Stratovarius – Nemesis

STRATOVARIUS sú späť s novým albumom „Nemesis“, s ktorým definitívne vyšli z tieňa svojho bývalého gitaristu Tima Tolkkiho a tým pádom sa to plne podpísalo na jeho kvalite. Typické znaky, ktoré urobili kapelu v 90. rokoch jednu z najdôležitejších skupín v žánri melodického power metalu v Európe ostali na novinke nepoškvrnené.
Tima Tolkkiho vymenil na poste gitaristu Matias Kupiainen, ktorý hral už na predošlých nahrávkach „Polaris“ a „Elysium“. Matias má veľkú zásluhu aj na tvorbe albumu „Nemesis“, kde predstavil svoj skladateľský potenciál, ale takisto sa podpísal aj pod mixovanie albumu. 

Úplne novým členom skupiny sa po verejnom  konkurze  a následnom výberovom konaní vyhlásenom na internete a sociálnych sieťach stal pre mňa neznámy bubeník Rolf Pilve, ktorý vystriedal matadora Jӧrga Michaela po 16. rokoch strávených v skupine.

Treba mať pri novom albume STRATOVARIUS prehnané očakávania? Mňa osobne v doterajšej tvorbe nikdy nesklamali, tak som v kľude čakal na ďalšiu novinku. Lídri kapely, spevák Timo Kotipelto a klavesák Jens Johansson, obklopení mladou krvou v konštalácii bezhádkovej atmosféry, to predsa musí priniesť želané ovocie. V ich prípade to sú chytľavé refrény, úderné riffy a prepletené gitarové a klávesové sóla. Všetky tieto aspekty na albume „Nemesis“ presne sú. To sa dalo rozoznať a predvídať už vďaka ochutnávkovému EP „Unbreakable“.

Album „Nemesis“ obsahuje 11 skladieb. Práve tie aj s Matiasovým prispením nie sú na albume dopredu odsúdené  len na klasické opočúvané a okopírované motívy, tak notoricky známe páve pod hlavičkou STRATOVARIUS. Jens Johanson používa novú, pestrejšiu škálu modernejších zvukov na klávesových nástrojoch. Charakteristické klasické variácie sú odsunuté na druhú koľaj.



Od prvej skladby „Abandon“ album ide v solídnom energickom tempe a v dobrom zvuku. Každý nástroj má dostatočnú hlasitosť a vyvážený zvuk. Timo Kotipelto spieva rovnako dobre, v polohe kde si je stopercentne istý. Skladby sú ľahko zapamätateľné, refrény sa zapíšu do pamäte možno už na druhý krát.

Nasledujúci kúsok „Unbreakable“ je na tom podobne. Piánové intro je základnou stavebnou melodickou linkou pre celú skladbu. V „Stand My Ground“ si Timo vkusne upravil vokál cez skreslovač. Vnímam to ako dobrý nápad pre odlíšenie, akoby stále rovnakého spevu. Dramaticky začinajúca hitovka „Halcyon Days“ ma dostala na prvý krát! Výstavný song fínskych metalistov, na koncertoch to bude isto poriadny hit!

Atmosféra na albume je avšak trošku temnejšieho nádychu, veľmi sa mi páči, pretože prispieva to k melodickej gradácii v choráloch a klávesových podmazoch. Jedinú pomalšiu skladbu na albume zastupuje pieseň „If The Story Is Over“. Album je konzistentný a jeho minutáž preletí ušami raz-dva, takže je možné, že si ho hneď pustíte odznova.

Na záver teda v krátkosti. Nie je to svetoborný album, ale skupina STRATOVARIUS bravúrne predviedla ako sa za krátky čas dokázala vysporiadať s odchodom dôležitého člena kapely, ktorý sa možno zdal tým jediným mozgom v skupine. Trošku inovátorstva, modernejších zvukov okolo klasického jadra, nakombinovalo veľmi dobre počúvateľný album. Teraz sú STRATOVARIUS opäť skupinou s vlastnou tvárou, ktorú im nikto nemôže zobrať.

Žáner: speed/power metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: EarMusic Records
Dátum vydania: 26.2.2013
Web: www.stratovarius.com
Zostava:
Timo Kotipelto – spev
Matias Kupiainen – gitara
Jens Johansson
– klávesy, piano
Lauri Porra – basgitara
Rolf Pilve – bicie
Diskografia:
Fright Night – 1989
Twilight Time – 1992
Dreamspace – 1994
Fourth Dimension – 1995
Episode – 1996
Visions – 1997
Destiny – 1998
Infinite – 2000
Intermission – 2001
Elements, Pt. 1 – 2003
Elements, Pt. 2 – 2003
Stratovarius – 2005
Polaris – 2009
Elysium – 2011
Nemesis – 2013
Tracklist:
Abandon (4:52)
Unbreakable (4:37)
Stand My Ground (4:14)
Halcyon Days (5:30)
Fantasy (4:19)
Out Of The Fog (6:58)
Castles In The Air (6:02)
Dragons (4:04)
One Must Fall (4:28)
If The Story Is Over (6:06)
Nemesis (6:33)
Definitíva:
Mrazivá fínska melodika v podaní obmenenej
zostavy na novom albume „Nemesis“ znie presvedčivo.
Bez akéhokoľvek preháňania je to skvelé maximum,
ktoré nám STRATOVARIUS servírujú bez nejakej
umelej vypočítavosti a rôznych kalkulácií.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla