Interný boj v tábore Poliakov BATUSHKA II. – Pohľad z druhej strany

Na našich stránkach sme vás už viackrát informovali o spore v tábore Poliakov BATUSHKA.

Doteraz prichádzali správy hlavne od Krzysztofa Drabikowského, ktorý tvrdí, že je ústrednou postavou projektu a jeho celého konceptu. Pre pripomenutie klikajte TU.

BATUSHKA

Drabikowski je v súdnom spore s druhým členom Bartłomiejom Krysiukom. Ten v decembri minulého roka mal svojvoľne prevziať meno BATUSHKA, zmocnil sa sociálnych sietí a s kapelou podniká vlastné kroky bez súhlasu Krzysztofa Drabikowskeho.

Pohľad z druhej strany barikády však tentokrát priniesol bývalý bubeník kapely Marcin Bielemiuk. Ten sa rozhodol uverejniť na svojom facebooku obsiahle vyhlásenie k týmto udalostiam.

Bývalý bubeník BATUSHKA Marcin Bielemiuk.

„Úprimne, ani neviem kde začať. Pokúsim sa tu prezentovať niektoré fakty a svoj vlastný názor na túto tému. Mám pocit, že som povinný urobiť toto vyhlásenie, pretože za posledných pár mesiacov sa udialo veľa nenávisti smerujúcej k jednej osobe – Bartłomiejovi Krysiukovi. Nie je to pre neho nielen spravodlivé, ale aj nepravdivé. Najmä preto, že celý príbeh BATUSHKY, ktorý predstavil Krzysztof Drabikowski je ďaleko od pravdy. Začnime však od začiatku.

Zúčastnil som sa na formovaní BATUSHKY. Som jedným z troch ľudí, ktorí sa naozaj zúčastnili na nahrávaní debutového albumu „Litourgiya“. Volám sa Martin a nahral som bicie pre BATUSHKU.

V prvom rade by ste mali vedieť, že bez Krysiuka by BATUSHKA pravdepodobne nikdy neuzrela svetlo sveta. Bol by to projekt pochovaný hlboko na disku počítača. Nedokončený nápad, ako mnoho iných. Možno to tak malo zostať. Myslím si, že Bartove vokály boli rozhodujúce pre debutový album. Drabikowski a ja sme súhlasili, že sa dokonale hodia k hudbe, takže Krzysztof sa ho rozhodol osloviť, aby ich nahral. V tom čase sme uvažovali o tom, že by sme priviedli ďalšieho vokalistu, ale jeho spev nebol v súlade s celou myšlienkou. Musíte si uvedomiť, že Krzysztof robil väčšinu hudby pre nahrávku „Litourgiya“, ale nie je jediným autorom albumu a kapely. Neskôr budem hovoriť viac aj o mojej účasti na nahrávaní bicích.

V relatívne krátkom čase boli napísané skladby, ktoré tvoria album. BATUSHKA ako dnes viete, nie je kreatívnym myslením Drabikowského, ani jeho životnou prácou, ako dnes tvrdí. Vtedy to nebolo seriózne úsilie. Možno vtip, alebo „niečo hlúpe“- ako mi v ten deň povedal, ale nie opus magnum epických proporcií.

Pokiaľ ide o mňa, tiež som nebral vážne hudbu, ktorá sa práve robila. Všetko sa zmenilo, keď sme nahrali prvú pieseň online a prijatie od poslucháčov bolo viac ako nadšené. Krzysztof mi potom povedal, že mu to trvalo asi osem hodín. Ani s dobrým prijatím sme neplánovali žiadne živé vystúpenia. Cieľom BATUSHKY bolo vydať album. A to je všetko.

Samozrejme sme potrebovali Krysiuka, aby to urobil. Všetko, čo sa stalo neskôr, je jedinou zásluhou Krysiuka. Postaral sa o vydanie CD, kúpil pódiové vybavenie, gitary, kostýmy, kontaktoval promotérov, začal organizovať turné a zaoberal sa riadnym manažovaním kapely. O všetko sa postaral.

Po niekoľkých koncertoch začal dopyt po vystúpeniach BATUSHKY rásť každý deň. Pre Drabikowského, ktorý to mnohokrát vyslovene uvádzal, boli koncerty „zbytočné“. On naživo vystupovať nechcel. Dokonca aj zlomové turné „Rzeczpospolita Niewierna“ po boku BEHEMOTH bolo niečo, čo Drabikowski videl ako zbytočné.

BATUSHKA ale vystupovala viac a viac vďaka Krysiukovi, ktorý si celú vec zobral na plecia. Zvyšok príbehu poznáte a koľko vystúpení BATUSHKA odohrala po celom svete. Krzysztof Drabikowski do veľkej miery napísal prvý album, ale skutočnosť, že projekt, ktorý odštartoval ako vtip začal mať úspech a stal sa plnohodnotnou kapelou, sa stala vďaka Bartłomiejovi Krysiukovi. Bez neho by si BATUSHKU nikto nevšimol.

Nebudem komentovať meno kapely a celý spor o tom. O tom, kto je vlastníkom rozhoduje súd. Ale vedzte, že kapela nebola populárna kvôli hudbe. Existuje mnoho lepších skupín ako BATUSHKA. Čo však robí BATUSHKU tak zvláštnou je celá atmosféra, pódiový imidž, vystúpenia a celková vibrácia – a to len vďaka Krysiukovi. Popularita kapely bola dosiahnutá hraním naživo a nie zásluhou Drabikowského. Je to skôr spoločný úspech.

Samozrejme, Krzysztof sa teraz stavia do pozície lídra, ale z môjho uhla pohľadu bol lídrom len vtedy, keď chcel vziať stravné kupóny ostatných členov alebo zatvoriť pre seba skrinku s alkoholom, alebo na neho čakať hodinu a pol v hoteli, pretože sa považoval za hviezdu BATUSHKY.

Je to neuveriteľné a naozaj sa cítim trápne, že to musím spomenúť. Ale je to pravda. Drabikowski nebral Krysiuka ani kapelu vážne. Ako sláva skupiny rástla, rástol jeho odpor voči Krysiukovi. Je to preto, že Bart bol svojim spôsobom skutočným lídrom formácie a ľudia spájali BATUSHKU s ním, nie s Drabikowskim.

Krzysztofova reakcia na vzrastajúcu popularitu kapely spočívala v tom, že chcel prestať hrať naživo a chcel sa vymaniť zo zazmluvnených koncertov. Myslel si, že koncerty sú „zbytočné“. Napriek jeho deštruktívnemu postoju kapela pokračovala s vystupovaním a prinášala „Litourgiyu“ večer čo večer.

Takmer som zabudol. Pokiaľ ide o bicie, ktoré som nahral, je tu vyhlásenie Krzysztofa, ktoré musím opraviť. V rozhovore pre kultura.onet.pl uviedol, že nahral hlavné časti bicích sám. Ale nie je to pravda, pretože len naprogramoval nejaké podklady, ktoré mu pomohli nahrať gitary. Nemá nič spoločné s bicími nahratými na albume „Litourgiya“. Dokonca nemôže hrať na tento nástroj. Bicie na debut som nahral sám. Bolo to všetko veľmi spontánne. Nič som necvičil ani nepripravoval. Jednoducho som to všetko zaranžoval v štúdiu počas nahrávacej session. Myslím si, že som mal veľký vplyv na nahrávku a moje aranžmá doplnili podklady, ktoré mi Krzysztof poslal.

Mimochodom, z môjho uhla pohľadu to všetko prichádza k tomuto. Neexistovala žiadna krádež a nikto Drabikowskému nič neukradol (ako on a jeho priatelia obviňujú Krysiuka). Éra „Litourgiye“ v histórii BATUSHKY je uzavretá kapitola. Pokiaľ viem, skupina už tieto piesne hrať nebude. Bartek Krysiuk už nahral druhý album, napriek tomu, že Krzysztof uviedol, že ďalší album BATUSHKY existovať nebude. Myslím si, že je celkom prirodzené, že kapela bude pokračovať s Krysiukom, pretože jeho podiel na úspechu albumu a kapely je obrovský.

Ako môže ukradnúť niečo čo sám vytvoril? Viete, že skupina mala úspešné turné v Poľsku, v Európe, v USA a Južnej Amerike. To a iné úspechy boli možné len vďaka Krysiukovi. Viem, že okolo kapely je veľa zlej krvi a mnoho ľudí robí falošné obvinenia na základe Drabikowského vyhlásenia. Vezmite prosím na vedomie, že tieto názory sú ďaleko od pravdy, pretože nikto okrem ľudí , ktorí v skutočnosti hrali v BATUSHKE, nemá najmenšiu predstavu, čo sa naozaj stalo. Nemôžem vystáť tie bolestivé komentáre a lži, ktoré Drabikowski a jeho nasledovníci dali online. Preto som sa rozhodol, že vám poviem ako to naozaj bolo z pohľadu muža, ktorý bol súčasťou BATUSHKY niekoľko rokov. Berte tiež do úvahy, že toto je prvý a posledný krát, čo budem hovoriť o tejto záležitosti a nebudem komentovať žiadne ďalšie udalosti.

Od apríla 2018 už nie som súčasťou BATUSHKY. Nebudem sa zúčastňovať na nahrávkach kapely ani na Drabikowského projekte. Nemám záujem poškodiť akúkoľvek stranu tohto sporu. Nechcem diskutovať o dôvodoch, prečo som kapelu opustil, bola to pre mňa nepríjemná situácia. Ale viem, že po tom, ako som kritizoval Drabikowského správanie ma z kapely odstránil manipuláciou so situáciou a Krysiukom. Avšak, to bolo pre Krzysztofa normálne. Nepretržitý nedostatok rešpektu k svojim hudobným kolegom, neuctivé správanie voči fanúšikom a zakalený úsudok boli u Drabikowského prirodzené.

Nezaujímal sa o promotérov a o nikoho kto nechcel konať tak ako on. Myslel na seba ako na najdôležitejšiu osobu a nerešpektoval takmer žiadneho hudobníka, ktorý vystupoval s BATUSHKOU (a myslím tým desiatky ľudí). Chápem, že to, čo som tu napísal stavia Krzysztofa do zlého svetla, ale toto sú fakty. Z mojej strany nie je žiadny zámer povedať vám niečo iné ako pravdu o kapele a ako sa ohľadom celej veci cítim. Krzysztofova reputácia je výsledkom toho, že sa tri roky správal ako diva. Môžem hovoriť len sám za seba, ale tiež viem, že ostatní hudobníci, ktorí s BATUSHKOU vystupovali, sa nechcú zúčastňovať na online debatách (ktoré sa podobajú skôr cirkusu, než bežnej konverzácii). Ale vedzte, že stoja za Bartłomiejom Krysiukom. Zvyšok zostane neutrálny. To, čo som tu povedal, je dosť na to, aby ste spochybnili zámer a vyhlásenia Drabikowského. Čítate moje vyhlásenie a čo si myslím o celej situácii. Zvyšok je už na vás ako sa rozhodnete.“