Metalový deň na Kongenfeste 2019: Správne namiešaný žánrový koktejl v príjemnej atmosfére

Na začiatku augusta sa v autocampingu Borová Sihoť uskutočnil v poradí ôsmy ročník multižánrového festivalu Kongenfest – Pre priateľov a dobrých ľudí. My sme sa zamerali na úvodný deň, ktorý patril metalovému žánru.

L. HRÁDOK. Zostavu takzvaného metalového piatku tvorili POWER OF PUSSY, ATARAXIA, VENDETA, ACHSAR, DEHYDRATED, MALIGNANT TUMOUR a AIN. Štart festivalu bol naplánovaný na sedemnástu hodinu.

POWER OF PUSSY. Foto: Bafoviny

Program otvárala formácia POWER OF PUSSY, do areálu však prichádzame až po skončení ich setu.

Po Brezňanoch prichádza na rad vystúpenie kapely ATARAXIA z Ružomberka. Svoj hluk majú hodený do grindového žánru so slovenskými textami a revaným vokálom, ktorý obstaráva Gabi, známy z košickej úderky KILLCHAIN.

Gabi z ATARAXIA. Foto: Martin Sprušanský

Štvorica hudobníkov do nás nastrieľala desať skladieb z ich rovnomenného debutu. Svojou zúrivou muzikou vyjadrujú pocity a postrehy zo spoločnosti či celkovo zo životných zážitkov. Vokalista Gabi počas setu neskrýval svoje sklamanie zo statického publika a jeho chladného prijatia. Skúša ľudí trochu prebudiť, vyzýva ich, ale ostáva to takmer bez odozvy. Škoda. Avšak takéto situácie sú pri otvárajúcich kapelách dosť časté aj inde. Jediné čoho sa mu v podstate dostalo bol letiaci kus mužského spodného prádla. Treba však podotknúť, že ani mŕtvo pôsobiace auditórium neubralo nič na ich nasadení.

Setlist ATARAXIA: „Intro“; „Cesta zatratenia“; „Parazit“; „Obžerstvo“; „Vývrat“; „Možnosť voľby“; „Realita“; „Bratstvo neohrozených“; „Ohnivá noc“; „Vatry“

VENDETA. Foto: Matej Slovák

Po ATARAXIA sa už na pódiu spúšťa poctivý thrash metal v poradní kvarteta martinských hudobníkov. VENDETA sú slovenskou odnožou kapely KREATOR. Aj keď neviem na koľko ich toto prirovnávanie teší. Každopádne, svojou tvorbou chcú udržať poctivý thrash metal pri živote. Začiatok setu obstarávajú skladby z ich debutu „Face Beneath the Mask“. Ten som im dokonca v roku 2013 aj recenzoval. Na nahrávke som vtedy trochu vyčítal vyššie položený vokál Jána Burdu, no naživo to bolo úplne v poriadku. Aj keď je pravda, že na už aktuálnom počine „Failure of Humankind“ pracuje so svojím hlasom inak.

Kapela sa výhradne sústredí na svoj set a interakcia s publikom je obmedzená na minimum. Najaktívnejší bol v tomto smere bicmen Juraj Čanády. Potešilo ma zaradenie skladby „Holy War“, čo je slušná paľba. Ono celkovo piesne z prvej dosky majú surovejší charakter. A počas ich koncertu to pekne vyznelo. Po prvých troch piesňach z debutu bol už setlist logicky vyskladaný z aktuálnej dosky a tam bolo zjavné, že novšie skladby majú o čosi prepracovanejšie postupy. Ku koncu ich vystúpenia mi trochu chýbala väčšia gradácia.

Setlist VENDETA: „Face Beneath the Mask“; „Suicide“; „Holy War“; „Bloodthirsty Beast“; „Madness of Sleep“; „Children´s Predators“; „Painful Decision“; „Suicide of Murderer“; „Failure of Humankind“

ACHSAR. Foto: Matej Slovák

Ďalšími na pódiu Kongenfestu sú folk metalisti ACHSAR. Tu už sú prvé náznaky dôrazu na imidž patriaci k tomuto žánru. Gitarista a doprovodný spevák Michal Ág v kilte (inak svojím zjavom má istú podobnosť s Dimebagom Darrellom) alebo aj dobový „outfit“ klávesáka Mariána Potockého. Ocenil som, že prevedenie ich folk metalu neboli len „juchačky“ a lacná zábava typu KORPIKLAANI, aj keď s nimi spolupracujú – na singli „Loud and Proud“ im hosťoval Tuomas Rounakari z tejto fínskej kapely.

Skladbám Levičanov ACHSAR nechýba ani dostatočná tvrdosť či valivejšie postupy. No, došlo aj na tradičné piesne o konzumácii alkoholu. ACHSAR svojím spôsobom prevzdušnili atmosféru, ubralo sa na vážnosti a všetko sa zľahčilo. Frontman Milan Krištofík sa snažil vo väčšej miere pracovať s publikom, vyzývať ho k skandovaniu a jeho aktivita bola spätnou väzbou aj odmenená. Bola to práve táto formácia, ktorá výraznejšie prebudila ľudí a odohrala svoj set viac-menej už za tmy. ACHSAR boli taktiež prví čo ponúkli aj prídavok a ten bol v podobe cover songu „Pivo, Pivo“ od spomínaných KORPIKLAANI.

Setlist ACHSAR: „Intro“, „Sign of Light“; „New Heroes Rise“; „Indická“; „Berserk Rage“; „In the Battle I Was Born“; „Old Tavern Song“; „Lost in Dungeons of Ungor-Hel“; „Loud and Proud“; „In Dark Remembrances“; „March of Terror“; „Shadowless“; „Pivo, Pivo“

DEHYDRATED. Foto: Matej Slovák

Pred začiatkom setu DEHYDRATED využívam moment, kedy sa spoluorganizátor akcie Henrich nevenuje kapelám a rýchlo ho odchytím. Ťahám od neho informácie o všetkom možnom. Dozvedám sa, že pracoval na dotiahnutí veľmi zaujímavej formácie z Poľska, ale žiaľ nevyšlo, dohodli sme nejakú spoluprácu s Valhallou a utekám k pódiu, kde už čoskoro začnú DEHYDRATED z Piešťan, respektíve z Trenčína.

Kapela sa prebrala z hibernácie a v roku 2017 vydala návratové CD „Ressurection“. S jediným pôvodným členom, gitaristom Braňom Jurákom odpálili parádny plnotučný death metal s kvalitne hlbokým vokálom Drahoslava „Dragana“ Gabriša (ex-DEPRESY). Čerpalo sa hlavne z aktuálneho albumu, ale došlo aj na staručké veci ako napríklad „The Old House“ a potešil aj cover „Dawn of Eternity“ od floridských MASSACRE.

Zaujal ma výkon bubeníka Romana Lašša, ktorý pôsobil istým dojmom a jeho hra bola tým správne a presne diktujúcim aspektom ich vystúpenia. Avšak kuriózna situácia práve v súvislosti s ním zapríčinila skrátený set. Bubeníkovi totižto dymostroj spustil alergickú reakciu a nebol schopný ďalej pokračovať. Z jeho výrazu tváre sa aj dalo vyčítať, že ho to dosť štvalo. Fanúšikovia klasického death metalu si ale aj tak určite prišli na svoje.

Setlist DEHYDRATED: „And Death Shall Have No Dominion“; „Cold and Bleeding“; „Don´t Laugh You´re Dying“; „Dawn of Eternity“; „The Glory´s Hangman“; „Last Sunset“; „The Old House“

MALIGNANT TUMOUR. Foto: Matej Slovák

Prebiehajúci ruch v priestore za pódiom prezrádza, že už sa chystá headliner večera, ostravskí MALIGNANT TUMOUR. Bolo zaujímavé sledovať ich „civilný prejav“ pri chystaní aparatúry a zvučení a potom ich o čosi zmenené správanie, keď už nabehli na pódium vo svojich typických parochniach a riflovkách. Už počas zvukovky bolo cítiť, že sú uvoľnení, proste borci, čo sa neberú vážne. Príprava ich vystúpenia trvala o čosi dlhšie. Na rad prišla aj prestavba bicích a aj na nazvučenie si dali potrebný čas.

Pod pódiom to začalo razom hustnúť, dobehli aj punkáči, tí sa dovtedy zdržiavali pri vedľajšom pódiu a asi okolo druhej či tretej skladby to už začína byť prvýkrát „o hubu“. Moshovačky, circle pity sa rozbiehajú a v nich aj ľudia, ktorí doposiaľ pôsobili seriózne a dôstojne, ale tak to má byť!

Energia, špinavý sound lezúci z reproduktorov či úderné skandovačky gitaristu a basáka. Typická produkcia tejto smečky – MOTÖRHEAD mixnutý s thrash metalom a punkom. Vokalista Bilos zbytočne nezdržuje nejakými extra príhovormi a v rýchlej kadencii to do nás z jeho súputníkmi sype jedna radosť. Aj keď nás nezabudol informovať o tom, že Baník vyhral nad Opavou, čo doplnil moravským dodatkom „takže dobréé“.

„Malignanti“ namixovali pestrý setlist, mapujúci ich albumy od roku 2005, teda od obdobia nahrávky „Burninhell“, kedy vymenili grindcore za tento ich nadupaný crossover. Ku koncu setu začína byť v pohotovosti aj usporiadateľská služba, pretože zábraný pod pódiom začínajú razantne meniť svoje postavenie. Po skladbe „Saddam Hussein Is Rock ´n´Roll“, ktorej ústredný motív si ľudia s chuťou zahulákali sa už chce kapela lúčiť, ale obecenstvo je proti a pýta si prídavok. Ten aj prichádza v podobe „Clearance of Century“ a „Low Life“. Nedá sa inak a musím si to ísť užiť čo najbližšie k pódiu. A ako to už býva, keď vás niečo veľmi baví, veľmi rýchlo to aj ubehne a z pódia odchádzajú členovia skupiny ako keby príliš skoro. Úlohu headlinera si MALIGNANT TUMOUR splnili na výbornú a počas celého ich koncertu bolo zreteľne poznať, kto bol hviezdou večera.

Setlist MALIGNANT TUMOUR: „We Paint the Town Red“; „The Metallist“; „Hammer & Anvil“; „Drinkday“; „Overdose & Overdrive“; „Walk as We Talk“; „Infernör“; „Obsessed by Hell“; „We are the Metal“; „Fine Hellride“; „A Great Turn of Speed“; „Eeartshaker“; „Wicked“; „Saddam Hussein Is Rock´n´Roll“; „Clearance of Century“; „Low Life“.

AIN. Foto: Matej Slovák

Poslednou kapelou a pre mňa čiernym koňom boli nitrianski black metalisti AIN. Ich EP „Strengthening of the Black Flame“ ma oslovilo a bol som zvedavý na živé prevedenie tohto materiálu. Ich vystúpenie bolo naplánované príznačne na polnoc.

Organický black metal síce v trojici bez basgitary (aj keď kapela basgitaristom disponuje a na spomínamom EP má basa dokonca výrazne zastúpenie), červenými svetlami dotvorená atmosféra a vyslovene hypnotické prevedenie. Prichádza najväčšia zmena celkovej atmosféry – vážnosť a temnota. Razom sa zmenil celkový feeling festivalu.

Z kapely nejde žiadna teatrálnosť, ale seriózne prevedenie ich muziky. Veľmi dobre pôsobili vizuálne a hlavne som im tú temnotu veril. Neprišlo mi to umelé ani, že by zbytočne tlačili na pílu. Celé to pôsobilo veľmi spontánne. Už o čosi preriedenému publiku nadelili štyri piesne, no keďže tie disponujú dĺžkou okolo desiatich minút, tak na nedostatok hudby sa sťažovať nemôžeme. Začiatok sledujem pod pódiom, ale moje okolie má tendenciu sa „vykecávať“, tak sa neskôr vyberám sledovať ich set netradične z boku pódia, kde mám náležitý pokoj a môžem sa sústrediť na tento temný zvukový výlet.

Netreba zabúdať, že AIN nastúpili po MALIGNANT TUMOUR a teda po najväčšej žúrke, no absolútne im to neublížilo. Bavili ma veľmi. Zaujal ma aj ich odchod zo scény. Jednoducho dohrali, odložili nástroje a pri odchode sa ani len nepozreli na prizerajúcich ľudí, ktorí si ešte žiadali prídavok. Niekoho by možno napadlo slovo arogancia, ale mne to veľmi pasovalo do ich celkového konceptu a predstavovalo to správne ukončenie ich šou. Musím povedať, že z ich vystúpenia som dostal ešte o čosi viac ako som očakával. Výborná bodka za metalovým dňom Kongenfestu.

Setlist AIN: „Sea“; „King“; „Ain“; „Serpent“

Rozhodne musím pochváliť dramaturgiu metalového dňa. Oceňujem hlavne to, aký hudobný koktejl nám organizátori namiešali. Po tvrdých záležitostiach typu ATARAXIA, VENDETA prišlo trochu uvoľnenia (ACHSAR), následne klasický death metal (DEHYDRATED), za ktorým nasledovala najväčšia párty (MALIGNANT TUMOUR) a celé to uzavrelo zhypnotizovanie v polnočnom čase kapelou AIN. Zvuk bol počas všetkých vystúpení v pohode, aj keď by som si ho vedel predstaviť hlasnejšie (čo neznamená, že bol potichu).

Prvý deň Kongenfestu sme dostali solídne vystúpenia všetkých účinkujúcich kapiel a keďže boli zaujímavým spôsobom namiešané, tak vytvorili pestrú zostavu. Vyšlo aj počasie, ktoré bolo v podstate ideálne. Poobede síce výrazne pribudlo oblačnosti čo však spôsobilo, že nebolo ani horúco ani chladno a zrážky sa nám našťastie vyhli. Takže vo výsledku spokojnosť panuje s podujatím spokojnosť.

PLUSY:
Výkony kapiel, pestrý line-up, pohodová atmosféra, stretnutie s ľuďmi, s ktorými som sa nevidel veľmi dlhú dobu

MÍNUSY:
Zo začiatku statické a chladné publikum, návštevnosť mohla byť vyššia