AJ NAPRIEK SLABEJ DIVÁCKEJ ÚČASTI VLÁDLA PERFEKTNÁ ATMOSFÉRA

V sobotu 4. mája bolo v bratislavskom klube U Očka zas rušno. V rámci spoločného turné „Finnish Rock & Metal Tour 2013” sa všetkým vyznávačom tvrdej muziky predstavili tri fínske kapely: HAYLEYS ROYAL WHORES (gothic metal), MANZANA (rock/metal) a RIOT CLUB (rock alternative grunge). Fínske formácie doplnila sympatická talianska progressive metalová kapela LUNOCODE. Tradičný severský štýl v kombinácii s talianskym temperamentom bol zárukou skvelého večera plného tvrdej hudby. Bratislavský koncert bol druhou zastávkou tohto turné na Slovensku, keď sa kapela deň predtým predstavila v Trnave.
Musím sa priznať, že v klube U Očka som nikdy predtým nebol a tak som bol celkom zvedavý na to, aké to tam bude. Keďže som ani jednu kapelu nikdy predtým nejak zvlášť nepočúval, tešil som sa na niečo, čo bude iné, než som doteraz počul. A veruže, nemýlil som sa. Keďže sme dorazili trochu skôr, mal som čas si obzrieť klub, stretnúť a zoznámiť sa s vystupujúcimi kapelami a v neposlednom rade stretnúť po dlhej dobe známe tváre.

Celé to vypuklo o deviatej večer, keď na pódium vybehla prvá ohlásená kapela RIOT CLUB. Začali z ostra, ako je to u Severanov zvykom a odpálili tak tento večer. Ich drsný, tvrdo znejúci štýl, gitarové riffy a celý prejav mi pripomínal motorkársku kapelu, ktorá svojim drsným zvukom a presvečivým pôsobením na pódiu dokázala strhnúť veľmi skromne sa zapĺňajúce hľadisko. Songy z ich aktuálneho albumu „Feedback“, ktorý vyšiel len nedávno, si všetci prítomní vychutnávali ako sa patrí.



Ďalšou skupinou v poradí bola MANZANA, ktorá je známa hlavne vďaka kvalitnému ženskému vokálu, ktorý si v kapele s prehľadom zastala charizmatická speváčka Piritta. Ich skladbám nechýba nadšenie, melodickosť či chytľavý rytmus, ktorý vás núti zapojiť sa do piesni a inak tomu nebolo ani v sobotu. V songoch ako „The Wolf“, „Everything“, „Nightmare“ či „Vampire“ sa vystriedalo všetko. Jemnosť a citlivosť v kombinácií s veľmi dobre počúvateľnou melódiou a chytľavým prejavom, ktorý miestami dostával prítomných do obrátok. Práve počas vystúpenia MANZANY som si všimol, že sa hľadisko už slušne začína plniť a to sme ešte boli len v polovici večera.

Headlinerom a zároveň v poradí treťou skupinou večera, ktorá „vybehla“ na fanúšikov bola HAYLEYS ROYAL WHORES, ktorej gro tvoria bývalí členovia gohitc metalovej formácie FOR SELENA AND SIN. Zámerne som použil slovíčko „vybehla“, lebo to, čo sa dialo počas ich vystúpenia, sa dá asi len ťažko stručnejšie popísať. Neuveriteľná šou, ktorú predvádzal Pasi Crash s partiou každou chvíľou naberala na obrátkach. Už prvou skladbou s príznačným názvom „Are You Ready“, nám všetkým dali pocítiť, či sme pripravení nato, čo nás čaká. Tvrdá a zvučná energia, ktorá sa na nás valila z každej odohranej skladby, nás nabíjala neskutočným spôsobom a doslova rozhýbala celý klub na maximum. Skákalo sa, hučalo, metalo,  no proste všetci sa bavili tak, ako sa len metalisti vedia baviť. Aj preto to bolo pre mňa najsilnejsie vystúpenie večera a hoci bol setlist z technických príčín skrátený, nikto z prítomných určite nebol sklamaný.

Po výbušnom dynamite, o ktorý sa postarali HAYLEYS ROYAL WHORES, prišla na rad posledná skupina večera, špeciálny hosť turné, Taliani LUNOCODE. Táto progressive metalová formácia zoskupená okolo speváčky Daphne vznikla ešte v roku 2004 v malej dedinke San Giustino v srdci Talianska. Po predchádzajúcich kapelách som bol naladený dynamicky a preto ma hneď od začiatku ich vystúpenie dosť prekvapilo. Bolo totiť viac akustické ako metalové, keďže pri drvivej vačšine songov zo setlistu využívali hlavne akustické gitary a tak mi to z času na čas, pri niektorých piesňach prišlo na jedno kopyto. Akoby už s prichádzajúcim koncom večera chceli klub uspať a takto sa rozlúčiť s týmto skvelým hudobným divadlom, ktoré sme tu dnes prežili. Ale aby som nebol na ich adresu taký kritický, zo setlistu, ktorý pozostával zo šiestich skladieb ma posledné dve zobudili z talianskeho sna. Skladby, akými boli krásne znejúca s peknou farbou „Tree of Life“ a tvrdá „Buried in the Abyss“, boli vrcholom ich vystúpenia. V nich ukázala nielen speváčka Daphne svoj hlasový rozsah, ale premenila sa na tvrdú rockovú divu (hlavne v druhej menovanej). V oboch týchto piesňach znela celá skupina výborne. Práve pri nich sme si v tento večer mohli naposledy zaskákať.

Pozitívami tohto skvelého večera U Očka boli hlavne skvelá hudba a rôznorodosť skupín, ktoré sa tu v rámci turné „Finnish Rock & Metal Tour 2013” zišli. Tvrdosť chladivého Fínska ladne zjemnil taliansky temperament a preto sa bolo načo pozerať. Azda však najväčším negatívom bola práve divácka návšteva, ktorá bola v istých chvílach žalostne nízka, čo ma pri takejto akcií dosť nepríjemne prekvapilo. Verím však, že sa tu na Slovensku bude určite niečo podobné konať aj nabudúce a že sa sem tieto skupiny ešte zavítajú. Ja si to nenechám ujsť a čo vy?

Darksinia: V prvú májovú sobotu sme mali možnosť vidieť tri fínske skupiny RIOT CLUB, MANZANA a HAYLEYS ROYAL WHORES naživo. Ja som mala dve z nich napočúvané, takže som vedela, čo nás v tento večer čaká. Aj napriek nízkej návštevnosti sme si koncert náramne užili a všetci sme sa skvele bavili. Prvá skupina RIOT CLUB ma veľmi neoslovila. Bol to taký mišung medzi punk rockom a metalom, ktorý mal sem tam zaujímavé riffy a melódie, no osobne ma nepresvedčili vôbec. Zato druhá skupina MANZANA ma príjemne prekvapila. Pred koncertom som počúvala ich albumy ale musím priznať, že naživo boli ešte lepší. Speváčka Piritta je veľmi sympatická žena, ktorej hlas je vo Fínsku považovaný za jeden z najzaujímavejších v poslednej dobe. Pred aj po koncerte sme mali možnosť sa s ňou porozprávať.

Tretia skupina, ktorá bola headlinerom večera boli HAYLEY ROYAL WHORES, ktorí rozhodne nesklamali. Táto kapela predviedla skvelú šou, pri ktorej sa návštevníci rozskákali, metlili a spievali spolu s kapelou. Na spevákovi bolo vidieť nadšenie z tohto koncertu. Iba jedna vec ma sklamala, hrali totiž podstatne menej skladieb ako mali, pretože po nich ešte nasledovala skupina LUNACODE a tak sa setlist musel skrátiť a navyše mali aj nejaké technické problémy.

Suma sumárum: vynikajúci večer, Fíni hrali skvelo a aj skvelo vyhrali v hokeji nad Slovenskom. Dúfam, že budúci rok, keď pôjdu tieto kapely opäť na turné, bude divácka účasť väčšia. Jedno je pre mňa však isté, na takýto koncert pôjdem opäť a veľmi rada!

PLUSY:
perfektná atmosféra počas celého večera, chytľavé songy, slušný zvuk, rôznorodosť skupín
MÍNUSY:
veľmi slabá divácka návšteva, slabá propagácia, ku koncu LUNACODE zneli uspávajúco – na jedno kopyto (veľa akustických prvkov)

Playlisty:
MANZANA: „Love Hate“, „No Enemies“, „The Wolf“, „Everything But You“, „Nightmare“, „Vampire“, „Falling To Pieces“, „Mother Cant Rock“.
HAYLES ROYAL WHORES: „Are You Ready“, „Off Road Shoes“, „Anorher Flying Cunt“, „City of Light“, „Saloon Of Satan“, „Dirty Rodriguez“.
LUNOCODE: „Tree Of Life“, „Crossing The Line“, „The Cosmic Architect“, „Sin Cara“, „High“, „Buried In The Abyss“.

Autor: Juldo

Postrehy a foto: Darksinia

RIOT CLUB

MANZANA

HAYLEYS ROYAL WHORES