Atmosféra na Gothoome 2019 bola parádna, plus hodnotenie služieb a areálu

Festival Gothoom Open Air niekoľkokrát zmenil miesto konania, ale je neoblomný a stále rastie. To potvrdil aj nedávno skončený jubilejný 10. ročník.

REVIŠTSKÉ PODZÁMČIE. Úctyhodných 10 kapitol má v týchto dňoch za sebou Gothoom Open Air. To je jedna celá dekáda, niekoľko stovák účinkujúcich a tisíce spokojných fanúšikov. A za tým všetkým stojí najmä jeden muž – Peter Beťko.

Revištské Podzámčie privítalo metalu chtivých fanúšikov na tradičnej rodinnej dovolenke po tretíkrát. Na tomto mieste som zúčastnil na festivale po druhýkrát, celkovo som navštívil Gothoom po štvrtýkrát.

Fanúšikovia vytvorili kapelám parádnu atmosféru. Foto: Alena Červeňanská

V úvodnej časti, ktorú spestrujú skvelé fotky Alenky Červeňanskej, zachytávajúce atmosféru festivalu a to najpodstatnejšie – vás fanúšikov, zhodnotím komplexne festival. Po dramaturgickej strane Peťovi a jeho tímu nie je čo vytknúť. Vlastne prevládajú pozitívne dojmy.

Ako vždy bolo skvelé postretávať množstvo kamarátov, s ktorými sa človek vidí len na koncertoch, prípadne ozaj len na Gothoome. Aj preto sa tak často spomína rodinná atmosféra. Kto nebol, nech príde a skúsi a kto bol, vie o čom píšem.

Rozhodne treba pochváliť aj zvuk kapiel počas celého festivalu. Všetky, ktoré som videl ho mali naozaj parádny, počuteľné boli všetky nástroje a takisto si viacero kapiel pochvaľovalo zvuk aj na pódiu.

Areál ostal prakticky od vlaňajšieho ročníka nezmenený. Najesť ste sa mohli v drevenici na začiatku areálu alebo vzadu, kde pre mäsožravcov pripravoval jedlá Peťov tím a našťastie nechýbali ani osvedčené vegánske pochutiny od Hoyasovho tímu. Ja osobne som sa stravoval len tu. V podstate pre mnohých ľudí bol práve vegánsky stánok akousi stretávacou odyseou. K dispozícii boli okrem vege burgrov, vege hot dogu, vege bagety aj skvelá kapustnica, chilli con carne či nakladané tofu. A všetko za 3 žetóny. Hoyas, Saška, Zuzka, ďakujeme sa prvotriednu starostlivosť. Bez vás by už ten Gothoom bol akýsi neúplný.

Časť uličky Metal Market. Foto: Alena Červeňanská

Keď som spomenul žetóny, jeden mal hodnotu 1,30 €, čo je úplne obstojné. Okrem desiatky, dvanástky, kofoly, radlera a ochuteného nealko radlera bol k dispozícii v Drevenici aj špeciál ALE. Dvanástky i ALE boli za dva žetóny. Klasické jedlo v areáli vedľa vegánskeho stánku som nevyskúšal, ale jeho ceny sa mi zdali vskutku prehnané.

Nechýbala ani tzv. ulička Metal Market, kde svoje stánky rozložilo viacero predajcov. Istotne treba vyzdvihnúť sortiment v stánku Forensick Music a Pařát. V piatok sme sa dočkali aj predaja kvalitných vinylov.

Podľa slov samotného Petra Beťka (o návštevnosti som sa s ním rozprával v piatok) bolo na jubilejnom 10. ročníku približne 2500 návštevníkov. A keď som písal, že sa v areáli nič nezmenilo, nezmenil sa veruže ani počet toi-toi záchodov. Pokojne ich mohlo byť aspoň o tretinu viac. Takisto by mohlo pribudnúť viac spŕch v areáli. Počas tohto ročníka sa tvorili dlhé rady na sprchu a žiaľ ani ich výkon nebol bohvieaký.

Fanúšikovia v prvom rade počas jedného z koncertov. Foto: Alena Červeňanská

Každopádne, s výnimkou množstvá spŕch a toaliet nie je už čo vytknúť. Treba len chváliť. A opäť po roku musím napísať to isté. Prístup novinárov, fotografov a hostí do backstage, kde si v pokoji môžu oddýchnuť a prehodiť pár slov s muzikantmi, je veľmi príjemným spestrením festivalu.

Takže, zhrnuté a podčiarknuté. Skvelá atmosféra, množstvo priateľov, výborný vege stánok, vo svojej podstate prijateľné ceny, parádny zvuk. Medzi najlepšie vystúpenia už teraz môžeme zaradiť koncerty 1914, DARK FUNERAL, DEPRESY, VOMITORY, či SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY.

Ku samostatným kapelám a vystúpeniam počas jednotlivých dní sa dostaneme v ďalších častiach reportáží z Gothoomu, ktoré budeme potupne zverejňovať.

Foto: Alena Červeňanská