Khadaver – New World Disorder

Prešovská skupina KHADAVER je na scéne už od roku 2006. Súčasná zostava kapely sa sformovala niekedy v rokoch 2010 až 2011. Východniari majú na svojom konte viacero nahrávok, počnúc demom z roku 2008 „Beta Version“, no debutový album sa im podarilo vydať až v lete 2012. Album „New World Disorder“ si vydali na vlastné náklady a veruže urobili mu naozaj výborné promo. Je pravda, že album vyšiel už takmer pred rokom, no po semifinále súťaže Wacken Metal Battle v Prešove slovo dalo slovo a rozhodli sme si naň posvietiť.
Najskôr vyšiel album iba v digitálnej podobe, potom sa našťastie kapela umúdrila a vydala ho v digipackovom balení v náklade 300 kusov.  Hneď v úvode ich musím pochváliť za naozaj výborné prevedenie celého vonkajšieho zovňajšku. Artwork vyzerá naozaj zaujímavo a pútavo, kvalitný booklet zas zdobia fantastické Sachtikusove fotky borcov z KHADAVER.

Ešte predtým ako prejdeme k samotnej hudobnej náplni, musím podotknúť, že nie som až takým veľkým fanúšikom akého si cyber elektro metalu azda s výnimkou dnes už nefungujúcej kapely RED HARVEST. Hneď v úvode musím vyzdvihnúť naozaj veľmi dobrý zvuk na celom albume.

Úvodná „Europa In Flames“ slúži v podstate ako intro a naozaj vhodne vás pripraví na ďalších 10 skladieb. Po nej nasleduje skladba, ktorá ma najviac zaujala z celého albumu – „Kampfbereit“. Tá má zaujímavú gitarovú melódiu, správny ťah a je pre mňa najzaujímavejšou na celom albume. Nielen v tejto piesni dominuje dobrý blackový škrek Syonixa Khalta.

KHADAVER podporili novinku aj klipom, ktorý je natočený ku skladbe „New World Disorder“ a tá je zas asi najchytľavejšou na celom albume. Mimochodom, videoklip sa naozaj vydaril. „New World Disorder“ sa stala už hitovka koncertov tejto kapely.



Všetko vyššie spomenuté beriem ako plusy albumu. Avšak ja si nemôžem pomôcť na môj vkus je to s elektro prvkami až príliš prehnané a celý album, ktorý má trištvrte hodinku, nedokážem sústredene počúvať. Časom sa mi najmä vďaka elektronickým prvkom zlievajú skladby do jednej a prídu mi na jedno kopyto, pritom to tak nie je. Každá pieseň žije svojim životom, má inú skladbu, ale práve toľko omieľané elektronické prvky mi tam proste nerežú, nie sú a nebudú mojou šálkou kávy.

Pozastavil by som sa ešte pri skladbe „Vacuity“, v ktorej si zobrali KHADAVER za hosťa, pre mňa neznámu vokalistku, ktorá sa snaží navodiť atmosféru celej skladbe, ale žiaľ vôbec sa jej to nedarí. Jej spev mi tam vôbec nesedí. Samotná skladba pôsobí naozaj veľmi rozhárane a je azda najhoršou na tejto nahrávke. Nie som si istý, či práve tento hosť bol vhodnou voľbou.

Celkovo je veľmi ťažko zaškatuľkovať hudbu KHADAVER. Niekde sa uvádza blackened industrial metal, ja by som však ostal pri cyber elektro metale s blackovým vokálom. Nemôžem si pomôcť, ale aj napriek ako takej hudobnej originlite (na Slovensku určite) som si pri niektorých pasážach spomenul na niektoré iné spolky, námatkovo spomeniem RAMMSTEIN, MARYLIN MANSON, ABORYM, RED HARVEST. Neberiem to ako veľkú chybu, no neubránil som sa tomu. Pri takej skladbe „Battlezone“ majú zaujímavé štadiónové pokrikovanie „hej, hej“, ktoré počúvame pri heavy metalových formáciách. Chcelo by to väčšiu kompaktnosť nahrávky a aby udržala pozornosť poslucháča každá skladba.  

Možno som až príliš kritický, no nedá sa mi inak. Celkovo je však nahrávka „New World Disorder“ určite na európskej úrovni a je naozaj veľmi dobré, že nám v Prešove vyrástla takáto kapela. Našliapnuté majú dobre a najmä majú naozaj výborne zmáknutú nehudobnú prezentáciu kapely. Ja však aj kvôli vyššie spomínaným riadkom, viac bodov dať jednoducho neviem. No, jedným dychom dodám, že už teraz som zvedavý na druhý album. Takže chalani, jednoznačne držím  palce.

Žáner: blackened cyber elektro metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Prešov)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 14.8.2012
Web: bandzone.cz/khadaver
Zostava:
Nihil Nix – gitara, syntetizátor, bicie, sample, doprovodné vokály
Syonix Khalt – spev, basgitara
Cyanide Dreth – gitara
Diskografia:
New World Disorder – 2012
Tracklist:
Europa in Flames (1:19)
Kampfbereit (3:50)
21st Century Antichrist (4:07)
Vacuity (3:50)
New World Disorder (4:17)
Battlezone (4:11)
deGenerated (4:46)
Binary Runners (3:40)
Digital Whore (4:46)
A.D. Assault (4:41)
Technofuneral (5:41)
Definitíva:
Prešovčania KHADAVER odviedli na svojom
 debutovom albume „New World Disorder“
 solídnu prácu, na slovenské pomery nadštandardnú.
Vašu pozornosť však zrejme neudrží celý album,
 ale títo chalani majú dobre našliapnuté,
 dovolím si tvrdiť, že aj smerom do zahraničia. Treba však ešte určite na viacerých veciach popracovať.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla