BORKNAGAR – True North

Na nový album BORKNAGAR sme čakali tri roky. „True North“ si určite zaslúži pozornosť.

Metalová stálica z Nórska nám na svojom novom albume ponúka epikou nabitú atmosféru v každom songu. Ich tvorba sa od roku 1996 určite posunula. BORKNAGAR sa z albumu na album neposúvajú nejakými dramatickými a drastickými krokmi, ale idú pomaly krok po kroku.

BORKNAGAR – True North

Perfektný spev, gradácie „deja“ v každom songu, čo sa zvukovej palety týka. Musím hneď na začiatku napísať, že ide o veľmi silnú a epickú nahrávku. Perfektná rytmika, geniálny zvuk aj produkcia. BORKNAGAR nenechali na novom počine nič na náhodu. Vyšperkované veci do absolútneho detailu. Až sa mi žiada vypustiť slovo, že „najlepší album“. Ale to sa nedá povedať takto hneď a teraz. To všetko ukáže čas.

„True North“ má všetko, čo má moderný metalový album mať. Pôsobí chladne, majestátne, ale zároveň aj veľmi sviežo. Miestami počujeme folk metal, ktorý okorenia symfonické pasáže a samozrejme aj black metal. Naozaj ide o veľmi širokú paletu a prierez zvukov v podaní BORKNAGAR.

Hneď v druhej skladbe „Up North“ vyťahujú Nóri všetky zbrane. Ide o najsilnejší song aktuálnej nahrávky. Dostali ma hammondky a keby bola pieseň trochu pomalšia, s pokojom by ju mohli hrať aj DEEP PURPLE.

BORKNAGAR. Foto: Jorn Veberg

Nadbytočných experimentov sa nedočkáme. Veď, načo aj? Nový album BORKNAGAR je naopak tým pravým orechovým, pre metalového fanúšika, ktorý nepotrebuje hľadať škatule, ani názvy štýlov. Proste je to poctivý metal. „The Fire that Burns“ je skutočne prenádherný 6 a pol minútový song, v ktorom sa skrýva absolútne všetko, čo nový BORKNAGAR ponúka.

„Wild Father´s Heart“ je naopak veľmi silnou a prekrásnou baladou. Každý song má svoj príbeh a je ucelený. Uzavretý a krásny vo svojej podstate. Vydanie „True North“ nesprevádzali plné strany úspešnej kritiky. Nemal silné citáty z metalových portálov. Kapela jednoducho vydala poctivý materiál.

Nahrávku zdobia príjemne gradujúce skladby, ktoré sa vrývajú pod kožu a zdobí ho perfektný Vortexov vokál. Ozdobou je istotne aj celková produkcia a skladateľský potenciál tejto zostavy. Takáto hudba ma jednoducho baví. Za mňa je novinka naozaj veľkolepým epickým dielom.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive viking/folk/black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 27.09.2019
Web: http://www.borknagar.com/
Zostava:
ICS Vortex – spev
Øystein G. Brun – gitara
Jostein Thomassen – gitara
Lars A. Nedland – klávesy
Bjørn Dugstad Rønnow – bicie
Tracklist:
Thunderous (08:35)
Up North (06:29)
The Fire That Burns (06:33)
Lights (05:04)
Wild Father’s Heart (05:42)
Mount Rapture (06:08)
Into the White (05:58)
Tidal (09:33)
Voices (05:10)
Diskografia:
Borknagar – 1996
The Olden Domain – 1997
The Archaic Course – 1998
Quintessence – 2000
Empiricism – 2001
Epic – 2004
Origin – 2006
Universal – 2010
Urd – 2012
Winter Thrice – 2016
True North – 2019
Definitíva:
BORKNAGAR vydali výborný epický a majestátny album. Ponúka nám perfektné melódie, dokonalý spev a rovnako tak nie je čo vytknúť produkcii, ani celkovej nálade albumu. Dobrá robota.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články