MIDNIGHT SCREAM: VERÍME SI, NA WACKENE IM TO CHCEME UKÁZAŤ!

V polovici mája sme spoznali v súťaži Wacken Metal Battle druhú slovenskú kapelu, ktorá si zahrá na legendárnom festivale Wacken Open Air. Porota vybrala power/thrash metalovú formáciu MIDNIGHT SCREAM z Veľkého Krtíša. Práve pri tejto príležitosti som sa spojil s gitaristom a jedným zo zakladajúcich členov kapely Palim Ďurišom, ktorý nám prezradil dojmy kapely z tohto víťazstva a taktiež aj zaujímavé informácie zo zákulisia tejto skupiny. Jednou odpoveďou sa do nášho rozhovoru s Palim zapojil aj spevák Jaro Šajgalík. Takže, nech sa páči, slovo už má víťazná formácia.
S akými ambíciami ste sa prihlasovali do súťaže Wacken Metal Battle? Verili ste vo vaše víťazstvo od začiatku?
Hlavne sme si chceli zahrať koncerty a zviditeľniť sa aj inému publiku v mestách, kde hrávame dosť málo. Samozrejme sme si povedali, že ak sa zadarí, pôjdeme do toho naplno. A víťazstvo v semifinále, tak ako aj to, že sme šli z prvého miesta bol pre nás tak trochu nečakaný moment a šok, ktorý sme následne aj patrične spláchli pivom.

Osobne si myslím, že nielen vo finále ste mali silných konkurentov. Kto podľa Teba ako hudobníka, mal okrem vás ešte v ten veľké šance na postup a prečo?
Pali: V semifinále boli skvelí RAVENCLAW, HECATE ma tiež osobne veľmi prekvapili, týchto dvoch som na postup určite tipoval. Ďalej snáď ešte KHADAVER v semifinále, hlavne kvôli domácemu zázemiu, ktoré ich mohlo vyprovokovať k nejakým skvelým výkonom. Finále už bola oveľa silnejšia zostava, tam napríklad GALADRIEL alebo EMPYRION mohli určite veľmi zabodovať, sú to muzikanti už s väčšími skúsenosťami, nie začiatočníci. To som si uvedomoval a rešpektoval, ale neriešili sme to, išli sme v kľude na pivo a odohrali náš set tak, ako sme v danom čase najlepšie vedeli.

Jaro: Ja osobne som sa „obával“, že práve EMPYRION pôjdu do finále a že to nakoniec aj vyhrajú. Majú veľmi zaujímavé nahrávky, ktoré znejú dosť moderne a dá sa povedať, že na Wacken by sa hodili možno najviac, hneď po nás (smiech). Takisto HECATE mali veľmi dobré šance. Avšak, čo hovorí za všetko, je asi performance a kvalitné zvukové prevedenie na pódiu, atď. To sa, ale niekedy nemusí podariť a kvalitné CD jednoducho vtedy nestačí. Preto sa musíme veľmi dobre pripraviť na Wacken po všetkých stránkach.

Poďme už pomaly k samotnému Wackenu. Čo to pre vás znamená, že si zahráte na tomto legendárnom festivale?
Určite je to veľká radosť, satisfakcia za odmakané roky v metalovej branži tu na Slovensku, ale aj veľká zodpovednosť, myslím, že tá najviac…Viac ako nejaké očakávania. Budeme sa fakt snažiť obstáť a reprezentovať čo najlepšie, nielen ako MIDNIGHT SCREAM, ale aj ako kapela z bývalého východného bloku, zo Slovenska, a snáď to pomôže aj iným našim kapelám, keď aspoň niekto začne šlapať cestu smerom von… Hudobne si naživo veríme, odohrali sme toho za posledné obdobie dosť a nielen radové koncerty striktne s vlastnou tvorbou. Máme odhodlanie im tam poriadne zavariť, makáme na tom!

Budete sa pripravovať na toto vystúpenie nejako špeciálne alebo tak, ako na každé iné? Čím si myslíte, že by ste mohli zaujať zahraničné publikum?
No, nejako špeciálne to asi nebude, zvolíme určite čo najpremakanejší playlist, aby to malo ťah od začiatku do konca. Pohyb na pódiu bude určite vo väčšej miere a myslím, že sa bude kam pohnúť. Musíme sa nejako viac zladiť po vizuálnej stránke, proste ešte trochu viac metalovejšie. Mohli by sme zaujať prevedením našich skladieb naživo, niektoré fakt ešte lepšie ako na nahrávkach, hlavne v zostave, aká ich hrá teraz. Záležať bude aj na celkovej atmosfére, ale určite sa neposerieme z toho, sme odhodlaní ísť a zahrať na 100 percent, nech už bude ako bude, veríme si.

Trošku si mi nahral na otázku. Vaše skladby majú, ľudovo povedané, naživo správne gule, viete sa hudobne zladiť na pódiu a ste výborní hudobníci. Počas semifinále a finále som si všimol, že vizuálne ste zladení trošku menej a teraz vravíš, že na tom chcete popracovať. Prezraď, čo teda znamená metalovejšie?
Ďakujeme za uznanie, keď nás a našu tvorbu vnímaš takto. Mal som na mysli vyzerať na pódiu kompaktnejšie, viac zladení oblečením, trebárs nejaké riflové vesty s nášivkami, roztrhané rifle, kožené nohavice. Niečo na ten spôsob, ako za najlepších metalových čias, samozrejme zas nič preplácané, žiaden cirkus. Je pravda, že nejaké úplne zhodné úbory veľmi nemusíme, najradšej hráme v tom, v čom sa cítime na pódiu fajn, ale posnažíme sa a dáme si záležať, aby to tento krát trochu vyzeralo a malo to aj odpovedajúci štýl hudbe akú hráme. Rozmýšľame o všetkom, čo by sme vedeli vylepšiť, máme ešte chvíľu čas, tak uvidíme…

Viete už aj aké skladby zahráte za tých približne 20-30 minút, ktoré máte k dispozícii alebo je ešte o tom predčasné hovoriť?
Plánujeme tam zaradiť hlavne skladby z pripravovaného albumu, zhruba povedané tak 80 % playlistu, by tvorili zbrusu nové songy, čiže podľa času. Asi štyri novinky a dve staršie skladby. Úplne konkrétny playlist však ešte nemáme, ten bude na 100 % zostavený a nacvičený až pár dní pred akciou, samozrejme nový repertoár budeme mať možnosť dovtedy vyskúšať aj naživo. V tom čase budeme aj v štádiu nahrávania, takže to všetko doladíme postupne do detailu až nejaký ten týždeň pred dňom D.

Takže tie zbrusu nové songy sme nepočuli ani my, či už v Prešove alebo v Bratislave?
Ale počuli. Dve úplné novinky odzneli aj v semifinále v Prešove a takisto aj v Bratislave. Prvá „Damage Over Time“, ktorá bude otvárať náš nový album, a druhá niesla zatiaľ len pracovný názov. Hrali sme ich v slede za sebou, tak neboli uvedené.

Keď už spomínaš nový album…, prezraď nám niečo bližšie o vašej chystanej novinke. Ak sa nemýlim, bude to piaty štúdiový album, tretí so spevákom Jarom Šajgalíkom. Načo sa môžu fanúšikovia tešiť? Kde ho budete nahrávať?
Áno, presne tak. Bude to piaty album, hoc koncom roka 2011 sme vydali pre promo účely 2 CD s názvom „Covers“, ktoré obsahovalo 19 cover verzií a dve vlastné piesne, v tej dobe nové. Vyšlo to hlavne pre organizátorov rôznych akcií a koncertov, aby boli v obraze čo môžeme ešte okrem našej vlastnej tvorby ponúknuť. Od roku 2003 sa všetko nahráva v našich domácich podmienkach. Skúšobňu máme vybavenú ako malé domáce štúdio, s ktorým sme sa naučili celkom slušne pracovať a dá sa povedať, že úplne nám vyhovuje takýto spôsob nahrávania. Máme kľud a nikam sa nemusíme náhliť a stresovať časom, ktorý by stál mnoho financií. Tie radšej investujeme do podoby a vydania CD.

Od albumu 2004 „The Storm Is Just Coming“ sme to vždy pripravili ako enchanced CD s bohatou multimediálnou stopou vrátane textov, fotiek, videí. Odvtedy sa to stalo pravidlom na každom našom albume. Snažíme sa takto ten priestor média využiť čo najlepšie, ponúknuť fanúšikom maximum, nielen hudobnou stopou. Žiaľ, mrzelo nás, že v recenziách to takmer nikto ani nespomenul, ako by to bola bežná vec, čo určite nie je. Nevadí, každopádne to budeme preferovať aj naďalej, tak to môžu fanúšikovia očakávať aj na novinke.

Samotná novinka bude obsahovať 11 skladieb, z toho 5 naozaj rýchlych thrashových vypaľovačiek, jednu pomalú skladbu a tri v pekne nakopnutom strednom tempe. Jedna bude epickejšia a dlhšia a ešte jednu kratšiu pomalú, takmer akustickú vec. Vydanie nového albumu plánujeme zatiaľ vo vlastnej réžii ako digi pack na september až október 2013.

Plánujete podporiť nový album aj nejakým klipom?
Určite áno, vieme už aj na ktorú skladbu a máme aj námet na scenár. Klip by mal byť vonku skôr ako samotný album, no momentálne viac ohľadom klipu nebudem prezrádzať, snáď to všetko vydá tak , ako si to predstavujeme.

Budem teda držať palce. Novinári škatuľkujú vašu hudbu ako power/thrash metal. Ako by si ju opísal ty? A vôbec, aký máš názor na toto rozdeľovanie do žánrov?
Asi v podstate aj majú pravdu, je to ku nám zrejme najbližšie. Podľa mňa hráme skôr taký power/thrash amerického strihu, ako trebárs ICED EARTH, NEVERMORE, FLOTSAM &JETSAM a možno ešte ANGEL DUST, fakt netuším, kam to prirovnať…, až veľmi blízko k thrashovým kapelám. Avšak, keď sme využívali v muzike klávesy, tak to bolo viac k melodickému power metalu, hlavne v začiatkoch MIDNIGHT SCREAM. Je problém úplne úzko špecifikovať náš štýl, pretože miešame heavy a thrash metal, melodické a rýchle pasáže s tvrdými a najnovšie už aj nielen s čistým spevom. Asi som veľmi nepomohol v tom škatuľkovaní, je to proste True Metal Music (smiech).

Tak asi ostaneme pri tom power/thrash … Osobne sa mi názov MIDNIGHT SCREAM veľmi páči. Pamätáš si ešte ako vznikol?
Ou, vďaka. Pamätám si, keď ma oslovil Miro Lászlo (z lučeneckej kapelky DEFINITION), niekedy začiatkom roka 2000 ohľadom spoločného projektu. Viem, že ten názov a aj logo som mu posielal začiatkom februára v ten rok. Súhlasil. Vlastne odvtedy sme to aj dali dokopy pod týmto menom. Ani neviem odkiaľ som na to prišiel, proste sme chceli nejaký pravý metalový názov. A pôvodne sme plánovali hrať melodický death metal alá DARK TRANQUILLITY. To uvádzam pre predstavu, no situácia sa postupne vyvinula v úplne iný štýl, hlavne príchodom klávesáka.

Zaujímavé. Vedel si, že v roku 1999 vznikla ešte jedna kapela z Grécka s takýmto názvom? Dnes už nefungujú…
Zistili sme to, keď sme nahrávali náš prvý album „My Girlfriend Death“ v júli 2001. Písali sme si nejaké maily.., nechceli sa premenovať (smiech). Oni ale hrali dosť odlišnú muziku od našej, myslím že asi death metal, alebo niečo také.

Ak mám správne informácie, tak black/death reznutý gotikou. Ste naozaj skúsená kapela, ktorá ma za sebou neuveriteľné množstvo koncertov. Hrali ste už na jednom pódiu s takými menami ako GAMMA RAY, PRIMAL FEAR alebo BEHEMOTH. Ale je nejaká skupina, s ktorou by ste si chceli zahrať, či už na jednom festivale alebo na spoločnom koncerte?
To by bola otázka asi pre každého individuálne. Myslím, že nemáme ako kapela nejakú modlu. Keď sme prvý krát hrali v Detve s KREATOR a EDGUY v roku 2002, fakt že na jednom pódiu, bola to pecka. Vtedy tých našich 25 minút ubehlo ako minúta, vôbec si od toho nadšenia náš set nepamätám, zato KREATOR sme žrali každú sekundu, bolo veľmi pekné ich sledovať z boku pódia, ich prácu a všetko okolo toho. Odvtedy sme sa s nimi stretli ešte asi dvakrát na spoločnom pódiu v Banskej Bystrici a Plzni. Potom sme hrali s GAMMA RAY, OLIVER/DAWSON SAXON. Hrali sme aj s mojou obľúbenou kapelkou DESTRUCTION v Martine v roku 2004. Teraz hneď si na všetky skupiny nespomeniem, ale určite by sme si radi zahrali s akoukoľvek známou, štýlovo spriaznenou kapelou, určite s ICED EARTH. Avšak, ako hovorím, možno každý člen by inklinoval ku niekomu inému. Sme vďační za každú príležitosť zahrať si v podstate s kýmkoľvek, my sme bezproblémová partia.

Pozeral si si už vlastne s akými hviezdami budete mať tú česť hrať na Wackene?
Len veľmi zbežne, podrobne som to zatiaľ neštudoval. Určite keď sa to bude blížiť, budem sa tomu venovať a zmapujem si to podrobnejšie, viem len, že je tam toho fakt „narváno“.

Skúsim sa spýtať aj Teba jednu vec. V poslednej dobe mám pocit, akoby sa s kapelami (nielen slovenskými) roztrhlo vrece. Nemáš pocit, že prevyšuje kvantita nad kvalitou?
Je veľa nových kapiel na scéne, ani nie thrashových, avšak ich nesledujem. Mám svojich obľúbencov a tým sa venujem už roky. Samozrejme, mám aký-taký prehľad vďaka médiám a internetu o zahraničnej, ale aj o našej domácej scéne. Ten prehľad si samozrejme udržiavam stále. Myslím, že keď príde do popredia nejaký štýl, tak sa vyrojí množstvo kapiel, následne pár rokov sa trh nimi presýti a zostanú fakt len tí najlepší v akomkoľvek štýle, či už to je thrash metal, death metal, nu – metal, metalcore atď. Niekedy máme aj v kapele fakt pocit, že aj u nás sú lepšie kapely ako niekedy vydávajú zahraničné vydavateľstvá. Všetko to už ale nemám šancu usledovať, najmä v rokoch 1986 až 1996 som mal dôkladne zmapovanú scénu. Potom som už to všetko dianie sledoval oveľa menej. Zrejme nejaké kvalitatívne sito by niektorým firmám nezaškodilo, ale biznis je biznis a keď sa niečo dá predať a berú to tak, že na kvalite nezáleží, podstatný je zisk…, asi vieš ako to myslím.

Asi áno. S predošlou otázkou súvisí trošku aj táto. V poslednej dobe ako sledujem klubové koncerty, tak na ne chodí čoraz menej ľudí. Niekedy ich nepriláka ani zahraničné meno. Je však pravdou, že nielen s koncertmi sa v poslednej dobe roztrhlo vrece…V čom vidíš problém v čoraz nižšej diváckej účasti na koncertoch? Pociťujete tento fakt aj vo vašej kapele?
Konkrétny dôvod určite nebude jednoznačný, bude tam viacero faktorov, od ktorých to závisí. Proste niekedy to môže byť aj zlá informovanosť o akcii, ale aj úplná ľahostajnosť a lenivosť ľudí. Niekto si fakt vyberá, keď už má tú možnosť, trebárs naozaj len legendárne zahraničné kapely, alebo len koncerty kapiel jeho srdcu najbližších. A proste niekto domácu scénu už úplne ignoruje a tak nejde na žiaden koncert v klube ani nič podobné, niekomu nevyhovuje cena vstupného ani 1 euro…

Ako kapela síce v posledných rokoch mávame čoraz viac ľudí na koncertoch kde hráme, ale stane sa aj výnimka a z nepochopiteľných príčin sme raz zostali v nemenovanom klube a meste s ešte jednou výbornou kapelou na celej akcii asi pätnásti vrátane nás členov kapiel, zvukára a pár ľudí. Deň predtým tam vraj ani nebol koncert a bolo narvané.

Dvadsať rokov dozadu by boli ľudia cestovali bez problémov stovky kilometrov za koncertom hocijakej trochu známejšej metalovej kapely, domácej bez výnimky. Vtedy veľa väčších zahraničných kapiel ešte ignorovalo tzv. východný blok, kým sa neprišlo nato, že aj tu je hlad po takej muzike. Potom postupne začal pretlak zahraničnej hudby na našom trhu a všetko sa postupne presýtilo a klesol záujem aj o domácu scénu. Samozrejme zmenil sa aj trh s hudbou, všetok ten biznis je už úplne inde a na inej úrovni.

Kapely sa snažia viac koncertovať aj kvôli financiám, pretože predaj nosičov za posledné desaťročie rapídne klesol. Vieme kvôli čomu, aj tam je viacero príčin. Nechcem sa tu prezentovať ako nejaký odborník na túto tému, to vôbec nie som. Je to len môj osobný dojem, pohľad na vec ako muzikanta a fanúšika metalu a možno sa mýlim, príčina bude úplne niekde inde. Je to téma na osobitú debatu, zrejme aj s niekým zainteresovaným do hudobného biznisu. Rád by som si vypočul názory trebárs vydavateľov, manažérov kapiel a firiem, predajcov nosičov, že kam a ku akému poznatku by sme dospeli. Ale to by už bola zrejme väčšia „politika“.

Ďakujem za obsiahly názor. Nemyslíš si, že to niekedy spočíva len v lenivosti ľudí?
Dnes má každý takmer všetko na dosah, tak ako keby vzácne okamihy a srdečnosť prestali mať svoje čaro. Ľudia mi pripadajú skeptickí, uzavretí do seba, hľadajú si zbytočné konflikty a robia si nepriateľov, akoby ich nič netešilo. Je to asi odraz tejto doby alebo čo, neviem. Určite je to len na nás a našom prístupe ako fanúšikov k svojej obľúbenej hudbe, ale aj k životu a životnému štýlu, či sa niečo zmení k lepšiemu.

To si pekne a žiaľ aj pravdivo napísal. Ešte nachvíľu otočím tému na Wacken Open Air. Predstav si, že váš koncert zaujme ľudí z vydavateľstiev a promo agentúr. Vedeli by ste sa vzdať svojich doterajších životov a pokúsiť sa preraziť len a len hudbou?
Pre niektorých z nás by to bolo ťažšie, pre iných jednoduchšie. Určite by sme to nezavrhli a snažili by sme sa s tým niečo urobiť. Osobne by som si svoj život vedel usporiadať podľa toho, čo by bolo pre MIDNIGHT SCREAM potrebné a najlepšie. Veď sa tu s tým (muzikou a kapelou) seriem už 23 rokov popri normálnom, manuálnom zamestnaní a iných záležitostiach. Neváhal by som, aspoň by som to teda skúsil, či to dokážem, ale verím, že áno. Hudbe som obetoval zo svojho života naozaj veľa času. Veľa ľudí z môjho okolia napríklad už nevydržali so mnou žiť v takomto životnom štýle. Teraz však mám podporu z každej strany a obrovskú toleranciu, za čo som vďačný rodine a tým, ktorí pri mne stoja. Ale späť k tvojej otázke. Keby ku tomu došlo, idem do toho na 100 percent!

Super! Rozprávali ste sa aj s minuloročnými víťazmi z RUST2DUST, ako to na Wackene vyzerá? Ak nie, tak učiníte tak, alebo sa spoľahnete sami na seba?

Náš spevák Jaro sa po bratislavskom finále finále rozprával s Tomášom, ale viac preberali veci okolo spevu a tak. Absolútne neriešili nič ohľadom Wackenu. Videli sme ich dokument na youtube o tejto akcii, osobne som navštívil (aj sme hrali s MIDNIGHT SCREAM) už pár menších festivalov, samozrejme nie až v takýchto markantných rozmeroch, ale zhruba vieme ako to tam chodí a čo môžeme očakávať. Budeme múdrejší, keď dostaneme bližšie info, podmienky a inštrukcie o Wackene, ale nevidím v tom nič nezvládnuteľné, určite si poradíme.

Pali aj Jaro, ďakujem pekne za váš čas a odpovede. Vidíme sa na Wackene. Držíme vám palce!
Ja tiež veľmi pekne ďakujem, aj za Jaríka, aj za celú kapelu. Ďakujeme za priestor, rozhovor a tvoju podporu. Vidíme sa, nech sa ti darí Stanley!

Autor: Stillborn