POSSESSED – Revelations of Oblivion

Hudobnou žurnalistikou sa síce plnohodnotne zaoberám už približne desať, možno jedenásť rokov, avšak táto recenzia bude pre mňa osobne veľkou lahôdkou. Kultovka POSSESSED totiž nedávno vydala svoj očakávaný opus „Revelations of Oblivion“.

Prečo však práve lahôdkou? Pominieme kvality spomínanej májovej novinky, kde máme čo dočinia s až nečakane výživnou kolekciou dvanástich peciek (to trošičku predbiehame… ), skutočne si nepamätám pozoruhodnejší comeback, pri ktorom by hudobná formácia prišla s nasledovníkom 33 rokov starého prechádzajúceho počinu.

POSSESSED – Revelations of Oblivion

Lenže stalo sa. Svorku s patentom na meno pre žáner zvaný „death metal“, pritom netreba nijak bližšie predstavovať. Štart, kultová LP „Seven Churches“, o chlp menej pamätná „Beyond the Gates“ z 1987, rozpad, tragická udalosť, koncertný reunion, súčasnosť. Stačí?

Jeff Becerra, frontman a dnes jediný pôvodný člen, je rozhodne pravý srdciar a od naplnenia svojho sna ho nezastaví ani guľka od výtržníkov pri nešťastnej lúpeži na konci osemdesiatok. Osudnou sa mu stala obyčajná kúpa balíčka „Cameliek“ na akejsi zaprdenej benzínke, takže neslávne známe „byť v nesprávny čas na nesprávnom mieste“, tu sedí viac než riť na šerbeľ.

Žiaľ, od tohto momentu je hlavný motor POSSESSED pripútaný k vozíku, lenže ani to nič nemení na nesmiernej láske k muzike a tvoreniu nových nahrávok. Síce to nakoniec „chvíľu“ trvá, avšak vytúžený výsledok naozaj stojí zato.

Už samotný pohľad na fyzickú kópiu nahrávky „Revelations of Oblivion“ vyvoláva zimomriavky a artwork z dielne Zbigniewa Bielaka (DEICIDE, PARADISE LOST) doslova vrčí „kúp si ma!“. V podobnom smere pokračuje znamenitá produkcia, ktorú neošetril nik iný než Peter Tägtgren (HYPOCRISY) v domácom Abyss Studios.

POSSESSED

Je zaujímavé sledovať citlivé splynutie moderného soundu s ortodoxne orientovanými postupmi starej školy, no ono to funguje náramne! Doska by ale úplne jednoznačne mohla uzrieť svetlo sveta na konci osemdesiatych rokov a nik by nepovedal ani „ň“, no paradoxne ju prezrádza práve spomínaný vynikajúci zvuk.

Aj vďaka nemu znie tucet démonických hymien šťavnato a brutálne zároveň. Tie sa zväčša pohybujú okolo stopáže piatich minút, čo značí, že formácia okolo Jeffa nahromadila za ten čas vskutku úctyhodné množstvo myšlienok (skladateľsky sa činil hlavne gitarista Daniel Gonzalez), no malá separácia by len prospela. Takmer hodinka je na thrash/death metalovú nahrávku viac ako dosť a pomyselné „nožnice“ by určite dodali „Revelations of Oblivion“ o niečo väčší spád a švih. Pri súčasnej forme POSSESSED by to mohlo mať priam devastačné následky!

Aj vďaka relatívne masívnej hustote nápadov jednotlivé tracky občas blúdia v kruhu, ale ak nakoniec predsa pristúpite na pravidla hry, budete patrične sladko odmenený. Veľa napovie už vopred zverejnená singlovka „No More Room in Hell“. Namotávka sťa hrom a fantasticky zvolený predkrm.

V nastolenom trende však pokračujú aj nasledujúce „Dominion“, „Damned“ či „Demon“ a naša pätica veru nie a nie poľaviť. Tu skutočne nie je, čo širšie rozoberať. Dominuje typické ofenzívne thrashové výpady, veľmi šikovná gitarová práca a úderné bicie. Po inštrumentálnej stránke teda maximálna spokojnosť.

V jednej z chytľavejších peciek a zároveň klipovke „Graven“, si dokonca svoju úlohu strihne Peter Stormare, hollywoodska hviezda a jeden z najčastejšie obsadzovaných filmových záporákov! Niet skladby, pri ktorej by som si nepotľapkával do rytmu, a preto klobúk nadol.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: thrash/death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 10.05.2019
Web: www.possessedofficial.com
Zostava:
Jeff Becerra – vokál
Daniel Gonzales – gitara
Claudeous Creamer – gitara
Robert Cardenas – basgitara
Emilio Marquez – bicie
Tracklist:
Chant of Oblivion (01:53)
No More Room in Hell (04:32)
Dominion (04:25)
Damned (05:00)
Demon (05:17)
Abandoned (05:20)
Shadowcult (04:43)
Omen (06:41)
Ritual (04:47)
The Word (05:09)
Graven (04:19)
The Temple of Samael (01:49)
Diskografia:
Seven Churches – 1985
Beyond The Gates – 1986
Revelations Of Oblivion – 2019
Definitíva:
Niektoré kapely vydávajú cd každé dva roky, niektoré zasa raz za dekádu. Na nových POSSESSED sa ale počkať oplatilo, no ďalších 33 sezón na nasledujúcu nahrávku už asi nerozchodím. Nabudúce zoštíhliť pár vecí do trojminútových náklepov a dávam maximum!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články