WITHIN TEMPTATION a tak v apríli minulého roka vydala svoju prvú sólovku pod názvom „My Indigo“.

Navzdory obrovským životným útrapám sa na radosť všetkých fanúšikov predsa len rozhodla vrátiť do štúdia spoločne s celou kapelou a pred pár týždňami uzrel svetlo sveta dlho očakávaný album „Resist“. Ako už napovedá samotný názov, aj tu ide o osobnú spoveď (o tom, minimálne názvom, vypovedá aj pieseň „Endless War“) a po tak náročnom období zjavne nie je prekvapením, že nový album ponúka niečo iné, ako doterajšia tvorba holandských stálic.

„Hydra“ naznačovala akúsi mytickosť, pri vypočutí „Resist“ je cítiť, že kapela sa, aj keď možno vzdialene, drží tematiky „nevšedných a vzdialených“ vecí, čo podčiarkuje videoklip k úvodnej skladbe „The Reckoning“. Nechýba ani vesmírna až futuristická inšpirácia v ďalšej klipom podporenej piesni – „Supernova“.

WITHIN TEMPTATION

Na album si kapela prizvala troch hostí, ktorých záber je naozaj široký a aspoň v tomto vidieť akú-takú podobnosť s predchádzajúcou nahrávkou. Na novinke sa teda za mikrofónom ako hostia predstavili Jacoby Shaddix (PAPA ROACH), Anders Friden (IN FLAMES) a Jasper Steverlinck (ARID).

A práve skladby s hudobnými hosťami sú najsilnejšou zbraňou celého albumu „Resist“. Úvodná „The Reckoning“ s americkým hosťom poslucháča nabudí už v prvých sekundách. Najprv trúbením pred začiatkom boja a následne Jacobyho výkrikom, po ktorom prichádza upokojujúci Sharonin vokál. To však nevydrží dlho a aj ona to hneď v ďalšej slohe poriadne rozbalí. „The Reckonig“ sa vyznačuje hlavne poriadne hutnými gitarami (nielen v refrénoch) a taktiež skvelým striedaním vokálov medzi Sharon a Jacobbym. Ide asi o najtvrdšiu skladbu na albume, ktorá poslucháča poriadne navnadí, ale kto by čakal ešte nejaké ďalšie stupňovanie, mohol by byť sklamaný.

Aj druhá pieseň je s hosťom. Tentokrát je to Anders Friden zo švédskej formácie IN FLAMES, ktorej mimochodom len pred pár dňami taktiež vyšiel nový štúdiový album „I, the Mask“. Skladba začína podobne. Masívnym výkrikom hosťujúceho člena. Z „Raise Your Banner“ už viac vyznieva akási spoveď a posolstvo nevzdávania sa.

Do tretice, posledná skladba s hosťom za mikrofónom, taktiež ponúka niečo iné. „Firelight“ sa nesie v oveľa pomalšom tempe, aj keď o balade by som nehovoril. Aspoň v refréne sa však poslucháč dočká závanu symfonickejších prvkov, na ktoré je u WITHIN TEMPTATION zvyknutý. To sa dá tak trochu povedať aj o „Endless War“, z ktorej opäť sála podtext spovede zasadený do takzvanej vesmírnej tematiky. Zborový refrén je však nesmierne chytľavý.

Opísal som štyri skladby, ktoré sa mi dostali pomerne rýchlo pod kožu (z toho tri s hosťami), no musím povedať, že zvyšok mi ušami len tak preletel. Dôvod je pomerne jednoduchý a zložitý zároveň.

Zrejme, aj na základe okolností v pozadí frontmanky a celej kapely, nie je v tomto prípade vhodné porovnávať album s jeho predchodcom. Určite ani WITHIN TEMPTATION nechceli vytvoriť nasledovníka „Hydra“, no pár prirovnaní si neodpustím. Ako som už spomenul, oceňujem, že v podstate tretina albumu je okorenená hosťami. Tam sa však porovnanie s extrémne úspešnou predchádzajúcim zásekom končí. Rozumiem aj tomu, že Sharon sa nachádza v inom životnom štádiu a tak album musí byť zákonite iný.

Bez zaváhania ide o kvalitný materiál, Sharon a celá kapela to stále vedia. Lenže albumu chýba jedna zásadná vec. Nesmierne cítiť odklon od symfonických prvkov, respektíve celkového symfonického poňatia albumu. Ako sa však aj sama Sharon den Adel vyjadrila, bol to zámer. To nahrávke na kvalite zo širšieho hľadiska neuberá, ale tým pádom by mal poslucháč byť dopredu pripravený na to, čo ho čaká (album je viac popový), aby nebodaj nenastalo sklamanie.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: symphonic alternative rock/metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 01.02.2019
Web: www.within-temptation.com
Zostava:
Sharon den Adel – vokály
Robert Westerholt – gitara, vokály
Ruud Jolie – gitara
Stefan Helleblad – gitara
Jeroen van Veen – basgitara
Martjin Spierenburg – klávesy
Mike Coolen – bicie
Tracklist:
The Reckoning (04:11)
Endless War (04:09)
Raise Your Banner (05:34)
Supernova (05:36)
Holy Ground (04:11)
In Vain (04:25)
Firelight (04:47)
Mad World (04:57)
Mercy Mirror (03:49)
Trophy Hunter (05:52)
Diskografia:
Enter – 1997
Mother Earth – 2000
The Silent Force – 2004
The Heart of Everything – 2007
The Unforgiving – 2011
Hydra – 2014
Resist – 2019
Definitíva:
Za albumom „Resist“ sa skrýva obrovský životný príbeh, premena Sharon den Adel, celej kapely a je to poznať. Za najlepšie kúsky považujem tie, kde sa objavujú hostia. WITHIN TEMPTATION aj po 22 rokoch na scéne dokazujú, že stále patria medzi špičku vo svojom obore, no niekomu môže chýbať odklon od symfonických prvkov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články