AS THEY RISE – Reborn

Plodné je veru ešte stále nitrianske podhubie a rovnako tak aj jeho blízke okolie, čo mi robí veľkú radosť. Pätica dravých muzikantov AS THEY RISE z neďalekých Vrábľov je toho jasným dôkazom. Na svetlo sveta im nedávno vyšla prvotina s názvom „Reborn”.

Ťažko povedať, prečo si banda pre túto placku, ktorá je ich debutom, zvolila názov evokujúci akt akéhosi návratu, respektíve znovuzrodenia. Avšak vzhľadom k tomu, že chalanov v počiatkoch (ako to už býva) postihla aj nejaká ta personálna búrka, je dosť možné, že súčasná tvorba, zostava a celkový smer kapely predstavujú novú vztýčenú vlajku na poli ich doterajšej hudobnej pôsobnosti.

AS THEY RISE – Reborn

Album sa mi dostáva do rúk vo fyzickej podobe, hneď na úvod teda musím pochváliť pekné digipackové spracovanie. Páni sa rozhodli kontrolu nad nosičom prevziať v plnej miere do vlastných rúk, osobne sa mi zdá, že vydávanie na vlastné náklady sa stáva stále častejším javom v tuzemskom undergrounde.

Po vložení kotúča do mechaniky sa spustí Intro „The Reckoning”, ktoré v prvých sekundách pôsobí trocha strašidelnejším dojmom, avšak následný prechod do breakdownu a dvojka „World is Prison” všetko menia a do uší sa mi valí šťavnatý melodický metalcore „se vším všudy” – „sekačkové“ riffy, natrígrované bicie, sample a agresívny vokál, ktorý sa (najčastejšie v refrénoch) strieda s melodickými spevmi. Tie má na svedomí bubeník Vlado a treba uznať, že sú vydareným spestrením. Klobúk dole, ak ich má v plnej miere na starosti aj pri obsluhovaní všetkých štyroch končatín pri živom hraní. Občas však mám dojem, akoby hlboké vokály z hľadiska hlasitosti boli zbytočne vysoko. Napríklad vo „Fade Inside” by som doprial viacej priestoru gitarovým arpeggiam.

Skladby ako také fungujú dosť dobre, niektoré prvky ako spomínané breakdowny a občasný stop-time mi prídu trocha samoúčelné, beriem to však s nadhľadom, k tomuto štýlu muziky to skrátka patrí. Na druhú stranu ale vyzdvihujem, že „Reborn” má tendenciu s pribúdajúcimi odohranými skladbami v playliste nenudiť, čoho dôkazom je, že favoritmi celej dosky sa u mňa stávajú „Disaster” a „Shadows of the Past”.

AS THEY RISE

Malým zaváhaním placky sú texty. Osobne mi prídu často veľmi prosté a prvoplánové, čo je v protipóle so samotnou muzikou. Občas sa v nich dokonca objaví aj nejaká tá gramatická chyba. Áno, na koncerte sa tieto záležitosti stratia, no predsa by som na nich v budúcnosti určite zapracoval.

Celkovo však chalanov treba pochváliť – faktom totiž je, že ide o debut a že samotná kapela sa ešte vyvíja, čo sa týka technickej a skladateľskej stránky, poprípade samotného zvuku.

Otázne však ostáva, aké majú páni do budúcna ambície. Ešte stále platí, že v metalcorovom mori sa v súčasnosti plaví stále veľké množstvo lodí. Ťažko povedať, či táto moderná hudobná odroda chytá druhý dych alebo ide iba o dozvuky (veľmi silnej) vlny, ktorá pred asi desiatimi rokmi spôsobila na metalovej scéne veľký ošiaľ. Konkurencia je však vysoká a kapiel tohto žánru na slovenskej a českej ug scéne sa nájde stále veľa (nehovoriac o bandách svetového formátu).

Nemám však v úmysle demotivovať, nebodaj strašiť. Verím, že chuť makať na sebe a posúvať hranice AS THEY RISE neopustí, že sa skupina v budúcnosti nestratí v šedom priemere metalcorových telies a že bude mať silu zaujať širokú poslucháčsku základňu.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: melodic metalcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Vráble)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 01.03.2019
Web: https://www.facebook.com/astheyriseofficial/
Zostava:
Michal Štancel – spev
Noro Tadial – sólová gitara
Oskar Szőke – rytmická gitara
Dávid Csámpai – basgitara
Vladimír Stolár – bicie/spev
Tracklist:
The Reckoning (00:56)
World is Prison (03:54)
Fade Inside (05:14)
God is Blind (03:41)
Ruins (04:22)
Disaster (06:19)
Reborn (03:34)
Back to Swamp (03:03)
Shadows of the Past (04:24)
Diskografia:
Reborn – 2019
Definitíva:
Prvotina „Reborn” od vrábeľských AS THEY RISE ponúka poctivú dávku energického metalcoru, ktorá má tendenciu baviť od začiatku až po poslednú skladbu. Vydvihnúť treba samotné riffy a melodické vokály. Slabšiu stránku vidím v textoch a v samotnom fakte, že z hľadiska žánrového zaradenia sú AS THEY RISE predvídateľným javom. Bavíme sa však o debute kapely, viac teda ukáže čas.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články