ALTER BRIDGE – Walk the Sky

Šiesta štúdiovka amerických rockerov ALTER BRIDGE prichádza po trojročnej pauze. Je oslava pätnástich rokov na scéne aj oslavou zrelosti?

Pre mňa je americká tvorba často veľmi ľahko rozpoznateľná a to nemyslím v tom dobrom slova zmysle – vo veľa prípadoch by sa dalo dokonca povedať, že je to na jedno kopyto.

ALTER BRIDGE – Walk the Sky

Nahrávka „Walk the Sky“ je ukážkovým príkladom výnimky potvrdzujúcim pravidlo. Na úvod však prezradím len, že platí prvá časť hypotézy – americký rukopis, je zreteľne poznať.

Bývalý gitarový inštruktor a Slashov parťák v jeho záložnej kapele – Myles Kennedy, spolu so svojimi parťákmi z kapely pripravili naozaj zaujímavý rockový koktejl. Album síce začína pomalým introm „One Life“, tú však nepovažujem za regulárnu skladbu, ide skôr o akýsi predslov. Naň už nadväzuje čistokrvná rocková pecka „Wouldn´t You Rather“, ktorá otvára príbeh celého „Walk the Sky“. Áno, aj keď sa album asi nebude označovať za koncepčný, jeho príbeh je pomerne výrazný a dej je jasne čitateľný.

Už prvú skladbu som označil za rockovú pecku – nejaký podrobnejší hudobný opis je v tomto prípade náročný a myslím si, že aj zbytočný. Čo očakávať od takej rockovej pecky? Gitarové riffy na úvod, prenikavý hlas lídra kapely, vybičované zborové refrény, podporné bicie a sem-tam nejaký ten menej zvyčajný inštrument.

„Wouldn´t You Rather“ tieto atribúty teda spĺňa, ale čo zvyšných 12 skladieb na albume? Do bodky! Nemá cenu opisovať každú skladbu. Myles Kennedy predáva milostný príbeh z „Walk the Sky“ tak, že ho budete prosiť, aby si vzal váš štedrý tringelt, pretože si to sakramentsky zaslúži.

ALTER BRIDGE

I keď ústrednou témou albumu je tá najzásadnejšia – lovestory – baladu by ste na ňom hľadali márne. Na albume sa nájdu kúsky, ktoré majú možno o niečo pomalší začiatok („Indoctrination“, či „The Bitter End“), ale albumová novinka okrem nich ponúka skvele vývážený mix – rozlúčková „Godspeed“ (paradoxne v úvode albumu), ktorá má neskutočne rýchly refrén, vo svojej podstate je vlastne smutná, ale to si pri rytmickom dupaní nohou absolútne neuvedomíte.

Ďalšou kapitolou je priam bojovná dvojica „Pay No Mind“ a „Forever Falling“ – tu sa z dupania nohou presúvame po bojovné, resp. víťazoslávne gestá zovretou päsťou. Keď sa poslucháčovi „Walk the Sky“ dostane poriadne pod kožu, je to vlastne aj dobrá cvičebná pomôcka na niektoré svaly, ktoré pri počúvaní rozhýbete.

Ako to už v každej poriadnej lovestory býva, po prvej rozlúčke, vzdore a nasranosti prichádza zmierenie a finálne zbohom – túto kapitolu predstavuje záverečné duo „Tear Us Apart“ a „Dying Light“.

Aj keď by sa dal tento album rozdeliť na niekoľko kapitol, je tu jedno do očí bijúce (a pochopiteľné) pojítko – Myles Kennedy. Gratulujem ALTER BRIDGE, ten občiansky preukaz k pätnástym narodeninám si plne zaslúžiš. Úspechom je takmer vždy nezameniteľný hlas. A tu Myles Kennedy na americkom kontinente vo svojom štýle nesmierne vyniká – spojte si to ešte s tým, že aj on sám patrí medzi vynikajúcich gitaristov, a máte skvelý dvojprodukt.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 18.10.2019
Web: www.alterbridge.com
Zostava:
Myles Kennedy – vokály, gitara
Mark Tremonti – gitara, vokály
Brian Marshall – basgitara
Scott Phillips – bicie, perkusie, klávesy
Tracklist:
One Life (01:23)
Wouldn´t You Rather (03:50)
In the Deep (03:50)
Godspeed (04:17)
Native Son (04:16)
Take the Crown (04:47)
Indoctrination (04:41)
The Bitter End (03:45)
Pay No Mind (04:17)
Forever Feeling (05:11)
Clear Horizon (04:57)
Walking on the Sky (04:56)
Tear us Apart (04:32)
Dying Light (05:47)
Diskografia:
One Day Remains – 2004
Blackbird – 2007
AB III – 2010
Fortress – 2013
The Last Hero – 2016
Walk the Sky – 2019
Definitíva:
Rocková lovestory ako sa patrí. Najväčšou výhodou celého abumu „Walk the Sky“, a vlastne celej kapely ALTER BRIDGE je, že na ich skladby si nemusíte zvykať. Myles Kennedy sa dostáva pod kožu tak rýchlo, že bez zapnutej možnosti „on repeat“ to v prehrávači jednoducho nejde. Nie je to nič zbesilé, nič náročné, ale jednoduchý a podmanivý rock je niekedy na nezaplatenie.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla