BLUT AUS NORD – Hallucinogen

Francúzi BLUT AUS NORD prichádzajú s albumovou novinou nazvanou „Hallucinogen“ po dvoch rokoch.

Túto recenziu postavím do polohy: JA a BLUT AUS NORD. Lebo hudba je intímna vo svojej podstate. Je to ucelené umelecké dielo, ku ktorému treba vzhliadať s úctou, rešpektom, ale prirodzeným pocitom. Ak sa mi niečo nepáči, musím to napísať. Ak sa mi niečo páči, taktiež.

BLUT AUS NORD – Hallucinogen

Francúzi BLUT AUS NORD sa rozhodli hrať so mnou na skrývačku. Vyšlo im to. Nenašiel som ich až do konca tohto albumu s názvom „Hallucinogen“. Dozaista veľmi rád priblížim svoje dojmy, ktoré sú čerstvé a ešte celkom teplé. Som unesený, poviem to hneď takto naraz. Novinka je teda riadna halucinácia, to vám teda poviem. Perfektné, ba priam dokonalo ucelené dielo rôznych žánrov v kope.

Album začína ťažko definovateľným úvodom. Ulietavam a totálne sa nechávam rozkúskovať dobrým zvukom. Jemne epickým, ale predsa tvrdším. Akoby som do seba dával SÓLSTAFIR a CULT OF LUNA. Do toho by mi sekundovala INER ARMA a z diaľky sa na vás pozerali Japonci MONO. Uletený úvod, ktorý sa na mňa pôsobím veľmi dobre.

Treba podotknúť, že „Hallucinoge“ je úplne iný album ako bol jeho predchodca „Deus Salutis Meae“. Ubudlo black metalu a pribudlo psychedélie. Ubudlo spevu. Pribudlo atmosféry. BLUT AUS NORD sú jedinečná kapela s jedinečným soundom. Francúzi to majú so mnou zrátané. Naša hra na schovávačku je naozaj pekná.

Album nám ponúka perfektné paľby. Úžasné, ba až farebné motívy, ktoré sa tlačia z ich zvukov. Post metal je v popredí, jemne ladený symfonický black ako pozadie. Kostolné žalmy… a halucinácie.

BLUT AUS NORD

Pieseň „Nomos Nebuleam“ je absolútnou výkladnou skriňou celého albumu. Iskrivá a pekelne dlhá. Ani by nemala nikdy skončiť. Vlastne, nemusela by. Užíval by som si ju až do rána. Našťastie ju vystrieda veľmi podobne ladená „Nebleste“, v ktorej pozadí počuť dotieravý škrekot čiernych vrán. Dokonalé. V polovici piesni všetko prenádherne spomalí a myslím, že aj taký PINK FLOYD by mali radosť. Teda, keby boli metalisti.

„Anthosmos“ začína ako nejaký bočný projekt speváka z RADIOHEAD. Pomalý a vlečúci sa. Pripravený na spánok, a predsa… začína, aby ma svojim chorobným škrekotom vytrhol z letargie. Teda ak by som náhodou chcel zaspať. Myslím, že nie. Že sa mi to nepodarí. Každý song je šperkom, samým o sebe.

Novinku by som definoval ako totálne prekvapujúcu nahrávku. „Hallucinogen“ zdobí aj perfektný artwork, ktorý dokonale korešponduje s hudbou. Keď sa na neho pozerám, presne sedí so zvukmi, ktoré CD obsahuje. Aktuálny počin sa nedá porovnať so žiadnym starším dielom od BLUT AUS NORD. Je proste jedinečný. Je gradujúci a pestrý. Hĺbavý a fakt, že metalový. Je v ňom menej spevu, ale o to viac démonickej sily, ktorú v sebe skrýva.

V dnešnej dobe, keď sa inakosť plodí z násilia fantázie, alebo z inakosti, ktorá je vo svojej podstate iba obyčajnou hmlou, je toto naozaj výkrik z tmy. Toto musíte počuť. Hej, vy všetci!

BLUT AUS NORD nám novinkou „Hallucinogen“ vytreli nielen sluchovody, ale aj myseľ. Psychedelický black metal alebo post metal? Teda miestami to, a miestami to. Jednoducho tento album treba počuť.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: experimental metal, black metal, avantgarde metal, atmospheric metal
Krajina pôvodu: Francúzko
Vydavateľstvo: Debemur Morti Productions
Dátum vydania: 20.09.2019
Web: https://blutausnord.bandcamp.com/
Zostava:
Vindsval – spev gitara
GhÖst –basgitara
W.D. Feld – klávesy
Thorns – bicie
Tracklist:
Nomos Nebuleam (08:28)
Nebeleste (06:19)
Sybelius (06:27)
Anthosmos (07:20)
Mahagma (06:21)
Haallucinählia (06:51)
Cosma Procyiris (07:10)
Diskografia:
Ultima Thulée – 1995
Memoria Vetusta I – Fathers of the Icy Age – 1996
The Mystical Beast of Rebellion – 2001
The Work Which Transforms God – 2003
MoRT – 2006
Odinist: The Destruction of Reason by Illumination – 2007
Memoria Vetusta II – Dialogue with the Stars – 2009
777 – Sect(s) – 2011
777 – The Desanctification – 2011
777 – Cosmosophy – 2012
Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry – 2014
Deus Salutis Meæ – 2017
Hallucinogen – 2019
Definitíva:
V dnešnej dobe, keď sa inakosť plodí z násilia fantázie, alebo z inakosti, ktorá je vo svojej podstate iba obyčajnou hmlou, je novinka BLUT AUS NORD naozaj výkrikom z tmy. Toto musíte počuť. Všetci!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla