Hypocrisy – End of Disclosure

Po štvorročnej odmlke prichádza švédska kultová kapela HYPOCRISY s novým albumom „End of Disclosure“, ktorý je trinástym štúdiovým počinom. Nová nahrávka metalového boha Petra Tägtgrena vyšla 22. marca prostredníctvom Nuclear Blastu. Keďže sú HYPOCRISY mojou najobľúbenejšou kapelou, na novinku som sa nesmierne tešil. Uznajte, štyri roky čakania na nový materiál je naozaj veľa, ešte, že ho v roku 2010 vyplnila kapela výborným DVD „Hell Over Sofia – 20 Years of Chaos and Confusion“ k 20. výročiu kapely.
Poďme, ale už k samotnej novinke. Aká je? Od úvodných tónov rovnomennej piesne viete, že počúvate nové skladby HYPOCRISY! Na celom albume počuť rozpoznateľný a nezameniteľný rukopis Petra Tägtgrena. Nejde len o inštrumentálnu časť, ale aj o jeho vokál, s ktorým mimochodom výborne pracuje, ale aj o dôraz na refrény. Celkovo sa mi zdá, akoby Peter vylepšil vokál, je pestrejší, a to najmä v growlingových častiach.

Pod všetkými deviatimi skladbami je autorsky podpísaný Peter Tätgren. Pôvodne sa mal do tvorčieho procesu opäť zapojiť aj basák Mikael Hedlund, avšak v čase tvorenia nových piesní musel riešiť osobné záležitosti. Avšak na skladbe „The Return“ sa spoločne s Petrom podieľal aj bývalý bubeník kapely Lars Szӧke! Áno, dobre čítate. A jednu skladbu napísal Petrov Tägtgrenov syn!

Už pri samotnom nahrávaní nového albumu, kapela pristupovala ako pri predošlých dvoch albumoch. Najprv sa vymysleli riffy a potom ich spájali dokopy. V jednom rozhovore sa Peter vyjadril, že svoje vokály nahrával na tri až štyrikrát v každej skladbe. Čo sa textov týka každá skladba žije svojim životom a príbehom, ale spojovacím merítkom je téma rôznych konšpirácií. Peter sa o spiknutia a konšpirácie zaujíma už dlhšie a teraz to všetko zhmotnil vo svojich textoch.

Pozastaviť sa určite treba aj pri nádhernom artworku. Ten maľoval Wes Benscoter (SLAYER, KREATOR), ktorý potom ako dostal stručný opis albumu od Petra zhmotnil svoje predstavy do výsledku, kde mimozemšťan drží zem a za ním je množstvo jeho „trofejí“ . V podstate je to Wesova vízia založená na Petrových myšlienkach.



Čo sa týka samostatných skladieb, tak máme možnosť počuť pestrú paletu klasických HYPOCRISY piesní. Možno bude niekto namietať, že nič nové. Ono, ale treba tejto kapele vymýšľať niečo nové? Na experimenty tu má Peter PAIN. HYPOCRISY sú zaručená značka, ktorá rozhodne nesklamala ani teraz. Máme tu melodické skladby v strednom tempe ako titulnú „End of Disclosure“, absolútne namakanú „The Eye“, ktorej refrén nie a nie dostať z hlavy, alebo dunivú „Hell Is Where I Stay“. Nechýbajú rýchle pecky „Tales of Thy Spineless“, na ktorú natočila kapela už aj ďalší videoklip, alebo „United We Fall“, v ktorej počuť odkaz old schoolových death metalových časov z obdobia prvých dvoch albumov. Taktiež sú ozdobou nového albumu atmosférické a skladby, medzi tie patria piesne „Soldier of Fortune“, „When Death Calls“ a záverečná rozsiahla a najdlhšia na albume „The Return“. A aby som nezabudol na skladbu „44 Double Zero“, tak tá tiež stojí za vypočutie a nesie sa v stredne rýchlom tempe. Celkovo nám Peter a spol. opäť namiešali vynikajúci koktejl.

Predošlý album „A Taste of Extreme Divinity“ sa mi pod kožu dostal oveľa rýchlejšie ako novinka. Dovolím si tvrdiť, že na predchodcovi sú o niečo kvalitnejšie skladby. Týmto však novinku nechcem nejako zhodiť, pretože už prešiel nejaký čas od jej vydania a aj nové skladby sa mi dostali pod kožu a totálne ma opantali.

Čo dodať na záver? Peter Tägtgren to jednoducho vie! Zdá sa, že jeho nevyčerpateľná zásobáreň nápadov a osvedčených postupov bude opäť sláviť úspech. U mňa teda určite. A aj po novom albume sa utvrdzujem v tom, že HYPOCRISY sú jednoducho diagnóza! Neviem ako vy, ja si idem novinku opäť pustiť…

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 22.3.2013
Web: www.hypocrisy.cc
Zostava:
Peter Tägtgren – vokály, gitary, klávesy
Mikael Hedlund – basgitara
Horgh – bicie
Diskografia:
Penetralia – 1992
Osculum Obscenum – 1993
The Fourth Dimension – 1994
Abducted – 1996
The Final Chapter – 1997
Hypocrisy – 1999
Into the Abyss – 2000
Catch 22 – 2002
The Arrival – 2004
Virus – 2005
Catch 22 V2.0.08 – 2008
A Taste of Extreme Divinity – 2009
End of Disclosure – 2013
Tracklist:
End of Disclosure (4:46)
Tales of Thy Spineless (4:36)
The Eye (5:41)
United We Fall (4:50)
44 Double Zero (4:27)
Hell Is Where I Stay (4:34)
Soldier of Fortune (4:51)
When Death Calls (3:54)
The Return (6:06)

Definitíva:
Nový album „End of Disclosure“ prichádza po štyroch rokoch.
Deväť skladieb zabalených do klasického HYPOCRISY štýlu
 vás opäť určite dostane. Peter, akoby vylepšil vokál,
ktorý je ozdobou každej skladby. HYPOCRISY neostali nič dlžní
 svojej povesti a naservírujú vám rýchle vypaľovačky,
atmosferické skladby v klasickom strednom tempe,
kde sa kladie dôraz na refrény. Opäť budete mať zimomriavky po tele. HYPOCRISY to jednoducho vedia. 

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla