WACKEN METAL BATTLE 2013 – SEMIFINÁLE DIVÍZIA ZÁPAD

Niečo viac ako po trinástich mesiacoch sme sa opäť zišli na pri súťaži Wacken Metal Battle Slovakia 2013. Prvé semifinálové kolo v divízii Západ sa konalo v mojom obľúbenom nitrianskom klube Nová pekáreň. Z prvého kola vybrala šesťčlenná porota  12 skupín, ktoré postúpili do dvoch semifinálových kôl. V nich už jednotlivé formácie museli predviesť ako im to ide na pódiu pri živom prevedení ich štúdiových nahrávok. Do semifinále v divízii Západ postúpili kapely CATASTROFY, DOGMA inc., ONE SECOND HOTEL, APRIL WEEPS, GALADRIEL a domáci EMPYRION.
Do tohto klubu som sa vrátil presne po roku, vlani v marci som tam bol na EXHUMED, ROTTEN SOUND a MAGRUDERGRIND. Ale poďme späť k Wacken Metal Battle. Kapely hrali v obrátenom garde, to znamená, že skupina, ktorá skončila po nultom kole na šiestom mieste (v tomto prípade CATASTROFY) hrala ako prvá.

Začiatok akcie sa posunul z plánovanej 18. hodiny o polhodinu neskôr. Dôvod? Klub ešte zíval prázdnotou. Teda, boli sme tam my porota, organizátori, fotografi, niektoré kapely, čašníčky a možno desať fanúšikov. Ono, nie že by sa to nejak rapídne zmenilo po pol siedmej…, vlastne počas celého semifinále bolo v klube veľmi málo fanúšikov. V tomto dátume sa v neďalekom Leopoldove konala aj iná akcia…, veľká škoda, že si do Novej pekárne nenašlo cestu viac fanúšikov.

Ako prví sa teda na pódiu predstavili mladí Bratislavčania CATASTROFY hrajúci energický thrash metal. Chalani sa do toho opreli pekne od podlahy a aj keď hrali iba pred hŕstkou ľudí dali do toho všetko. Nezastaviteľný bol najmä spevák. Kapela predviedla songy z pripravovaného EP, ktoré boli v slovenčine a taktiež nezabudla ani na niektoré staršie skladby s anglickými textami.

Po nich sa na pódiu predstavila formácia DOGMA inc. zo Šale. Po hudobnej stránke hrala štvorica naozaj veľmi zaujímavý a moderne poňatý metal, ktorý sa veľmi ťažko škatuľkuje, tak sa tomu vyhnem aj ja. Vynikal najmä vokalista Kris Guzman a gitarista Ján Beke. Kapela však miestami na pódiu pôsobila najmä vizuálne nezosúladene. Mňa osobne však zaujali a veľmi rád si ich pozriem ešte raz.



Treťou v poradí bola novučičká formácia ONE SECOND HOTEL. No, novučičká, ako novučičká. ONE SECOND HOTEL je iba novým menom medzi kapelami, pretože v jej zostave pôsobia ostrieľaní borci. Mimochodom toto vystúpenie bolo vôbec prvým spoločným koncertom tejto zostavy! Melodicko alternatívny power metal v podaní tejto formácie naozaj chutil a bavil. Vokál Maya Petranina (CASTAWAY) vyčnieval nad všetkými, nie nadarmo patrí Mayo medzi najlepších slovenských spevákov tohto žánru. Navyše v poslednej skladbe Mayo aj pekne pritlačil na pílu a razom sme mali melodic death metalovú vsuvku. Zahanbiť sa však nedali ani ostatní. Výbornou hrou na gitare sa predviedol aj Jakub Tirčo. ONE SECOND HOTEL mali navyše náhradného basáka, ktorý sa vo veľmi krátkom čase zžil s kapelou. ONE SECOND HOTEL fungovali ako zohratá partia, čo preniesli aj do svojho vystúpenia. Navyše Mayo veľmi dobre komunikoval s publikom. Klobúk dole, naozaj veľmi vydarené vystúpenie. Kapela momentálne chystá debutové EP „Afterlife“, z ktorého hrala aj nitrianskemu publiku.

Ďalšou kapelou v poradí bola formácia APRIL WEEPS z Dunajskej Stredy. Priznám sa, že na nich som bol ozaj zvedavý, pretože ich skladby sa mi páčili. Tu sa však potvrdilo pravidlo, že keď je dobrá štúdiová nahrávka, neznamená to, že kapela bude dobrá aj naživo. Zas nechápte ma zle, hudba APRIL WEEPS je zaujímavá, dynamická, ale bolo vidieť na členoch kapely ešte určité mladícke nedostatky. Počas skladieb to na pódiu vyzeralo dobre, avšak medzi skladbami veruže speváčka Marta a vokalista s pseudonymom „N“, nevedeli veľmi čo majú robiť. Pozerali sa na seba asi v zmysle „čo teraz, ktorá skladba ide ďalej“. Táto formácia však budúcnosť má, len sa musia ešte ostrieľať na pódiách. Apropó, APRIL WEEPS boli najpočetnejšou kapelou v tento semifinálový večer.

Predposlednou kapelou večera boli ďalší ostrieľaní hudobníci z kapely GALADRIEL. Či tomu veríte alebo nie, túto kapelu som videl naživo prvýkrát. Frontman Dodo Ďateľ mal zdravotné problémy, presnejšie mal narazené rebrá, ale aj napriek tomu predviedol profesionálny výkon. Vlastne to celá kapela. Na koncerte odzneli aj nové skladby z novinky „7th Queen Enthroned“, ale aj rokmi preverené skladby. Dodo sa snažil nabádať riedke publikum k väčšej podpore, no nie vždy sa mu to darilo. GALADRIEL celkovo predviedli dobrý výkon a dobre sa na ich vystúpenie pozeralo a to aj napriek vyššie spomínaným Dodovým zdravotným problémom.



Na záver sa predviedla domáca nitrianska formácia EMPYRION, ktorú prišlo povzbudiť aj najviac fanúšikov. Avšak Nová pekáreň aj tak nepraskala vo švíkoch. EMPYRION vydali nedávno novú nahrávku „Mindshifter“. A práve jej bola venovaná najpodstatnejšia časť ich vystúpenia. Chalani majú svoj symfonický blackened death metal zmáknutý dokonale a sú naozaj excelentní hudobníci. Bolo vidieť, že tomu, čo hrajú aj veria. EMPYRION šli do tohto semifinále ako kapela, ktorá získala v prvom kole od porotcov najviac bodov. Morov vokál bol naživo takisto vynikajúci, avšak problémom bola komunikácia s divákmi, na tej by mal ešte popracovať. Celkovo som však čakal väčšiu odozvu od publika, keďže boli EMPYRION domácou kapelou.

Po tomto vystúpení zasadla šesťčlenná porota, aby vyniesla svoj verdikt. Každý z porotcov prihliadal na dopredu stanovené kritériá a mal k dispozícii od 1 po 6 bodov, pričom najlepšej dal 6. Na záver sa všetky body sčítali a vyšlo tak poradie kapiel. Každý z porotcov odôvodnil svoje body a vyjadril sa ku kapele. Problémom každej kapely bol aj zvuk, avšak nebola to chyba kapely. Klubový zvukár evidentne nemal svoj deň a okrem toho, že nevynikli niektoré nástroje bolo to až príliš nahlas. Niekedy som mal pocit, že zvukár si myslí, že zvučí koncert na otvorenom priestranstve, nie v klube.

Na záver tohto večera sa predstavili ešte rakúski grindoví matadori ANNIHILATE. Žiaľ toto vystúpenie vám nemôžem priblížiť, lebo práve vtedy sme rozhodovali o postupujúcich, ale z toho mála čo som videl, musím uznať, že to bol skvelý grind od podlahy!

A čo dodať na záver? Blahoželáme postupujúcim kapelám ONE SECOND HOTEL, EMPYRION a GALADRIEL. Všetky skupiny nechali na pódiách maximum a myslím, že kto tam minulú sobotu bol, neoľutoval. Dalo by sa to nazvať aj sláva víťazom, česť porazeným, alebo nie je ešte všetkým dňom koniec. Jediné, čo ozaj mrzí bola veľmi chabá divácka účasť.

PLUSY:
Nasadenie všetkých zúčastnených kapiel, priateľská atmosféra
MÍNUSY:
Zvuk všetkých súťažiacich kapiel, veľmi málo divákov.

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus

CATASTROFY

DOGMA inc.

ONE SECOND HOTEL

APRIL WEEPS

GALADRIEL

EMPYRION

HŔSTKA FANÚŠIKOV POČAS KONCERTU EMPYRION