XENTRIX – Bury the Pain

Doba dnes žičlivo praje rôznym návratom či comebackom, a preto sa konečne pochlapili i chalani z thrashovej kultovky XENTRIX, ktorá iba pred nedávnom vyrukovala s novučičkou doskou „Bury the Pain“.

Trvalo to „len“ skromných 23 sezón. Posledný kotúč týchto britských gentlemanov totiž počúva na meno „Scourge“ a vychádza ešte v roku 1996, hoci s pôvodnými znakmi XENTRIX má asi spoločné iba slávne meno. Jednoducho, hrozná platňa!

XENTRIX – Bury the Pain

Aj vďaka tomu čaká našu štvoricu za malú chvíľu definitívny rozklad… Za akúsi pevnú kostru pomerne chudobnej diskografie preto možno považovať úvodnú a veľmi zaujímavú trojicu nahrávok „Shattered Existence“, „For Whose Advantage?“, „Kin“. Kým na debute rodáci z Prestonu vyrukovali so skutočne divokou odpoveďou na pôvodný zámorský štýl rýchleho nárezu, ďalšie veci zo samého začiatku 90. rokov naopak kráčajú s dobou po vzore vtedajšej METALLICY, no žiaľ bez patričnej odozvy fanúšikov.

To je ale obrovská škoda, keďže najmä druhá menovaná, s dnes už legendárnym „kravaťákom“ na obale, by si zaslúžila omnoho širší prienik do povedomia poslucháčov. Namiesto toho prichádza spomínaný smutný koniec, ktorý trvá až do roku 2013, kedy kapela začína opäť nesmelo vystrkovať rožky a okupovať miestne pódia.

S jedlom samozrejme rastie chuť a myšlienka na dávku čerstvej muziky je jednoducho tak silná, že už zanedlho začína proces zhromažďovania prvotných nápadov a ideí, no ďalší škrt cez rozpočet čaká hneď za rohom. Seriózny život muzikanta si akosi znovu nevie predstaviť pôvodný basák Paul MacKenzie a o malú chvíľu neskôr aj frontman Chris Astley. Teda citeľné straty…

XENTRIX

Aktuálna placka nakoniec aj napriek pôrodným bolestiam predsa prichádza na svet a zároveň prináša rovnú desiatku nových autorských vecí. Ortodoxný priaznivec štýlu by mal byť spokojný. Album totiž obsahuje plných päťdesiat minút zarputilého thrash metalového drhnutia, časté striedanie stredných/rýchlych pasáži a spletence gitarových vyhrávok/riffov/sól po vzore TESTAMENT. Práve k tejto kalifornskej klasike z oblasti Bay Area majú vyznením XENTRIX momentálne snáď najbližšie, žiaľ viackrát absentujú potrebné nápady, ktoré by novinku povýšili do najvyššej žánrovej kategórie.

Prvé počutia novinky popri vás iba tak presvištia bez akéhokoľvek záchytného bodu. Všetko je zjavne na svojom mieste, avšak chýba povestné „TO“. Celku priveľmi nepomáha ani trochu úsmevný artwork, prekvapivo sterilný zvuk z dielne Andyho Sneapa (ACCEPT, MEGADETH) i vokál novica Jaya Walsha (ex-BLAZE BAYLEY), ktorému chýba patričná charizma a osobitosť.

Ďalšie a ďalšie skúmanie ale prináša niekoľko zaujímavých hudobných momentov, či už vypichnem vynikajúcu titulku, nárezovky „Let the World Burn“/„Evil By Design“ alebo jednoznačne najlepší príspevok celého kompletu, dokonalo premyslenú riffovačku „The One You Fear“ s pôsobivým akustickým introm/outrom. Prísne merítka ešte znesie podobne vystavaná „The Truth Lies Buried“, kde krásne vynikne kontrast sekaných riffov a nádherných melodických vyhrávok a sól gitaristu Kristiana Havarda.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Listenable Records
Dátum vydania: 07.06.2019
Web: www.xentrix.co.uk
Zostava:
Jay Walsh – vokál, gitara
Kristian Havard – gitara
Chris Shires – basgitara
Dennis Gasser – bicie
Tracklist:
Bury the Pain (06:36)
There Will Be Consequences (04:09)
Bleeding Out (04:34)
The Truth Lies Buried (06:38)
Let the World Burn (05:14)
The Red Mist Descends (05:12)
World of Mouth (04:55)
Deathless and Divine (04:06)
The One You Fear (05:39)
Evil By Design (04:09)
Diskografia:
Shattered Existence – 1989
For Whose Advantage? – 1990
Kin – 1992
Scourge – 1996
Bury the Pain – 2019
Definitíva:
Dvadsaťtriročné čakanie na novú dosku XENTRIX je konečne za nami, avšak „Bury the Pain“ je totiž podľa očakávaní iba akási žánrová recyklácia, ktorá vás zo stoličky určite nezdvihne. Svoje plusy ale album má, len ich je akosi pomenej…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla