Metallica – Quebec Magnetic

Písal sa 11. december 2012, kedy sa METALLICA, thrash metalová legenda z oblasti Bay Area, rozhodla opäť nekompromisne zotročiť peňaženky jej najvernejších fanúšikov. Od vydania deviateho štúdiového albumu „Death Magnetic“ totiž štvorica chŕli jedno vydanie za druhým, či už sa jedná o podivnú kolaboráciu s Lou Reedom pod názvom „Lulu“, minialbum „Beyond Magnetic“ alebo rôzne koncertné záznamy ako „Francais Pour Une Nuit“ či The Big Four – Live From Sofia“. Samozrejme je toho omnoho, omnoho viac. Pomyselnou bodkou za celou šnúrou „World Magnetic Tour“ by však mal tvoriť najnovší prírastok do rodiny, a to nosič s názvom „Quebec Magnetic“, ktorý vychádza ako na klasickom dvd disku, tak aj na čoraz populárnejšom Bluray. Dúfajme teda všetci, že najbližšie už bude nasledovať len a len nový štúdiový album.
Ako už samotný podtitul „Quebec Magnetic“ napovedá, aktuálny dvojdisk vyvedený v štýlovom a veľmi peknom digipacku, ponúka dnes už pomerne málo aktuálne vystúpenia z hokejovej arény Colisée Pepsi v kanadskom Quebec City, kde kapela koncom roka 2009 odohrala a zároveň natočila niekoľko šou pre svoje budúce potreby. Napokon tak nastal vytúžený deň D a my môžeme smelo a s veľkou radosťou ochutnávať, čo nám to chalani vlastne tento krát prichystali za maškrty.



Prvý disk tvorí kompletné vystúpenie z druhej noci, ktorú si fans sami zvolili pomocou internetového hlasovania. Setlist tak ponúka nejednu thrash metalovú lahôdku, na čele s menej hrávanými jazdami ako „The Shortest Straw“, „Whiplash“, „The Four Horsemen“ či s dokonca exkluzívnou koncertnou premiérou skladby „The Judas Kiss“. Úvod celého cirkusu je však už klasicky zasvätený tutovkám „That Was Just Your Life“ a „The End Of The Line“ z vtedy veľmi propagovaného aktuálneho albumu. Pozitívna odozva samozrejme na seba nenecháva dlho čakať. Zachytená šou má rýchly spád vďaka zaujímavo zvolenej dramaturgii, a preto takmer vôbec nenudí. Rýchle veci sú neraz preložené baladickejšími skladbami, čo pokračuje až do úplného záveru, ktorý obstaráva neodmysliteľná hymna „Seek And Destroy“. Samotná METALLICA bola v tom čase evidentne v dobrej kondícii, avšak chybička sa predsa sem tam niekde nájde. Mne osobne občas vadí spev Jamesa Hetfielda, ktorý sa občas zbytočne tlačí do vyšších sfér, no žiaľ nie vždy to ide podľa predstáv. Ako frontman a „riffmajster“ je však odzbrojujúci a jeho príhovory k podmanenému publiku sú priam excelentné. Aj často krát preklínaný bubeník Lars Ulrich zvláda svoju úlohu pomerne dobre, to všetko samozrejme sprevádzané prehliadkou úškrnov a grimás.



Kto v minulosti videl parádny záznam „Cunning Stunts“ z Texasu, mi isto dá za pravdu, že gigantické pódium uprostred haly je niečo, čo by sa malo aspoň raz zažiť naživo. Dvd „Quebec Magnetic“ je na tom veľmi podobne a štvorica je tak v samom epicentre toho všetkého, takže nám neujde mnoho zaujímavých momentov. Réžia Wayna Ishama je však akosi vlažná, strih často krát šialene rýchly a kamery pomerne chaotické. Z takto obrovskej scény sa preto dalo vyťažiť určite o mnoho viac. Obraz je, ale naproti tomu veľmi ostrí a kvalitný, rušivo preto pôsobí iba občasná bledá elipsa pri najtmavších scénach. Najlepšiu známku si preto zaslúži snáď len fantastický priestorový zvuk. Ten sa skutočne podaril v každom možnom smere.

Celý hodnotený komplet tak ťahá o pár priečok vyššie druhý disk. Na ploche vyše štyridsiatich minút máme možnosť zhliadnuť niekoľko piesní z prvej noci a veru nie sú to piesne ledajaké. Staručičké klasiky ako „For Whom The Bell Tolls“, „Damage Inc.“ či „Phantom Lord“ sú skutočne veľmi heavy, avšak do kolien ma dostáva hlavne bezchybne nasekaná „All Nightmare Long“ a mierne pozabudnutý song „Holier Than Thou“. Poslednou položkou je pomerne krátky, ale svižný dokument „Love Letters“, v ktorom dostávajú prednosť ako fanúšikovia z Quebec City, tak i samotná METALLICA.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Názor redakcie:
Tesne pred Vianocami nám METALLICA urobila veľkú radosť v podobe ich nového živáku, pod názvom „Quebec Magnetic“. Posledné roky nám tieto legendy ukazujú, že sú v skvelej koncertnej forme a preto koncert z turné „World Magnetic“ zaznamenaný v aréne Colisée Pepsi v kanadskom Quebecu sme očakávali s veľkým potešením. Myslím, že všetci fanúšikovia dostali, čo čakali. A to dávku skvelých výkonov, výbornej atmosféry a to všetko zabalené do kvalitného obrazu a zvuku.



Koncerty boli dva, zaznamenané v dňoch 31.10.2009 a 1.11.2009, pričom setlist bol rozdielny v oboch dňoch. Jeden bol vybratý fanúšikmi, ktorí mohli hlasovať na oficiálnom webe kapely. Turné bolo k albumu „Death Magnetic“ a preto tomu zodpovedá aj zoznam skladieb, kde sa striedajú nové kúsky so starými a osvedčenými peckami. Kapela samotná sa ukazuje v dobrom svetle, James je pravý frontman a ťahá celú mašinériu, skvele komunikuje s publikom a je ho plné podium. Kirk famózne sóluje, Robert nám predvádza svoje bleskové prsty a Lars stíha popri hraní aj hecovať fanúšikov, ktorí sú ozaj skvelí a vytvorili výbornú atmosféru. Ku kvalite záznamu prispieva aj výborná kamera, k tomu si pripočítajte obraz v HD a ohlušujúci 5.1 zvuk. Zaujmú aj pohyblivé svetlá v tvare truhly, ktoré sa pohybujú a nakláňajú v rôznych polohách.

Na záver len dodám, že METALLICA stále ukazuje, že je vo forme a rozhodne nepatrí do starého železa. Týmto koncertom vydaným na dvd vás dostane! Obstaraním tohto záznamu získate poriadnu metalovú jazdu. Dvd obsahuje aj bonusový disk, kde nájdete skladby, ktoré zazneli na koncerte počas prvého dňa, rozhovory s fanúšikmi a ich vyznania smerom ku kapele a taktiež aj rozhovor s kapelou, kde jej členovia opisujú svoje pocity z týchto dvoch koncertov. Jednoducho fantastický koncert s dobre zostaveným setlistom, vynikajúcou atmosférou a výbornými výkonmi všetkých hudobníkov zabalený do kvalitného obrazu a zvuku.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Blackened Recordings
Dátum vydania: 11.12.2012
Web: www.metallica.com
Zostava:
James Hetfield – gitara, spev
Kirk Hammett – gitara
Robert Trujillo – basgitara
Lars Ulrich – bicie
Diskografia:
Kill Em All – 1983
Ride The Lighting – 1984
Masters Of Puppets – 1986
…And Justice For All – 1988
Metallica – 1991
Load – 1996
Reload – 1997
Garage Inc. – 1998
S&M – 1999
St. Anger – 2003
Death Magnetic – 2008
Lulu – 2011
Beyond Magnetic (EP) – 2011
Quebec Magnetic (DVD) – 2012

Tracklist:
Disk 1 (full concert – 134:53)
The Ecstasy Of Gold
That Was Just Your Life
The End Of The Line
The Four Horsemen
The Shortest Straw
One
Broket, Beat And Scarred
My Apocalypse
Sad But True
Welcome Home (Sanitarium)
The Judas Kiss
The Day That Never Comes
Master Of Puppets
Battery
Nothing Else Matters
Enter Sandman
Killing Time
Whiplash
Seek And Destroy

Disk 2 (bonus – 42:06)
For Whom The Bell Tolls
Holier Than Thou
Cyanide
Turn The Page
All Nightmare Long
Damage Inc
Breadfan
Phantom Lord
Quebec City Love Letters (Documentary)

Definitíva:
METALLICA momentálne rekapituluje
 veľmi úspešné turné „World Magnetic Tour“,
 a preto máme možnosť nahliadnuť pod strechu
 natrieskanej haly v Quebec City.
Kapela vydala v minulosti určite lepšie záznamy,
 avšak „Quebec Magnetic“ hanbu americkej
 legende určite nerobí, skôr naopak!
Tri hodiny koncertných palieb musia potešiť
 každého fanúšika kvalitnej muziky.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla