DRAGONFORCE – Extreme Power Metal

Ikony európskeho speed metalu na novinke „Extreme Power Metal“ pokukujú po svojej minulosti. Výsledkom je nahrávka, ktorou sa do rad DRAGONFORCE vracia element bezstarostnosti, odviazanosti a zábavy.

Materiál je súčasne aj labuťou piesňou basáka Frédérica Leclercqa. Ten prikývol na ponuku, ktorá sa zvyčajne neodmieta, a posilnil tak rady thrashových velikánov KREATOR. Až nasledujúca doska ukáže o akú veľkú stratu pôjde, keďže na aktuálnej radovke sa postaral o skutočne svieže kúsky. Aby sme zo začiatku odbili hneď i zmeny na súpiske, tak za klávesmi hosťuje Coen Janssen (EPICA).

DRAGONFORCE – Extreme Power Metal

Už od úvodných tónov je okamžite postrehnuteľné ako veľmi náladovo sa tento album odlišuje od predchodcu „Reaching Into Infinity“ (recenzia TU). Sporadická riffová agresívnosť, drsný vokál či death metalové blast beaty sú na minime. Album pôsobí omnoho vzletnejšie, nadýchanejšie i nablýskanejšie. Uvoľnenosť a nadhľad umocňuje miestami veľmi silný odkaz muziky osemdesiatych rokov. Ten je evidentne prítomný aj v samotnom obale, ktorý si nezadá akýmkoľvek prepáleným „coverom“ staručičkých VHS kaziet či počítačových hier.

Ak pominieme spomenuté výrazové odlišnosti, tak „Extreme Power Metal“ ako aj minulé albumy stavia hlavne na príťažlivej melodike a výrazne klenutých i úderných refrénoch majúcich niekedy aj popový či hymnický odlesk. Neodmysliteľným a nepopierateľným typickým znakom Britov sú neustále sa klbčiace gitary. Ich nadzvuková rýchlosť riffov, lahôdkovo zvonivé vyhrávky či nekonečný maratón šprintujúcich sól je o poznanie hravejší a kaskadérsky náročnejší, nehovoriac o štandardnej dávke nevyspytateľnosti až šibnutosti.

DRAGONFORCE už dávno nie sú číro speed metalovým spolkom, čomu dopomáha nielen široká škála podmanivých a uhrančivých kláves tvárniacich podtón skladieb, ale aj spektrum kadejakých samplov majúcich nádych i filmových efektov. Tie spolu dodávajú piesňam aj na žiadanej sýtosti.

DRAGONFORCE

Tradičnú ultra rýchlu tvár kapely s výstavnými refrénmi, gitarovými orgiami s vycibrenou ekvilibristkou zastupuje hneď úvodná „Highway to Oblivion“ s parádne vystupňovaným úvodom. Tú istú líniu drží brutálnym náklepom začínajúca „Troopers of the Stars“, neúnavná „Razorblade Meltdown“ a s melodicky vypiplaným a rozpínavým refrénom „Skyforged Dream“.

„Heart Demolition“ alebo „Strangers“ v sebe skrývajú popovo rockový odtlačok a už spomenutý odkaz osemdesiatok podporený syntetizátormi. Ďalšiu tvár dosky zastupuje vesmírna „Cosmic Power of the Infinite Shred Machine“ s vokálom atakujúcim nebeské klenby, ktorý opäť rozvášni debaty vokálnej suverénnosti Marca Hudsona, ale hlavne upúta klávesovo-gitarovo sólovou časťou.

„The Last Dragonborn“ s orientálne vybrnkávaným motívom a heroickým baladickým nádychom či „Remembrance Day“ s netradične umiestnenými gajdami a oslavne pochodovým tempom, patria skôr k nevýrazným položkám albumu. K nim sa dá zaradiť aj „cover“ „My Heart Will Go On“ pôvodne od Celine Dion, ktorý ani v tomto speedovom prevedení nie je zbavený dáviaceho reflexu a bledne v porovnaní s minulými lepšie zvolenými piesňami.

„Extreme Power Metal“ síce nie je najlepšou doskou DRAGONFORCE, k tomu jej jednoznačne chýba prvok prekvapenia, nemálo zásadných či vyčnievajúcich piesní. Je však dielom, v ktorom cítiť zúročenie doteraz nadobudnutých skúseností, entuziazmus a zapálenie z hry i vyvážený diel pobláznenia.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: earMUSIC
Dátum vydania: 27.09.2019
Web: http://www.dragonforce.com/
Zostava:
Marc Hudson – vokály
Herman Li – gitary
Sam Totman – gitary
Frédéric Leclercq – basgitara
Gee Anzalone – bicie
Tracklist:
Highway to Oblivion (06:48)
Cosmic Power of the Infinite Shred Machine (06:36)
The Last Dragonborn (06:12)
Heart Demolition (05:39)
Troopers of the Stars (05:03)
Razorblade Meltdown (04:45)
Strangers (04:29)
In a Skyforged Dream (04:45)
Remembrance Day (05:10)
My Heart Will Go On (03:24)
Diskografia:
Valley of the Damned – 2003
Sonic Firestorm – 2004
Inhuman Rampage – 2006
Ultra Beatdown – 2008
The Power Within – 2012
Maximum Overload – 2014
Reaching into Infinity – 2017
Extreme Power Metal – 2019
Definitíva:
Novinka Britov DRAGONFORCE „Extreme Power Metal“ nielenže s prehľadom napĺňa očakávania, ale robí tak s ľahkosťou či nadhľadom prvých dosiek diskografie a navyše, za prítomnosti nepreberného množstva atraktívnych melódií a hlavne bláznivo vycibrenej gitarovej hry.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla