Autopsy – The Headless Ritual

Zo slnečnej Kalifornie pochádza zoskupenie AUTOPSY, ktoré múti death metalové vody už od roku 1987. Po dvoch demách im v roku 1989 vyšiel kultový debut „Severed Survival“ a následne ďalšie 3 dosky. Potom prišlo ukončenie činnosti a na dlhých 14 rokov sa kapela odmlčala, až prišiel rok 2009 a následný reunion. O dva roky neskôr sme si už mohli vypočuť nový materiál „Macabre Eternal“. Teraz tu máme rok 2013 a ďalší zásek s názvom „The Headless Ritual“.
Album otvára v rezkom tempe skladba „Slaughtered At Beast House“, ktorá však postupne prechádza do doom metalových vôd, až prejde k momentu, kedy si môžete vychutnávať len basgitaru spolu s bicími a k tomu si pripočítajte znepokojivý vokál Chrisa Reiferta. Ďalšia vec „Mangled Far Below“ pokračuje v rýchlejšom tempe a takisto vás nenechá chladnými a budete si spokojne podupkávať.

Prvé spomalenie príde s najdlhšou hororovou skladbou „She Is A Funeral“, ktorú sme si mohli vypočuť ako ochutnávku ešte pred vydaním samotnej dosky. Opäť je tu zásah do doom metalu. Po nej nasleduje „Coffin Crawlers“, ktorá sa vyznačuje striedaním tempa a výborným refrénom. „When Hammer Meets Bone“ opäť zrýchľuje na obrátkach, aby v nasledujúcej „Thorns And Ashes“ prišlo spomalenie. Táto skladba by mohla byť kľudne použitá aj ako intro a vlastne nám otvára druhú polovicu albumu.



Po nej nasleduje vynikajúca „Arch Cadaver“, ktorá v úvode začína zľahka spolu so sólom až prejde do „hopsačky“ s výborným riffom. Opäť nesmieme zabudnúť ani na Chrisa Reiferta, ktorý predvádza svoje skvelé hrdelné cvičenie. V ďalšej doomovej skladbe „Flesh Turns To Dust“ nám chlapi pripomenú čože to z nás ostane po smrti. Po nej prichádza na rad totálna chuťovka a moja najobľúbenejšia skladba v podobe „Running From The Goathead“, kde si vychutnáte úplne luxusný vokál, ktorý si tu strihol gitarista Eric Cutler – old school ako bič ! Keď už sme pri ňom tak spomeniem, že spolu s Dannym Corallesom sú ich sólové vyhrávky presne také, aké majú byť a nepôsobia samoúčelne. Ako posledná je tu titulná skladba, ktorá je insštrumentálna a celý album uzavrie.

Spomeniem ešte aj solídny artwork, ktorý pre tento album spravil Joe Petagno a určite nie jeden poslucháč ocení túto prácičku. Čo sa týka textovej stránky, tak tu nie je nič svetoborné, ale len stará dobrá, ale najmä osvedčená  klasika. Čiže, temné veci zaoberajúce sa témami ako smrť, vraždy či utrpenie.

Takže,  po comebackovom albume „Macabre Eternal“, ktorý nebol vôbec zlý, škoda len tej prepísknutej stopáže, prišli AUTOPSY s ešte lepším materiálom, kde sa death metalové vypaľovačky miešajú s pomalšími a doomovými skladbami.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Peaceville Records
Dátum vydania: 24.6.2013
Web: www.autopsydeathmetal.com
Zostava:
Chris Reifert – bicie, vokály
Eric Cutler – gitara, vokály
Danny Coralles – gitara
Joe Allen – basgitara
Diskografia:
Severed Survival – 1989
Mental Funeral – 1991
Acts Of The Unspeakable – 1992
Shitfun – 1995
Macabre Eternal – 2011
The Headless Ritual – 2013
Tracklist:
Slaughter At Beast House (6:33)
Mangled Far Below (3:37)
She Is A Funeral (7:32)
Coffin Crawlers (4:32)
When Hammer Meets Bone (5:34)
Thorns And Ashes (1:45)
Arch Cadaver (4:22)
Flesh Turns To Dust (3:27)
Running From The Goathead (4:29)
The Headless Ritual (2:24)
Definitíva:
„Youll be slaughtered by the fucking beast,“
 nám odkazujú AUTOPSY a ja im dávam
celkom za pravdu, pretože nahrali skvelý
old schoolový album, ktorý si nájde veľa priaznivcov.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla