EVANESCENCE si premiéru na Slovensku užívali, vrcholom večera bol však TARJIN koncert

Počas prvej septembrovej soboty zavítala na Slovensko americká rocková skupina EVANESCENCE.

TRNAVA. Hneď po oznámení koncertu EVANESCENCE sa na sociálnych sieťach strhla búrlivá diskusia o mieste konania. Organizátori z agentúry Profi Event si pôvodne vybrali City Arénu v Trnave. Skeptici tvrdili, že tento priestor je úplne zbytočne veľký a pokojne by stačil bratislavský Majestic. So City Arénou to bola pravda, s Majesticom blud. Napokon sa teda podujatie presunulo do areálu Slávie Trnava, a bol to veruže veľmi dobrý ťah.

Fanúšikovia pred koncertom TARJI TURUNEN. V Trnave boli aj Argentínčania. Foto: Radka Valentínová

Obavy o návštevnosť sa našťastie rozplynuli. Aj keď treba jedným dychom dodať, že boli oprávnené. EVANSCENCE už dávno nie sú kapelou, akou boli v čase svojej najväčšej slávy okolo roku 2005. Navyše, z pôvodnej zostavy ostala v skupine len speváčka Amy Lee. V rámci turné sa Američania predstavili aj v susedných Čechách a ani tam to s návštevnosťou nebola žiadna sláva.

Našťastie organizátori potvrdili k balíčku kapiel EVANESCENCE a neznámej formácie VERIDIA u nás aj veľmi populárnu Tarju Turunen, a tak sme sa v Trnave vyšplhali na zaujímavé číslo. Približne 3000 fanúšikov.

Organizátori opäť vsadili na kapely so speváčkami, ako tomu bolo začiatkom júla v Banskej Bystrici (reportáž TU). Mierne obavy vzbudzovala aj predpoveď počasia. Na deň koncertu boli hlásené výdatné zrážky, čo sa napokon nepotvrdilo. Počas dňa síce párkrát spŕchlo, ale nebolo to nič dramatické. Dážď visel na vlásku počas celého koncertu, ale zapršalo len počas úvodnej polhodinky koncertu EVANESCENCE.

Organizácia koncertu prebehla na výbornú. Milý areál, kde sa ľudia netlačili, dostatok stánkov s jedlom a pitím, aj keď vegetariáni si teda na svoje neprišli. Všetko šlapalo ako švajčiarske hodinky. Kapely začínali na minútu presne. Ako prvá sa publiku predstavila u nás vskutku neznáma skupina VERIDIA.

VERIDIA. Foto: Radka Valentínová

Prvé, čím štvorica hudobníkov na čele so speváčkou Deenou Jakoub zaujala, bol imidž. Tak ako ich logo, aj ich kostými boli kontrastom čiernej a bielej farby (jin-jang?). VERIDIA fungujú od roku 2014 a na aktuálnom turné po Európe sprevádzajú EVANESCENCE a prezentujú svoj aktuálny a zatiaľ jediný plnohodnotný album „The Beast You Feed“. Sami sa označujú škatuľkou alternative rock, no ja by som tam s čistým svedomím pridal ešte nálepku pop.

Najzaujímavejšie na celom vystúpení bola speváčkina farba hlasu, ktorá sa v niektorých polohách podobala na Gwen Stefani. Áno, čítate dobre. Celkovo mi ich alternatívny rock pop pre rádiá neprišiel veľmi zaujímavý, ani inovatívny.

Okrem imidžu kapela zaujala ešte pódiovým prejavom, boli výborne zladení, najviac sa „nabehala“ líderka kapely Deena Jakoub. Polhodinka v spoločnosti VERIDIA ubehla celkom rýchlo. V závere koncertu nezabudla Deena podotknúť, že sa budú pohybovať pri stánku s merchandise, kde sa radi stretnú s fanúšikmi. Milé.

TARJA. Foto: Radka Valentínová

S úderom 20. hodiny vyšla na pódium v trblietavých strieborných šatách fínska diva Tarja Turunen so svojou kapelou. Mnoho fanúšikov meralo cestu do slovenského Ríma práve kvôli nej. Koncert odpálila piesňou „No Bitters End“, pokračovala „500 Letters“ a „Demons In You“. Práve táto pieseň mňa osobne potešila najviac. Je hravá so zaujímavými gitarami a naživo funguje perfektne.

Od úvodného momentu bolo vidieť na fínskej speváčke, že si koncert užíva. Nefalšované úsmevy na každú stranu, klasické „dobrý večer“ a „ako sa máte“ rozvášnili natešený dav. Bolo vidieť, že je uvoľnená. Za Tarjou nezaostávala ani kapela. Na nezastavenie bol najmä basák Kevin Chown.

TARJA. Foto: Radka Valentínová

Z čerstvej albumovej novinky „In the Raw“ odznela jediná pieseň „Dead Promises“. Došlo aj na prvú skladbu po Tarjinom osamostatnení „I Walk Alone“, ale aj na nightwishovsko-moorovský cover „Over the Hills and Far Away“. Potešili aj „Innocence“ a záverečná „Until My Last Breath“. V závere Tarja nezabudla predstaviť svoju skvelú kapelu.

O fínskej dive je známe, že si svojich fanúšikov váži a je nesmierne milá osôbka, čo potvrdila aj v Trnave. Na nič sa nehrala a s pár vyvolenými fanúšikmi sa stretla vo svojom minibuse. Tarjin koncert bol vrcholom večera, ale to sme samozrejme ešte nevedeli.

EVANESCENCE v Trnave. Foto: Radka Valentínová

Všetko už bolo prichystané na hlavné hviezdy večera, ktoré na Slovensku vystúpili po prvýkrát – EVANESCENCE. Nemilo nás zaskočilo, keď nám ochrankári oznámili, že akreditovaní fotografi nesmú ísť do pitu pod pódiom, pretože manažment kapely fotenie zakázal. Nestalo sa to len v Trnave, platilo to počas celého európskeho turné. Avšak, prvé sklamanie teda bolo na svete.

Kapela mala výborne nasvietené pódium, zlé jazyky tvrdili, že Amy Lee už hlasovo nestíha, ale nebolo to celkom tak. Pravdou je, že jej výrazne pomáhala gitaristka Jen Majura, lenže treba vziať do úvahy aj to, koľko toho cez koncert Amy nabehala. Podobne ako Tarja Turunen, aj americká speváčka sa prihovorila nadšenému a výbornému publiku v slovenčine. Nezabudla povedať, že boli v meste od včera a boli sa pozrieť aj na trnavskom jarmoku, kde sa im páčilo. Amy Lee pôsobila prirodzene a koncert si viditeľne užívala.

EVANESCENCE. Foto: Radka Valentínová

Šou odštartovalo intro „Imperfection“, pokračovalo sa skladbou „What You Want“ a prišiel na rad prvý megahit „Going Under“. Potešila aj skladba „Whisper“ z debutového albumu. Mierne zamrzelo, že mnoho fanúšikov sa na celý koncert pozeralo prostredníctvom displeja svojho mobilného telefónu. Je v poriadku urobiť si pár fotiek, natočiť krátke video, ale odsledovať celý koncert cez mobil, je už na pováženie. Aj tak sú poväčšine tie zábery tragické. Ale hold, je iná doba.

Avšak, poďme späť ku koncertu. Zraky všetkých prítomných sa upierali najmä na Amy Lee, netreba zabúdať ani na zvyšok kapely, pretože aj vďaka nim sme videli veľmi dobrý koncert. Treba však podotknúť, že na fanúšikoch bolo vidieť, že sa chytajú najmä na notoricky známe hity. Samozrejme, užívali si aj menej známe skladby, ale nie s takým nadšením. Amy Lee sa opäť predviedla aj ako výborná klaviristka, neraz zvládla pobehovať po pódiu s mikrofónom a počas skladby sa usadiť za klávesy a pokračovať v speve.

Amy Lee za klavírom. Foto: Radka Valentínová

Koncert bol naozaj dobrý, ale počas celých 90 minút sa mi nedostavili tak potrebné emócie. Nepodarilo sa to ani so známymi hitmi v závere koncertu „Bring Me to Life“ (chýbali spevácke party Paula McCoya), či precítenej a výborne zaspievanej „My Immortal“. Škoda.

Ale zrejme som bol v menšine, pretože fanúšikovia si koncert vychutnávali a vytvorili výbornú atmosféru, na ktorú nezabudne ani samotná kapela. Úplný záver obstarali EVANESCENCE netradične. Mixom šiestich skladieb. Ich návrat na scénu bol pre fanúšikov istotne najlepším rozhodnutím kapely. Len nabudúce by ste už mohli povoliť oficiálne fotenie.

Organizácia tohto veľkého koncertu istotne nebola jednoduchá, ale napokon sa všetko zvládlo k spokojnosti. Vydržalo aj počasie, ale čo je najhlavnejšie – publikum sa bavilo počas výborných koncertov.

Setlist EVANESCENCE: „Imperfection“, „What You Want“, „Going Under“, „The Other Side“, „All That I’m Living For“, „Lithium“, „Whisper“, „New Way to Bleed“, „Call Me When You’re Sober“, „Made of Stone“, „Lost in Paradise“, „Oceans“, „Disappear“, „Imaginary“, „Bring Me to Life“ – „My Immortal“, „ Haunted / My Last Breath / Cloud Nine / Everybody’s Fool / Weight of the World / Snow White Queen“

PLUSY:
Atmosféra, organizácia, svetlá, zvuk, Tarja

MÍNUSY:
Zákaz fotenia EVANESCENCE

Foto: Radka Valentínová