Závan starých čias v Podlaviciach: Oslava 25. výročia PYOPOESY sa vydarila

V prvý novembrový deň sa oslavovalo 25 rokov PYOPOESY. Medzi gratulantmi nechýbali DEPOSITED FLESH, BRUTE, ABSTRACT a SANATORIUM.

B. BYSTRICA. Dvadsaťpäť rokov v živote človeka je veruže dlhá doba, za ktorú sa toho dá stihnúť mnoho. A 25 rokov v živote kapely je teda poriadny míľnik, jedna celá dekáda a životný štýl.

A práve v tomto roku dosiahla legendárna banskobystrická skupina PYOPOESY 25 rokov svojej existencie, čo oslavovala na turné po Slovensku, ktoré sa skončilo príznačne na „dušičky“ doma pod Urpínom.

Za miesto na oslavu si kapela zvolila ďalšie legendárne miesto – Kultúrny dom v Podlaviciach (časť Banskej Bystrice) , ktorý zažil mnoho nezabudnuteľných koncertov, a aj veľkých mien z metalovej scény.

Medzi gratulantmi PYOPOESY nemali chýbať ďalšie, nebojím sa napísať, že legendárne slovenské skupiny DEPRESY a LUNATIC GODS. Žiaľ, Trenčania a neskôr aj „Šialení bohovia“ museli svoje koncerty zrušiť. Pred samotným dňom D teda prišlo prvé sklamanie, ale treba podotknúť, že bolo jediné. Poďme však späť ku gratulantom. V Podlaviciach sa predstavili v plnej paráde – DEPOSITED FLESH, BRUTE, ABSTRACT a SANATORIUM.

BRUTE. Foto: Stillborn

Ku kultúrnemu domu prichádzame, keď už je akcia v plnom prúde. Množstvo ľudí debatujúcich pred kulturákom vskutku pripomína staré zlaté časy. Množstvo známych tvárí, príjemná atmosféra, ale žiaľ aj pomerne veľké množstvo viac podgurážených fanúšikov, ako je zdravé. Na tomto podujatí sa zišla veruže pekná návšteva, odhadujem do 400 ľudí.

Dovnútra prichádzame počas setu death metalistov BRUTE, ktorých sme na Gothoome chválili, a nebude tomu inak ani teraz. Ich set zdobí výborná technická hra, istý výkon vokalistu Dominika a šedá eminencia tejto kapely – gitarista Steve alias Pišta. Preto odozva fanúšikov mohla byť oveľa väčšia.

Nielen pri BRUTE budeme chváliť zvuk, ktorý šiel medzi ľudí. Čitateľné nástroje aj vokál sa rozliehali sálou kulturáku. O perfektný sound sa postaral známy Miro Spevák. Späť ku BRUTE. Najviac potešili skladby z aktuálneho počinu „Henchmen“. Oko fanúšika si prišlo na svoje, keď pozorovalo Pištove gitarové umenie.

ABSTRACT. Foto: Stillborn

Prestoje medzi kapelami neboli dlhé a po smrtiacich riffoch prišli na rad oveľa melodickejšie. Na pódiu to potom roztočili ďalší gratulanti, domáci inštrumentalisti ABSTRACT. Príjemné melódie, neodmysliteľné hecovanie davu v podaní lídra kapely Lega. Hralo sa zo stále aktuálneho albumu „Lightheory“, ale nezabudlo sa ani na oveľa staršie kúsky, ktoré potešili mnohých fanúšikov.

Pozornému oku neušli ani tri kamery, ktoré snímali toto vystúpenie. A to svedčí o jedinom. Kapela pripravuje viacero noviniek, o ktorých vás budeme včas informovať. Ako to býva dobrým zvykom, ABSTRACT nechali na pódiu všetko, a boli výborným spestrením death metalovej akcie.

SANATORIUM. Foto: Stillborn

Pokojne medzi legendy slovenského (a nielen slovenského) undergroundu môžeme zaradiť aj ďalších vystupujúcich – SANATORIUM, ktorí brázdia pódiá už tiež 25 rokov. Ak sa nemýlim, z pôvodnej zostavy ostal v kapele ikonický frontman Martin Belobrad alias Belo, a gitarista Magic.

Ich set odpálil nedávny prejav mladej aktivistky Grety Thunberg, ktorý by sme mohli pokojne nazvať „How Dare You“. A potom do nás vliala kapela svoj brutal slamming death metal, ktorý si užívali všetci prítomní. Výborný výkon podal Belo, ktorý nič nestratil zo svojho typického vokálneho prejavu. Mimochodom, kapela odohrala koncert s troma gitarami, väčšinou hrávali len s jednou, a aj to pridalo na kvalite ich koncertu.

Hralo sa väčšinou z debutového albumu „Arrival of the Forgotten Ones“, ktorý v tomto roku oslavuje 20. výročie. Vidieť SANATORIUM naživo po mnohých rokoch bolo veľmi príjemné.

Oslávenci PYOPOESY. Foto: Stillborn

Záver patril oslávencom a hlavným hviezdam večera PYOPOESY. Melodickí deatheri majú na svojom konte za 25 rokov existencie dva štúdiové albumy a prichystali si pre fanúšikov špeciálny set. Pravda, ich zostava sa obmenila a najmä omladila. Zaujímavosťou je, že gitarista Miro Valocký má len 24 rokov.

Set začali oslávenci so spevákom Jozefom Kováčom (BLOODY REDEMPTION), ktorý sa ku kapele pridal len tesne pred turné. Ako sľubovala hlava kapely – Mirík Ľupták, v Podlaviciach to bol koncert, na ktorom sa predstavili aj bývalí členovia tejto sebranky. Jednu skladbu odspieval legendárny Ďuro, ktorý v kapele pôsobil dlhé roky, potom sa na pódiu predstavil aj Tomáš „Noga“.

Bolo veľmi zaujímavé sledovať tri rôzne druhy vokálov – Joža, Ďura aj Nogu. Ďuro priniesol závan old schoolu s teatrálnym prejavom, ktorý mne pasoval najviac, Noga zas corovú a modernejšiu techniku spevu.

Mirík z PYOPOESY a jeho gratulanti na pódiu. Foto: Stillborn

Približne v polovici koncert prerušili gratulanti a ústredné postavy jednotlivých kapiel – Steve z BRUTE, Lego z ABSTRACT, Belo zo SANATORIUM, ale aj Ľuboslav z LUNATIC GODS, ktorý sa na akcii ukázal (sympatické), aj keď jeho skupina musela vystúpenie zrušiť na poslednú chvíľu, a mnohí ďalší. Mirík dostal fľašu jeho obľúbeného fernetu.

Oslava 25. výročia PYOPOESY sa vydarila. Zaspomínali sme na staré časy v legendárnom priestore (občas človeka chytila až nostalgia), užili si zaujímavé koncerty s kvalitným zvukom, postretávali množstvo priateľov. Ku gratulantom PYOPOESY sa pripájame aj my. Prajeme im veľa kreatívnych nápadov, množstvo koncertov. A snáď už aj ten nový album…

PLUSY:
Atmosféra, kapely, zvuk, množstvo priateľov, slušná návšteva

MÍNUSY:
Zrušenie koncertov DEPRESY a LUNATIC GODS